Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


4 granen tripel

Gestart door mbroek, 28-10-2014 17:45 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

mbroek

Er is al eens een 4 granen tripel recept geweest, dit is gewoon een andere variatie, een idee om eens wat uit te proberen. Kruiden en (te)veel hop zit er nu niet in, het gaat mij nu eigenlijk om de juiste verhouding tussen de verschillende granen te zoeken om tot een apart maar toch smakelijke tripel te komen.

Ik heb het volgende bedacht, een beetje beïnvloed door andere recepten en wat ik in huis heb.


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkCB0011
Naam receptTripel 4Granen
Brouwdatum17-07-2014
BiertypeTripel
Volume10.0 l
Begin SG1.077 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)33 IBU
Brouwzaalrendement75.0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row][row]
HoeveelheidIngrediënt
14.00 lWater uit Velsen (Mensink)3.10 mlMelkzuur4.05 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
44 mg/l9 mg/l58 mg/l145 mg/l78 mg/l42 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0.700 kgPilsmoutDingemans3 EBC20.0 %
0.700 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC20.0 %
0.700 kgHavervlokkenReformhuis2 EBC20.0 %
0.700 kgRoggevlokkenZandhaas Molen3 EBC20.0 %
0.700 kgVienna moutDingemans8 EBC20.0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Inmaischen42.0 °C1 min.10 min.4.0 l/kg
Amylaserust67.0 °C27 min.45 min.4.0 l/kg
Uitmaischen78.0 °C22 min.10 min.4.0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10.1 gTarget (Bloemen)bellen12.2%90 min.28.1 IBU
11.9 gCascade (Bloemen)bellen7.6%7 min.5.2 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik

Gist
HoeveelheidNaamType
11.0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist

De verhoudingen tussen de verschillende granen zijn nu dus min of meer natte vingerwerk, en ik kan me voorstellen dat het nu niet echt lekker wordt. Heeft iemand suggesties voor betere verhoudingen, of dingen als roggevlokken vervangen door roggemout?


groeten, Chiel Broek.

Jacques

Om met de woorden van Oscar te spreken: gewoon brouwen!

Een stijlvaste tripel zal het overigens niet worden. Maar dat is ook niet zo belangrijk. De combinatie van tarwemout, havervlokken en roggevlokken - gezamenlijk goed voor 60% van de stort - zal overigens een wat weeïge smaak aan het bier geven. Daar moet je van houden.

mbroek

Citaat van: Jacques op 28-10-2014  22:52 uOm met de woorden van Oscar te spreken: gewoon brouwen!

Een stijlvaste tripel zal het overigens niet worden. Maar dat is ook niet zo belangrijk. De combinatie van tarwemout, havervlokken en roggevlokken - gezamenlijk goed voor 60% van de stort - zal overigens een wat weeïge smaak aan het bier geven. Daar moet je van houden.

Daarin heeft Oscar gelijk en dat zal ook wel gebeuren. Dat weeïge hoeft voor mij ook niet, ik denk dat ik dat maar ga aanpassen naar zo'n 30% voor die drie soorten.

Welke van de drie draagt het meeste bij aan de weeïge smaak? Of komt het omdat het vlokken in plaats van mouten zijn.


Chiel Broek.

mbroek

Dit moet het dan gaan worden, alle mout verhoudingen zijn aangepast. Over een week of twee ga ik deze dan brouwen.


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkCB0011
Naam receptTripel 4Granen
Brouwdatum07-17-14
BiertypeTripel
Volume10.0 l
Begin SG1.078 SG
Berekende kleur (Morey)15 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)33 IBU
Brouwzaalrendement75.0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row][row]
HoeveelheidIngrediënt
14.00 lWater uit Velsen (Mensink)3.10 mlMelkzuur4.05 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
44 mg/l9 mg/l58 mg/l145 mg/l78 mg/l42 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1.400 kgPilsmoutDingemans3 EBC40.0 %
0.875 kgMünchenermoutDingemans15 EBC25.0 %
0.525 kgHavervlokkenReformhuis2 EBC15.0 %
0.525 kgRoggevlokkenZandhaas Molen3 EBC15.0 %
0.175 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC5.0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Inmaischen42.0 °C1 min.10 min.4.0 l/kg
Amylaserust67.0 °C25 min.45 min.4.0 l/kg
Uitmaischen78.0 °C22 min.10 min.4.0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10.1 gTarget (Bloemen)bellen12.2%90 min.28.1 IBU
11.9 gCascade (Bloemen)bellen7.6%7 min.5.2 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik

Gist
HoeveelheidNaamType
10.0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist

Chiel.

Erwin1976

Hoi,

Ik ben benieuwd hoe het biertje geworden is....

Gr,
Erwin

mbroek

Erwin,

Ik heb deze verleden week geproefd, het is niet helemaal zoals ik het wilde. Het is niet vies hoor, en de visite spuugt er ook niet in, maar het kan beter.

Voor een volgende versie gaat de haver terug naar 10% en vervang ik de roggevlokken door 15% roggemout, ik denk dat het resultaat dan wat "frisser" wordt. De Cascade hop vervang ik ook door iets anders, die past hier niet helemaal bij.

Maar dat wordt pas tegen de zomer voordat deze weer opnieuw gemaakt wordt. Ik zou zeggen, probeer het gewoon met deze aanpassingen.

Chiel.

Vergelijkbare Topics (7)

44271

Reacties: 3
Gelezen: 830

28344

Reacties: 8
Gelezen: 3194

10683

Reacties: 5
Gelezen: 2683

34719

Gestart door de badkamer


Reacties: 40
Gelezen: 8102

17147

Gestart door janjansen


Reacties: 24
Gelezen: 10131

39125

Gestart door Paul d.


Reacties: 1
Gelezen: 982

23222

Reacties: 7
Gelezen: 2480


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.