Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


White IPA's met Gozdawa Classic Belgian Witbier

Gestart door foz, 03-03-2015 00:45 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

foz

Ik ben aan het nadenken over recepten voor bij mijn gewonnen gisten, twee keer witbier. Ik wil daar twee batches mee maken van ieder ongeveer 16 liter. De alcoholtolerantie zou 6.8% zijn, dus denk ik aan rond de 6% voor hergisting op fles.

In het eerste recept heb ik hops verwerkt die ik al ken en waarvan ik de combinatie erg smakelijk vond.

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk#1
Naam receptWhite IPA
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume16.0 l
Begin SG1.058 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Rager)62 IBU
Brouwzaalrendement80.0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
16.00 lWater8.64 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2.000 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC51.3 %
1.900 kgPilsmoutDingemans3 EBC48.7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Infusie64.0 °C1 min.60 min.4.1 l/kg
Uitmaischen80.0 °C1 min.10 min.4.1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10.0 gColumbusbellen16.7%first wort hop34.4 IBU
10.0 gCascadebellen9.2%12 min.4.6 IBU
10.0 gColumbusbellen16.7%12 min.8.3 IBU
10.0 gCitrabellen14.1%12 min.7.0 IBU
10.0 gCascadebellen9.2%0 min.2.9 IBU
10.0 gCitrabellen14.1%0 min.4.4 IBU
16.0 gCascadepellets9.2%koudhop0.0 IBU
16.0 gCitrapellets14.1%koudhop0.0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
10.0 gClassic Belgian Witbier (Gozdawa)bovengist

In het tweede recept wilde ik een paar hops gebruiken die ik niet kende. Dat zijn in dit geval simcoe en el dorado. Ik heb even wat gegoogled wat bij elkaar paste, en deze twee met citra leken een goede kandidaat. Daarnaast werd el dorado aangeraden voor witbieren.

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk#2
Naam receptWhite IPA
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume16.0 l
Begin SG1.058 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Rager)63 IBU
Brouwzaalrendement80.0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
16.00 lWater8.64 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2.000 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC51.3 %
1.900 kgPilsmoutDingemans3 EBC48.7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Infusie64.0 °C1 min.60 min.4.1 l/kg
Uitmaischen80.0 °C1 min.10 min.4.1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10.0 gEl Doradobellen15.8%60 min.32.6 IBU
10.0 gSimcoebellen12.5%12 min.6.3 IBU
10.0 gCitrabellen14.1%12 min.7.0 IBU
10.0 gEl Doradobellen15.8%12 min.7.9 IBU
10.0 gSimcoebellen12.5%0 min.3.9 IBU
10.0 gEl Doradobellen15.8%0 min.4.9 IBU
16.0 gCitrapellets14.1%koudhop0.0 IBU
16.0 gSimcoepellets12.5%koudhop0.0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
10.0 gClassic Belgian Witbier (Gozdawa)bovengist

Wat denken jullie?

foz


RienP

Een 1 staps maischschema van 64 ºC is vrij laag. Als je een vrij droog bier wil dan zit je wel goed.

Verder als je nog wat hop hebt zou ik de koudhop ophogen naar 3-4g/liter.
De Citra hop zou ik in verhouding tot je andere hoppen iets verminderen omdat Citra vrij overheersend is.

RienP

En misschien kunnen de meer ervaren brouwers dit aangeven, maar is dit niet wat veel qua tarwevlokken? Met tarwemout kan 50-50 met pilsmout wel (heb ik recent ook gedaan voor een witbier).

foz

Dank je voor je feedback. Ik moet toegeven dat ik wel fan ben van Citra, maar toch de hoeveelheden teruggeschroefd om de andere hoppen de kans te geven. Koudhop is nu 4g/liter, en de maischtemperatuur is verhoogd naar 68 °C. BrouwHulp zegt mij dat ik tot 60% tarwevlokken kan in de stort, dus dat laat ik even zo.

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk#1
Naam receptWhite IPA
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume16.0 l
Begin SG1.058 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Rager)61 IBU
Brouwzaalrendement80.0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
16.00 lWater8.64 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2.000 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC51.3 %
1.900 kgPilsmoutDingemans3 EBC48.7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Infusie68.0 °C1 min.60 min.4.1 l/kg
Uitmaischen80.0 °C1 min.10 min.4.1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10.0 gColumbusbellen16.7%first wort hop34.4 IBU
15.0 gCascadebellen9.2%12 min.6.9 IBU
15.0 gColumbusbellen16.7%12 min.12.5 IBU
10.0 gCascadebellen9.2%0 min.2.9 IBU
10.0 gCitrabellen14.1%0 min.4.4 IBU
48.0 gCascadepellets9.2%koudhop0.0 IBU
16.0 gCitrapellets14.1%koudhop0.0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
10.0 gClassic Belgian Witbier (Gozdawa)bovengist

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk#2
Naam receptWhite IPA
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume16.0 l
Begin SG1.058 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Rager)63 IBU
Brouwzaalrendement80.0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
16.00 lWater8.64 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2.000 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC51.3 %
1.900 kgPilsmoutDingemans3 EBC48.7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Infusie68.0 °C1 min.60 min.4.1 l/kg
Uitmaischen80.0 °C1 min.10 min.4.1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10.0 gEl Doradobellen15.8%60 min.32.6 IBU
15.0 gSimcoebellen12.5%12 min.9.4 IBU
15.0 gEl Doradobellen15.8%12 min.11.8 IBU
10.0 gSimcoebellen12.5%0 min.3.9 IBU
10.0 gEl Doradobellen15.8%0 min.4.9 IBU
48.0 gSimcoepellets12.5%koudhop0.0 IBU
16.0 gCitrapellets14.1%koudhop0.0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
10.0 gClassic Belgian Witbier (Gozdawa)bovengist


Vergelijkbare Topics (7)

39706

Reacties: 9
Gelezen: 1625

28757

Reacties: 2
Gelezen: 1699

42726

Reacties: 1
Gelezen: 645

33001

Reacties: 8
Gelezen: 2265

19540

Reacties: 5
Gelezen: 3228


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.