Brewferm Triple met Safbrew T-58 gist en kandijsuiker

Gestart door Dave G., 25-08-2014 21:22 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Dave G.

Graag nog even een andere mening of ervaring met het brouwen van de Brewferm Triple. Dit gaat mijn volgend brouwsel worden, het tweede wat ik ga klaarmaken. Ingrediënten zijn 1 blik Triple van Brewferm, een 6 gram T-58 Safbrew gist, 500 gram kandijsuiker... dit brouwsel wou ik laten vergisten aan een 22 °C.
Ik ga de gewone suiker vervangen door Kandijsuiker en de gist door de Safbrew t-58 (half zakje ± 6 g)
Kan ik nog iets toevoegen of hou ik het gewoon zo... Bedankt.

BdeB

Lijkt mij een beetje weinig gist. Ik zal er maar een starter van maken :degroeten:

Dave G.

Het hele zakje gebruiken (11,5 g) in de de 9 liter? Kan dat? Op de verpakking staat voor 20-30 liter wort...

zeebrew

Citaat van: Dave G. op 25-08-2014  21:51 uHet hele zakje gebruiken (11,5 g) in de de 9 liter? Kan dat? Op de verpakking staat voor 20-30 liter wort...
Ja.

RobinB


Dave G.

Begin SG zou een 1075 moeten zijn 1010 om te bottelen...

Markiej87

Citaat van: Dave G. op 26-08-2014  08:46 uBegin SG zou een 1075 moeten zijn 1010 om te bottelen...
Je hebt 7 gram gist nodig. Als je niet zo nauwkeurig kunt afwegen zou ik eerder het hele zakje erin gooien dan "ongeveer de helft". Zo voorkom je dat je te weinig gist toevoegt. Beter teveel dan te weinig.

Bottelen doe je als het SG een aantal dagen niet verandert. Dus niet specifiek bij 1,010. Misschien haal je die niet eens, of gaat je gist verder door tot bijvoorbeeld 1,005. Als je dan bij 1,010 gebotteld hebt, heb je een probleem in de vorm van anderhalf kratje bierbommetjes.. ;)

hobbybob

De T-58 zou ik vergisten op 19 graden ipv 22, krijgt het eind resultaat een kruidig karakter.

Oww ja niet gokken met de helft van het zakje gist dan het gehele zakje maar :biersmile:

Dave G.

Ik heb zonet mijne tripel klaargemaakt. Omdat ik bij mijn abdijbier al kandijsuiker heb gebruikt, heb ik nu gewone witte kristalsuiker gebruikt. De gist heb ik er volledig aan toegevoegd. Het abdijbier staat nu in de kelder te lageren aan een 17 graden.
Het begin SG kwam zonet uit op een 1070.

EvdBroek

Ik denk dat 17℃ een beetje aan de koele kant is

zeebrew

Citaat van: EvdBroek op 26-08-2014  18:30 uIk denk dat 17℃ een beetje aan de koele kant is
Eens
En is ook geen lageren: dit is na afloop van hoofd- en nagisting het op een lage temperatuur wegzetten om een meer helder bier te krijgen, hierna bottelen en hergisten op de fles.

Jacques

Citaat van: zeebrew op 26-08-2014  19:41 uEn is ook geen lageren: dit is na afloop van hoofd- en nagisting het op een lage temperatuur wegzetten om een meer helder bier te krijgen, hierna bottelen en hergisten op de fles.

Lageren is het laten staan van het bier zonder dat er sprake meer is van vergisting. Dat kan ook bij een hogere temperatuur. In sommige commerciële brouwerijen wordt afwisselend warm en koud gelagerd voor een snelle rijping.

Dave G.

Na 4 dagen te vergisten op een 22° heb ik vandaag het SG gemeten en kom ik op 1020. Begin SG was 1070. Het waterslot heeft nog activiteit, zou ik nog even wachten met over te hevelen of nu al doen bij SG 1020? Bier ruikt al lekker en heeft een enorme schuikraag. Net even aan geproefd, de tripelsmaak zit er in, en bitter.... kruidig!
Bij het abdijbier had ik bij het overhevelen weinig schuimkraag... Is dat normaal?

Thamerdal

Ik zou wachten tot er geen activiteit meer is. Geduld.

Dave G.

Hey Thamerdal,
Ik heb deze vraag gesteld omdat er velen van oordeel zijn over te hevelen als er nog een beetje activiteit is... Om zo een goede nagisting te hebben.

Markiej87


Citaat van: Dave G. op 29-08-2014  11:46 uHey Thamerdal,
Ik heb deze vraag gesteld omdat er velen van oordeel zijn over te hevelen als er nog een beetje activiteit is... Om zo een goede nagisting te hebben.

Als je überhaupt gaat overhevelen dien je dat nu te doen nu er inderdaad nog een beetje activiteit is. Dat zorgt ervoor dat je je bier beschermt tegen oxidatie, de kopruimte in je fles/vat vult zich dan met CO2 waardoor er geen zuurstof bij kan.

Wachten tot geen activiteit doe je voor het bottelen, niet voor het overhevelen voor de nagisting.

Jacques

Citaat van: Dave G. op 29-08-2014  11:25 uBij het abdijbier had ik bij het overhevelen weinig schuimkraag... Is dat normaal?

Van de schuimkraag kun je nog weinig zeggen. Ligt aan het koolzuurgehalte tijdens de vergisting. Het valt mij altijd op dat ik meer schuimvormig heb bij het nemen van een monster tijdens de hoofdgisting als later tijdens de nagisting. Vergeet niet dat bij de koolzuur verdwijnt via het waterslot. Als de vergisting afneemt komt er niet ze veel koolzuur bij terwijl er wel koolzuur uit het vat gaat.

Na het bottelen kan de koolzuur niet meer weg. Beoordeel daarom na de hergisting pas de schuimvorming.

Dave G.

Vandaag heb ik de Tripel overgeheveld in 2 kleine vaten van 5 liter, ik heb er een waterslot opgemaakt en dit werkt alweer een beetje.
Het bier staat op een 23 graden na te gisten. Hopelijk volgende week bottelen!

Dave G.

Enkele dagen geleden de tripel al overgeheveld van de hoofdgisting naar de navergisting, toen was het SG 1020. Vandaag heb ik de tripel gebotteld, er was nog een minimale activiteit in de vaten! Bij de 2e maal overhevelen alvorens te bottelen zag je vandaag dat er weer een laag gevormd was op de bodem van de tonnetjes. (Begin SG was 1070, vandaag bij het bottelen was de SG 1014). Vergistingsgraad van 80% en een alcoholpercentage van 7,5%, ik heb 6 g witte suiker/liter toegevoegd, (Brewferm adviseert 7 g/l) volgens de berekeningen zit ik dan aan 7.8% alc. (de tripel zou 8% moeten zijn)
Ik denk/hoop dat ik hier goed bezig ben, mijn 2e botteling... staan nu al een 90 flesjes te rijpen! ( abdij en tripel, kerstbier staat nog te vergisten!) Als alles nu eens te drinken valt, ben ik een gelukkig man... Hopelijk kan ik dan een niveau hoger gaan... Brouwen met moutpaketten, daarna... :weetniet: :biersmile:   :proost:

Vandaag (1 dag na het bottelen) de flesjes allemaal nog eens gedraaid, er zat een minimale laag bezinksel op de bodem, boven in de flesjes was hij al aan het klaren!
Staat samen met het abdij bier op 23 graden te vergisten op fles!

Dave G.

Na enkele dagen op fles te vergisten valt het me op dat de Tripel al mooi helder aan het worden is, het abdijbier doet daar moeilijker over...
Er zit een klein laagje bezinksel in de flessen.

Dave G.

4 dagen geleden heb ik de tripel gebotteld, vandaag bij wijze van proef eentje opengetrokken of er al koolzuur opzat, en inderdaad er was al wat koolzuur... ;D
Het bier had al een mooie kraag, en de smaak was op dit moment zeker niet slecht! Nog zoetig en een nog te bittere afdronk! Geur is zeer goed!
Schuimkraag blijft al mooi aan het glas hangen, denk dat dit alleen nog beter kan! Ik ben vandaag een gelukkig mens... :brouwen:
Ik denk dat ik mijn nieuwe hobby gevonden heb!!


Jacques

Voor een bier dat 4 dagen op de fles zit ziet de schuimkraag er prima uit!

Over een dag of 10 zal de hergisting waarschijnlijk afgerond zijn. De schuimkraag zal dan dikker zijn en je zult er dan voor moeten zorgen dat het bier niet overschuimt bij het inschenken. Met de tijd zal echter de schuimhoudbaarheid afnemen.

Jacques

De discussie over de houdbaarheid van bier is afgesplitst van dit topic.

Zie hier voor die discussie.

Dave G.

Zonet een Tripel opengetrokken en gedronken... gebrouwen op 26-08 en gebotteld op 02-09. De smaak is goed, bitterheid is zo goed als weg. Als dat nog beter wordt is deze tripel een waardige middenmaat! Heb al commerciële bieren gedronken die veel slechter waren!

Dave G.

Vandaag exact na één maand sinds de botteling, wordt naar mijn gevoel terug iets zoeter, kan ook zijn omdat de bitterheid bijna verdwenen is... Enkel bij de afdronk is er nog een bittertje... Vind ik persoonlijk wel lekker!

Vergelijkbare Topics (7)

35518

Gestart door JvW


Reacties: 8
Gelezen: 2242

21873

Gestart door brewgibbon


Reacties: 3
Gelezen: 2138

25620

Gestart door Jopvl


Reacties: 4
Gelezen: 1779

598

Gestart door Marjolijn


Reacties: 19
Gelezen: 12868

44350

Reacties: 7
Gelezen: 1172

30612

Reacties: 2
Gelezen: 1570


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.