Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Hoppige Franse Saison

Gestart door Yogi, 02-10-2014 20:42 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Yogi

Beste medebrouwers,

Ik zag hier laatst een mooie Saison voorbijkomen en wilde er meteen ook een brouwen. Wel een kleine batch om eerst eens te proberen. Inspiratie komt van dit recept:

http://www.themadfermentationist.com/2009/11/hoppy-french-saison.html

Ik heb de kook- en maischtijden verkort en wat Vienna toegevoegd. Ook heb ik nog heerlijke Hallertauer Mittelfruh in de vriezer, hier pak ik -naast de Saaz- wat van mee. Ik hoor graag of er iets mist.


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk5
Naam receptHoppige Franse Saison
Brouwdatum26-09-2014
BiertypeSaison
Volume5,0 l
Begin SG1,055 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Rager)32 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd45 min.

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,500 kgPilsmoutDingemans3 EBC85,7 %
0,200 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC11,4 %
0,050 kgVienna moutWeyermann7 EBC2,9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
64,0 °C0 min.45 min.2,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gSaazbellen2,7%45 min.18,7 IBU
30,0 gSaazbellen2,7%15 min.8,4 IBU
25,0 gHallertau Mittelfrühbellen2,2%0 min.3,5 IBU
10,0 gSaazbellen2,7%0 min.1,7 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
0,7 pak(ken)French Saison (3711)bovengist


Brouwers

Wat is de reden dat 45 min maischt en 45 min kookt? Dit is namelijk in beide gevallen te kort. Voor een eenstapsmaisch kan je beter 60 min aanhouden zodat je zeker alle zetmeel hebt omgezet. Zonde van het rendement anders. 45 min koken is gewoon echt te kort om alle DMS kwijt te raken. Ik dacht dat met name pilsmout DMS vormt. Hier kan je beter 75 min aanhouden. Dan zit je altijd safe ongeacht het bier. Minimaal is 60 min maar dan kan je nog altijd last van DMS krijgen afhankelijk van de moutstort.

Voor de rest denk ik dat die zeker hoppig wordt 85 g hop op 5 liter  ::)

Yogi

Bedankt voor je advies. Ik heb de maisch- en kooktijd op 60 minuten gezet. Ook komt er wat Marris Otter en suiker bij.

Jammer dat er verder weinig reacties zijn. Waarschijnlijk is het wel prima zo. Ik post toch nog even mijn vernieuwde recept:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk5
Naam receptHoppy French Saison
Brouwdatum26-09-2014
BiertypeSaison
Volume5,0 l
Begin SG1,054 SG
Berekende kleur (Morey)6 EBC
Berekende bitterheid (Rager)31 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
6,00 lWater uit Zutphen2,81 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,000 kgPilsmoutDingemans3 EBC51,9 %
0,500 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons3 EBC26,0 %
0,200 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC10,4 %
0,150 kgVienna moutWeyermann7 EBC7,8 %
0,075 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC3,9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
65,0 °C1 min.60 min.3,2 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gSaazbellen2,7%60 min.13,6 IBU
25,0 gSaazbellen2,7%30 min.11,5 IBU
25,0 gHallertau Mittelfrühbellen2,2%0 min.3,1 IBU
20,0 gSaazbellen2,7%0 min.3,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)French Saison (3711)bovengist


Sjaak_Deventer

Waarom maar 5 liter  :o :o ???  Geen grotere pannen aanwezig?

Markiej87

Citaat van: Sjaak_Deventer op 03-10-2014  22:31 uWaarom maar 5 liter  :o :o ???  Geen grotere pannen aanwezig?


Citaat van: Yogi op 02-10-2014  20:42 uWel een kleine batch om eerst eens te proberen.


Yogi

Het was even werken maar ik heb tussen de 7 en 7.5 liter in de fles zitten. Uiteindelijk besloten om 75 minuten te koken.

Wat een lucht komt er uit het pakje Wyeast 3711! Zodra je er een hoekje afknipt, ruikt de hele keuken naar klamme bosgrond (of zoiets)  :o

Dit gaat zeker lekker worden! Nu wachten op de bubbels...


alrikdew

Zo! Dat wordt een flink hoppig biertje! Dacht dat saison gist niet zo goed tegen veel hop kon?

Yogi

Dat heb ik ook ergens gelezen. Maar -heel subtiel maar toch- zie ik al een kring van "bubbels" verschijnen aan de rand van het wort. En ook in het midden een kräusen cirkel!




En een uurtje later:



Deze gist is een monster  8)

RobinB

Citaat van: alrikdew op 05-10-2014  18:01 uDacht dat saison gist niet zo goed tegen veel hop kon?
Vergis je je niet met (wild type) lactobacillen?

Yogi

Plop! Deze is lekker! Romig, beetje kruidnagel, een beetje zurig... Het heeft iets van een Duvel en een Westmalle Tripel maar het soortelijk gewicht en de kleur van een Hefeweizen. De hop komt er goed door, iets meer mag maar hoeft niet. Deze maak ik zeker nog eens. Echt een Frans boerenlandbier. Dit bier draait om de gist, heerlijk.


Vergelijkbare Topics (7)

37582

Reacties: 13
Gelezen: 2790

20087

Reacties: 44
Gelezen: 11364

27950

Reacties: 6
Gelezen: 3284

17586

Gestart door Paretje


Reacties: 19
Gelezen: 7025

26819

Gestart door Gerb


Reacties: 6
Gelezen: 2324

35074

Reacties: 6
Gelezen: 1938

33426

Reacties: 5
Gelezen: 2088


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.