Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Wat drijft er op/in mijn bier?

Gestart door bobvt, 10-11-2014 18:36 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Citaat van: bobvt op 15-11-2014  12:48 uNee, er was geen vlies.

Voordat er een vlies op het bier komt zijn er kleine puntjes die op het jongbier drijven.

Het is lastig om een beginnende kaaminfactie te herkennen aan de hand van een foto. Vandaar ook dat ik schreef:
Citaat van: Jacques op 10-11-2014  21:47 uIk houd het op een beginnende kaaminfectie.
Ook omdat je schreef dat het bier een wat muffige geur had.


Net nog eens heel goed naar de eerste twee foto's gekeken. Naast kleine stukjes hopharsen (beige vlekjes, die je ook aan de zijkant van het vat kunt zien) zie ik ook grijzige vlekjes die op een kaaminfectie in wording kunnen duiden.

Zoals ik al schreef: je kunt er niet veel meer aan veranderen en nu is het rustig afwachten.

RobinB

Ik denk dat er niks met het bier aan de hand is, totdat het tegendeel duidelijk bewezen is. Dus ga er eerst maar gewoon van uit dat het bier goed is en behandel het ook zo. De kans is groot dat het prima uitpakt. :)

bobvt

OK guys. Bedankt. Het is op de foto's inderdaad vrij lastig te zien. Ze zijn met kunstlicht genomen en dat heeft invloed op de scherpte en de kleurperceptie.

Het is nu afwachten geblazen.

bobvt

Eergisteren gebotteld. Er dreef weer van alles bovenop, maar ik denk echt dat het  hopresten zijn van de pellets die ik gebruikt heb.

Daarnaast zie ik nog wat drijvende bubbeltjes, maar dat lijkt niets bedreigends te zijn.

SG is uitgekomen op 1012. Mooi uitgegist. De smaak was ook niet verkeerd.  Met een beetje koolzuur kom ik erg in de buurt van het beoogde resultaat. Yessssss!!!

Tijdens het bottelen ging er aan het einde nog wel 2 liter bier over mijn houten vloer... aiii... zonde! (Ik had de emmer op iets gezet, zodat deze scheef genoeg stond om het laatste beetje bier door het kraantje te laten lopen... vervolgens stootte ik per ongeluk tegen de tafel en wooooesh..)

Bedankt voor het meedenken. Bij deze nog een foto van het bier tijdens het hevelen naar het bottelvat.


Jacques

Citaat van: bobvt op 21-11-2014  10:32 uEergisteren gebotteld. Er dreef weer van alles bovenop, maar ik denk echt dat het  hopresten zijn van de pellets die ik gebruikt heb.

Jouw reactie maakt mij heel erg nieuwsgierig naar jouw filtermethode. Ik gebruik ook regelmatig hoppellets maar zie nooit restanten van hoppellets op mijn bier liggen (en ik al heel wat bieren gebrouwen...).

bobvt

*Foto net toegevoegd*

Citaat van: Jacques op 21-11-2014  11:02 uJouw reactie maakt mij heel erg nieuwsgierig naar jouw filtermethode. Ik gebruik ook regelmatig hoppellets maar zie nooit restanten van hoppellets op mijn bier liggen (en ik al heel wat bieren gebrouwen...).
Eerst eventjes ter verheldering: de restanten van de hop pellets die je op deze foto ziet drijven zijn van het drooghoppen. Die zijn niet allemaal meegekomen na het wort koken.

Dit was de eerste keer dat ik gebruik maakte van hop pellets. Normaal gebruik ik altijd bloemen. Filtreren is hiervoor eigenlijk nooit nodig geweest. Ik gebruikte altijd de whirlpool methode en liet het bier daarna langzaam afkoelen... genoeg tijd om te bezinken dus.
Dit was het tweede biertje waarbij ik gebruik maakte van een platenkoeler... misschien heb ik deze keer niet lang genoeg geroerd in het bier of ben ik te snel gaan koelen, waardoor de deeltjes niet goed hebben kunnen bezinken.

Misschien ligt het wel aan de pellets (?). Er stond geen jaartal op de verpakking van de Nelson Sauvin hop. Ik heb de hop in september binnengekregen. (wel netjes verpakt uiteraard)

Heb ik misschien iets anders verkeerd gedaan? Of is dit normaal?

Jacques

Citaat van: bobvt op 21-11-2014  11:55 u*Foto net toegevoegd*
Eerst eventjes ter verheldering: de restanten van de hop pellets die je op deze foto ziet drijven zijn van het drooghoppen. Die zijn niet allemaal meegekomen na het wort koken.

Dit was de eerste keer dat ik gebruik maakte van hop pellets. Normaal gebruik ik altijd bloemen. Filtreren is hiervoor eigenlijk nooit nodig geweest. Ik gebruikte altijd de whirlpool methode en liet het bier daarna langzaam afkoelen... genoeg tijd om te bezinken dus.

Ok, drooghoppen met pellets. Tsja, dan is het niet vreemd dat er hopdeeltjes op je bier drijft.

bobvt

En de deeltjes van die ik omschreef in mijn eerste post zijn dan waarschijnlijk kafjes of hopdeeltjes die uit de pan meegekomen zijn. Of misschien gist.

Dat denk ik nu.

Hoe filter jij na het wort koken, Jacques?

Jacques

Citaat van: bobvt op 21-11-2014  14:17 uEn de deeltjes van die ik omschreef in mijn eerste post zijn dan waarschijnlijk kafjes of hopdeeltjes die uit de pan meegekomen zijn. Of misschien gist.

Dat denk ik nu.

Hoe filter jij na het wort koken, Jacques?

Kafrestjes denk ik niet omdat die normaal gesproken bezinken. Door het wort te filteren raak je die ook kwijt.
Gekookte hopdeeltjes bezinken ook.

Gist op je bier ligt meer voor de hand. Sommige gisten kunnen een heus gistdek vormen.

Ook komt het regelmatig voor zogenaamde hopharsen gevormd worden. Eigenlijk hebben die weinig van doen met hop omdat dergelijke afzetting ook voorkomt in ongehopte wort. Naar mijn idee worden die hopharsen gevormd door eiwitten. Als je het wort gehopt hebt hebben de hopharsen een bruine tot donker bruine kleur. Bij ongegehopte wort is de kleur beige.
Als er hopharsen gevormd zijn zie je dat ook aan een dikke beige/bruine rand aan de binnenkant van je gistvat. Dat is in jouw geval niet te zien.

Mijn idee dat je mogelijk last van kaam had was gebaseerd op grijzige vlekjes die ik vooral op de tweede foto van jouw eerste bericht zie. Over de beige vlekjes hoe je nooit druk te maken dat is gist dan wel hopharsen.


Hoe ik filter na het koken? Dat doe ik sinds ik een Braumeister heb niet meer.
Bij een Braumeister heb je na het maischen kraakheldere wort doordat het wort continu rondgepompt wordt. Je filtert terwijl je aan het maischen bent. Sinds ik een Braumeister heb gebruik ik hopzakjes. Door goed te roeren na het afkoelen van het wort vormt zich een kegel. Via het kraantje van de Braumeister en een aangebracht knietje aan de binnenkant van de Braumeister vang ik het wort op. Hoprestanten blijven in de Braumeister.

bobvt

Zo. Mooi systeem hoor.

Bedankt voor nog een uitgebreid antwoord. Heel fijn, die informatie!

Sander van Dijk

Citaat van: Jacques op 21-11-2014  13:44 uOk, drooghoppen met pellets. Tsja, dan is het niet vreemd dat er hopdeeltjes op je bier drijft.
Ik heb ook wel pellets gebruikt met drooghoppen. Dat ging prima. Ik heb het bier op het laatst dan nog wel 3 dagen op 3°c laten klaren. De hop was een vaste koek op de bodem geworden. Dit kon ik goed mis houden met overhevelen naar het bottelvat. Eigenlijk net zo als het bij mij met de gist gaat.

Volgens mij heb ik al wel van meer forum leden gelezen dat ze zonder problemen pellets gebruiken.

William

Citaat van: Sander van Dijk op 21-11-2014  18:00 uIk heb ook wel pellets gebruikt met drooghoppen. Dat ging prima. Ik heb het bier op het laatst dan nog wel 3 dagen op 3°c laten klaren. De hop was een vaste koek op de bodem geworden. Dit kon ik goed mis houden met overhevelen naar het bottelvat. Eigenlijk net zo als het bij mij met de gist gaat.

Volgens mij heb ik al wel van meer forum leden gelezen dat ze zonder problemen pellets gebruiken.

Hier hetzelfde procedé en ook nooit problemen gehad.

bobvt

Ik zou het ook eigenlijk geen probleem willen noemen. Vooral niet als we het hebben over het drooghoppen.

Om de deeltjes bij het drooghoppen te laten bezinken koelen jullie het bier dus terug? Ik laat het op 18 graden C staan. Naar 3 graden C koelen klinkt een beetje eng... is dat niet slecht voor je gist?

Jacques

Citaat van: bobvt op 21-11-2014  18:43 uNaar 3 graden C koelen klinkt een beetje eng... is dat niet slecht voor je gist?

Nee. De stofwisseling van de gist wordt stilgelegd. Hierdoor teert de gist niet in op zijn reservestoffen. Dat is gunstig.
Door de lage temperatuur gaat de gist niet dood, voorwaarde is wel dat de gist niet bevriest.

bobvt

Kijk! Nog een vraag beantwoord! Fijn. Bedankt!

Vergelijkbare Topics (7)

25841

Gestart door sailor


Reacties: 9
Gelezen: 2899

14918

Reacties: 5
Gelezen: 3127

27696

Reacties: 1
Gelezen: 1948

19918

Reacties: 16
Gelezen: 9328

4960

Gestart door Gerald2000


Reacties: 6
Gelezen: 3914


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.