Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Citrus, citrus en nog eens citrus...

Gestart door Sjaak_Deventer, 09-11-2014 11:06 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sjaak_Deventer

Voor sommigen kan het niet genoeg citrus in een IPA zitten en ik ben er daar één van. Het idee is om een behoorlijke gehopte IPA te maken (voor sommigen te extreem).

Citra spreekt voor zich. Topaz en Galaxy had ik in mijn Saison zitten voor het OBBK.  Die had maar 23 IBU en de keurmeester vond het té citrus en meer op een IPA lijken..Hetzelfde 'commentaar' kwam van een aantal anderen die het biertje geproefd hebben..Dus vandaar deze hoppen en kunnen ze mooi opgemaakt worden..
Ook Summit heeft behoorlijke Citrus-tonen, dus deze is ook welkom. Daarnaast zullen de verschillende hoppen ook andere smaken bijdragen, maar de nadruk ligt op citrus.

Na de vergisting wordt het allemaal verdeeld in 4 batches die allemaal een verschillende dry-hop krijgen van 5gr/L.

Als mensen nog ideeën hebben dan zijn ze zeer welkom, want deze staat pas gepland voor over een maand..

Groet Sjaak

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2014-12
Naam receptCitric IPA
Brouwdatum04-10-2014
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume22,0 l
Begin SG1,064 SG
Berekende kleur (Daniels)26 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)66 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
21,50 lWater uit Water13,51 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
57 mg/l12 mg/l61 mg/l161 mg/l96 mg/l42 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,000 kgPale Ale moutDingemans7 EBC83,3 %
0,500 kgCara-redWeyermann50 EBC8,3 %
0,500 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC8,3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67,0 °C2 min.60 min.3,6 l/kg
78,0 °C2 min.10 min.3,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gHerkulespellets15,6%60 min.17,6 IBU
10,0 gSummitpellets16,8%30 min.14,6 IBU
10,0 gTopazpellets16,0%30 min.13,9 IBU
20,0 gGalaxy 2pellets12,3%5 min.5,5 IBU
20,0 gSummitpellets16,8%5 min.7,6 IBU
10,0 gTopazpellets16,0%5 min.3,6 IBU
10,0 gCitrapellets12,5%5 min.2,8 IBU
20,0 gSummitpellets16,8%0 min.0,0 IBU
20,0 gCitrapellets12,5%0 min.0,0 IBU
15,0 gGalaxy 2pellets12,3%0 min.0,0 IBU
5,0 gTopazpellets16,0%0 min.0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)American Ale (1056)bovengist


Biermagneet

Zelf heb ik laatst een pils gebrouwen met 4 g citra op 20 liter 30 min kook.
Ook een citroenpils afgelopen zomer waar 20 g inzat.
Op 4 g kon ik al goed citra waarnemen in mijn pils en de zomerpils was zelfs teveel van het goede.

Geen statement hier maar let op deze hop kan inderdaad sterk vallen ben benieuwd wat je er van vind met deze hoeveelheid.

Drents Hopbier

Citaat van: Sjaak_Deventer op 09-11-2014  11:06 uVoor sommigen kan het niet genoeg citrus in een IPA zitten en ik ben er daar één van. Het idee is om een behoorlijke gehopte IPA te maken (voor sommigen te extreem).

Op wel eind SG mik je? Ik denk hoe droger, des te bitterder.

Hopbier

Hoppenbrouwers

Overdaad schaadt zou ik zeggen. Maar de grens opzoeken kan natuurlijk altijd.

Waarom wil je met de 1056 gaan vergisten als exact dezelfe gist goedkoper en makkelijker is in korrel vorm?

Sjaak_Deventer

Citaat van: Drents Hopbier op 09-11-2014  14:42 uOp wel eind SG mik je? Ik denk hoe droger, des te bitterder.

Hopbier

Rond de 1010 haalt deze gist wel. Heb 7 brouwsels over de afgelopen jaren met deze gist gedaan en de vergistingsgraad zit gemiddeld rond de 80%. Het bier moet ook niet verder dan 1010. Anders wordt het té droog.

Yogi

Wat doe je met de vlamuit hop? Een "hop-stand" (15-30 minuten), of zsm afkoelen en hevelen naar gistingsvat? Kan een aardig verschil maken in smaak en aroma (IBU), vandaar mijn vraag.

Ik zou zeker een korte, intensieve drooghop met wat Summit, Citra en wellicht Nelson Sauvin (2014 oogst bij van der Kooij Jubbega) toepassen. Geeft weer een extra citrus aroma als je de fles opent!

Edit: ik zie dat je in vier batches gaat drooghoppen... te snel gelezen.

Sjaak_Deventer

Citaat van: Hoppenbrouwers op 09-11-2014  17:02 uOverdaad schaadt zou ik zeggen. Maar de grens opzoeken kan natuurlijk altijd.

Waarom wil je met de 1056 gaan vergisten als exact dezelfe gist goedkoper en makkelijker is in korrel vorm?

Us-05 volgens mij! Heb 1056 standaard hier in de gistkast. Ga 'm 4 keer gebruiken (IPA, Pumpkin Ale, RIS en Double IPA)...En hoef hem zo niet te bestellen..

Sjaak_Deventer

Citaat van: Yogi op 09-11-2014  17:37 uWat doe je met de vlamuit hop? Een "hop-stand" (15-30 minuten), of zsm afkoelen en hevelen naar gistingsvat? Kan een aardig verschil maken in smaak en aroma (IBU), vandaar mijn vraag.

Ik zou zeker een korte, intensieve drooghop met wat Summit, Citra en wellicht Nelson Sauvin (2014 oogst bij van der Kooij Jubbega) toepassen. Geeft weer een extra citrus aroma als je de fles opent!


Max een week drooghoppen. Misschien in 2 etappes. Bijvoorbeeld 7 dagen en dan een gedeelte 2 dagen.

De vlamuit hop gaat er direct in, zodra ik ga koelen. Dat duur zo'n half uur. Er zullen dus wat extra IBU's in het bier komen, maar dat is geen ramp..

Sjaak_Deventer

Toch iets anders ingestoken... Heb alleen de koudhop nog niet toegevoegd, maar ga die in 2 batches doen.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2014-12
Naam receptCitric IPA
Brouwdatum04-10-2014
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume22,0 l
Begin SG1,066 SG
Berekende kleur (Daniels)27 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)72 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Water15,15 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
57 mg/l12 mg/l61 mg/l161 mg/l96 mg/l42 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,600 kgPale Ale moutDingemans7 EBC84,8 %
0,500 kgCara-redWeyermann50 EBC7,6 %
0,500 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC7,6 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67,0 °C2 min.60 min.3,0 l/kg
75,0 °C2 min.10 min.3,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gSummitpellets16,8%30 min.21,4 IBU
15,0 gAmarillopellets9,5%30 min.12,1 IBU
15,0 gAmarillopellets9,5%15 min.7,8 IBU
15,0 gSummitpellets16,8%15 min.13,8 IBU
20,0 gSummitpellets16,8%5 min.7,4 IBU
20,0 gGalaxy 2pellets12,3%5 min.5,4 IBU
15,0 gCitrapellets12,5%5 min.4,1 IBU
20,0 gGalaxy 2pellets12,3%0 min.0,0 IBU
20,0 gSummitpellets16,8%0 min.0,0 IBU
15,0 gCitrapellets12,5%0 min.0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)American Ale (1056)bovengist

De echter bitterhop is verdwenen. Daarvoor in de plaats een wat heftigere 30 min hoptoevoeging. Het zijn voornamelijk hoppen met een laag comuluhone gehalte. Hoppen met een laag comuluhoon gehalte  geven een zachte geronde bitterheid in plaats van een wrange volgens sommigen. Daarom is de Herkules en de Topaz verdwenen. Wel is de Galaxy er nog steeds in want die geeft een net iets andere smaak..En met 5 min zal deze niet zo'n wrange smaak afgeven..

Hoppenbrouwers


Oscar

Citaat van: Sjaak_Deventer op 18-11-2014  20:55 uHet zijn voornamelijk hoppen met een laag comuluhone gehalte. Hoppen met een laag comuluhoon gehalte  geven een zachte geronde bitterheid in plaats van een wrange volgens sommigen.

Cohumulone !  ;D ;D

Sjaak_Deventer

Citaat van: Oscar op 18-11-2014  21:41 uCohumulone !  ;D ;D

 :verbergen:

Sjaak_Deventer

Ben deze vandaag aan het brouwen! Nu aan het koelen. Heb 'm nog licht aangepast en ga 'm na dat de vergisting is afgelopen 5 dagen koudhoppen. Dit zal ik in 2 batches doen. Allebei rond de 5 gr/l koudhop..

batch 1
10 gr Citra
20 gr Summit
20 gr Amarillo


batch 2
25 gr Topaz
25 gr Cascade

Groet Sjaak

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2014-12
Naam receptCitric IPA
Brouwdatum23-11-2014
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume22,0 l
Begin SG1,060 SG
Berekende kleur (Daniels)26 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)70 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
18,00 lWater uit Water16,54 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
57 mg/l12 mg/l61 mg/l161 mg/l96 mg/l42 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,000 kgPale Ale moutDingemans7 EBC83,3 %
0,500 kgCara-redWeyermann50 EBC8,3 %
0,500 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC8,3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
68,0 °C2 min.60 min.3,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gAmarillopellets9,5%30 min.8,4 IBU
10,0 gSummitpellets16,8%30 min.14,9 IBU
20,0 gAmarillopellets9,5%15 min.10,9 IBU
20,0 gSummitpellets16,8%15 min.19,3 IBU
20,0 gSummitpellets16,8%5 min.7,7 IBU
20,0 gGalaxy 2pellets12,3%5 min.5,7 IBU
10,0 gCitrapellets12,5%5 min.2,9 IBU
40,0 gGalaxy 2pellets12,3%0 min.0,0 IBU
30,0 gSummitpellets16,8%0 min.0,0 IBU
30,0 gCitrapellets12,5%0 min.0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)American Ale (1056)bovengist


Sjaak_Deventer

Citaat van: Hoppenbrouwers op 18-11-2014  21:36 uZal je goed bevallen denk ik

Zeer, zeker. Gisteren eerste flesje open gedaan en het bier is nu al lekker. Bitterheid is zeker niet wrang en dit bier lijkt heel erg op de lekkere IPA's die ik in de states heb gedronken... Vanavond flesje 2 open maken. Dan van batch 1, want had gisteren batch 2 geproefd.

Vergelijkbare Topics (7)

41494

Gestart door Fractus


Reacties: 8
Gelezen: 5591

25751

Reacties: 3
Gelezen: 1671

16156

Reacties: 2
Gelezen: 1543

18160

Reacties: 1
Gelezen: 2406

4652

Gestart door Caspar


Reacties: 51
Gelezen: 19896


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.