Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Tarwevlokken ipv tarwemout in summer ale en saison

Gestart door hans_nwk, 11-03-2015 17:52 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hans_nwk

Als volgende brouwsels heb ik gepland een saison (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,12765.msg164212.html#msg164212, Merkur vervangen door EK Goldings), een sterke saison (de albv kloon, ik dacht van dezelfde vrouwer) en summer ale zoals beschreven in deze draad: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,11165.0/all.html.

In deze recepten komt een (kleine) hoeveelheid tarwemout voor. Gaat het heel anders smaken als ik tarwevlokken gebruik? Die heb ik namelijk nog liggen en geen tarwemout.

Als ik deze gebruik moet er dan ook nog een maischstap onder de 50 °C komen voor de tarwevlokken (zoals in een witbierrecept met veel tarwevlokken) of is dat niet nodig?

Graag jullie advies!

Groet,
Hans

jake99

Ik was zojuist over hetzelfde aan het denken daar ik nog wat tarwevlokken en tarwemout heb liggen :-)


Cheers,
Jan

Jacques

Citaat van: hans_nwk op 11-03-2015  17:52 uAls volgende brouwsels heb ik gepland een saison (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,12765.msg164212.html#msg164212, Merkur vervangen door EK Goldings), een sterke saison (de albv kloon, ik dacht van dezelfde vrouwer) en summer ale zoals beschreven in deze draad: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,11165.0/all.html.

In deze recepten komt een (kleine) hoeveelheid tarwemout voor. Gaat het heel anders smaken als ik tarwevlokken gebruik? Die heb ik namelijk nog liggen en geen tarwemout.

Als ik deze gebruik moet er dan ook nog een maischstap onder de 50 °C komen voor de tarwevlokken (zoals in een witbierrecept met veel tarwevlokken) of is dat niet nodig?

Tarwevlokken geeft een subtiele andere smaak dan tarwemout. Omdat het om een kleine hoeveelheid gaat lijkt mij dat van ondergeschikt belang.

Bij weizen en witbier wordt vaak rond de 40 ºC gemaischt om een kruidnagelsmaakje te krijgen. Bij een saison is een dergelijke smaak niet gebruikelijk.
Een andere reden is om de gomstoffen die filterproblemen kunnen geven af te laten breken door beta-glucanase. Als het gaat om een beperkte hoeveelheid tarwevlokken is dat ook niet echt nodig. 

hans_nwk

Citaat van: Jacques op 11-03-2015  22:20 uTarwevlokken geeft een subtiele andere smaak dan tarwemout. Omdat het om een kleine hoeveelheid gaat lijkt mij dat van ondergeschikt belang.
Bedankt, dat scheelt weer een zak mout in de voorraad (het gaat stiekem toch snel met de soorten mout).

Citaat van: Jacques op 11-03-2015  22:20 uBij weizen en witbier wordt vaak rond de 40 ºC gemaischt om een kruidnagelsmaakje te krijgen. Bij een saison is een dergelijke smaak niet gebruikelijk.
Een andere reden is om de gomstoffen die filterproblemen kunnen geven af te laten breken door beta-glucanase. Als het gaat om een beperkte hoeveelheid tarwevlokken is dat ook niet echt nodig.
Duidelijk. Van Weizen wist ik het van de kruidnagel, bij witbier had ik er nog niet van gehoord.

Bedankt voor je antwoorden!

Groet,
Hans

Vergelijkbare Topics (7)

31505

Reacties: 12
Gelezen: 3308

13846

Gestart door MM


Reacties: 35
Gelezen: 10294

39373

Gestart door @


Reacties: 29
Gelezen: 5534

18527

Gestart door guuz


Reacties: 13
Gelezen: 3324

5964

Gestart door Walter


Reacties: 13
Gelezen: 3918

25970

Reacties: 8
Gelezen: 2989

9959

Reacties: 26
Gelezen: 7894


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.