Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


ExBeeriment Brett IPA on oak

Gestart door WillemU, 24-02-2015 12:36 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

WillemU

Heb thuis nog 1 leeg houte vat staan dat ik zou willen vullen met een IPA.
Het is een ongebruikt eiken vat van 50 L.

De bedoeling is een rogge IPA die eerst vergist gaat worden met den Bry-97, daarna in het houten vat gaat samen met de WLP644 Brett Bruxel 3 en met de WLP655 Belgian Sour mix 1. Al ben ik nog aan het twijfelen of ik het niet direct in het vat ga kieperen samen met de 2 Brett gisten zonder de Bry.
Dit dan enkele maanden, een 12 tal, laten staan in de kelder en dan anderhalve week voor het bottelen de koudhop toe te voegen.

Sterk plan? Of gaat dit sowieso falen?


Aanja ik ga dit 2x brouwen zodat ik zeker genoeg heb om het vat te vullen en bij te vullen.


grt


[b][u]BROUWPLANNER RAPPORT - (V6_03_HH)  - Datum Export: 23/02/2015
[/u][/b]
Naam van het bier                        : Bripa
Type van het bier                        : IPA
Brouwvolume                              : 32 liter
Extractie-efficiëntie                    : 75%
Voorspelling begindensiteit              : 1069,1 SG /16,8 °P /17,4 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1012,1 SG /3,2 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 7,5%
Voorspelling IBU totaal  / EBC-kleur     : 99 IBU  /  26 EBC

[b][u]STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS [/u][/b]
Grondstof                            EBC       kg       % Gewicht
Palemout 7                           8       6,400        64,0 %
Tarwemout                            3       1,000        10,0 %
CaraAmber (60-80)                    70      0,800        08,0 %
Roggemout*                           6       1,500        15,0 %
Kristalsuiker                        0       0,300        03,0 %

[b][u]MAISCHEN EN SPOELEN[/u][/b]
Gekozen Profiel: (M) Medium
Maischwater : 34,6 liter aan 58 °C
              54,0°C gedurende 10 min (1e fase, Eiwitrust)
              63,0°C gedurende 35 min (ß amylase (maltose))
              72,0°C gedurende 35 min (a amylase (body) )
              Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 21,3 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1017 SG (Of 4,4 °P of 4,6 Brix)

[b][u]HOPPEN[/u][/b]
Totale kooktijd : 70 minuten
Hop                           Vorm  alfa%  gram  Toev.na..'   IBU
Centennial (U)                BLM   9,5%    100     FWH       49,9
CitAmaSim                     BLM   12,5%   75      50'       31,1
CitAmaSim                     BLM   12,5%   75      60'       16,6
CitAmaSim                     BLM   12,5%   75      69'       1,7
Chinook                       BLM   13,0%   100     KOUD      0,0

[b][u]KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN[/u][/b]
Additief                      Aantal  Eenheid   Toev. na..'

[b][u]VERGISTING[/u][/b]
Gistnaam           : Danstar BRY-97 Am. West Coast
Gisteigenschappen  : Voor o.a. IPA's, vrijwel neutraal en geeft geen onaangename geuren.

Volume giststarter: 2,0 liter maak met : 310 gram moutextract
en 8 gram gistvoeding in 2,1 liter water koken + pH aanpassen

Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 26 gram


hobbybob

Denk dat je na 12 maanden weinig to zeker niks meer hebt aan je late- en koudhopgiften, en na 12 maanden zal je bitterheid ook afgenomen zijn.

Maw geen IPA meer.

MaartenP

Barrel aged IPA's kunnen best lekker (en bitter) zijn, en lekker Brett erbij lijkt me ook wel lekker als de IPA niet te bitter is. Ik zou tussentijds wel af en toe proeven, maar verder gewoon doen!

NiekBBQ

Brett-IPA  :proost: :proost: Heerlijk!

Vorige week heb ik de 'La Renaissance' van Dochter van de Koorenaar op. Dit is een English IPA die als experiment in 3 oplages is uitgegeven. Namelijk 6 maanden, 12 maanden en 18 maanden barrel-aged. Ik had de 12 maanden barrel aged. Ik had zeker mijn twijfels van wat er over zou zijn van de IPA, maar het was nog een heerlijk hoppige ale met een duidelijke hout-toets. Aanrader om deze eens aan te schaffen!!

Het koudhoppen vlak voor het bottelen lijkt me een goed plan. Vraag me alleen af of dan de hout-toets daarmee wat vervaagt.

Ralph

Leuk experiment, vooral doen! Ik heb inmiddels ook een paar brett biertjes gemaakt. Geen ervaring met alsnog na een jaar koudhop toevoegen, maar als het devies is om het snel daarna te nuttigen (anders een beetje zonde van de dryhop) lijkt het mij een leuk experiment. Laat t.z.t. vooral even weten wat je ervaringen zijn!  :brouwen:


seed7

D'r staat er bij mij al bijna een jaar een 55l eiken vat met een pseudo historische Engelse IPA met Brett en alleen maar EKG als bitterhop, theoretisch 155 IBU. Die is er nu aan toe om nog eens gehopt te worden en dan op de fles.

Ingo

koffie

Is daar een topic van, Ingo ?

WillemU

Inderdaad is er daar een topic over Ingo?
Ben wel benieuwd naar wat er daar van gaat worden.

Wat bedoel je juist met dat hij er aan toe is om nog eens gehopt te worden? Ga je hem nu Dry-hoppen en dan een weekje later bottelen of zo?
Ben ook eens benieuwd hoeveel er van die 155ibu's nog overschiet na zo een jaar op vat.

Grtz

seed7

Topic is hier,

D'r is vldoende hop in gegaan voor zo'n 155 IBU, maar daar proef je helemaal niets van. Er waren nog 10 liter die niet in het vat konen en die waren vlot op, lekker bitter met opvallend veel hoparoma ondanks 90 minuten koken.

Ja, er moet binnenkort koud gehopt worden, daarvoor heb in nog 125 g EKG liggen en 250 g Malling (een Oostenrijkse Golding).

Ingo

WillemU

Bedankt.
Hoelang ga je de fleskes laten verouderen?

seed7

Tot ze leeg zijn ;) Eigenlijk verwacht ik dat ze binnen een maand wel op druk zijn en daarna begint het zware werk.

Ingo

WillemU

Oke. Wil je me laten weten wat de smaakervaring er van is a.u.b. 
Het zware werk maar wel het tofste :-D.

Vergelijkbare Topics (7)

34001

Reacties: 4
Gelezen: 1958

26526

Gestart door homoeccentricus


Reacties: 4
Gelezen: 2096

08-09-2014 19:18 u
door homoeccentricus
10262

Reacties: 16
Gelezen: 5197

44006

Reacties: 38
Gelezen: 3992

36698

Gestart door breda82


Reacties: 52
Gelezen: 16164

17972

Reacties: 18
Gelezen: 8036


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.