Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Oregon IPA gisteren gebrouwen

Gestart door dennisbier, 30-05-2014 17:09 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

dennisbier

De gist is blijkbaar door de Brand Bierbrouwwedstrijd kakelvers.
Ik heb nog nooit een smackpack zo agressief snel zien opzwellen.
Ook in het gistvat is het een actiefilm. Hij gaat op 19.9°C nu.
pH op 5.6 met fosforzuur.
BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk13
Naam receptOregon IPA
Brouwdatum29-05-2014
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume20,0
Begin SG1,074 SG
Eind SG1,018 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,7%
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)57 IBU
Brouwzaalrendement83,6 %
Kooktijd60 min.

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,000 kgPilsmoutDingemans3 EBC87,7 %
0,200 kgCara-hellWeyermann25 EBC3,5 %
0,500 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC8,8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
62,0 °C1 min.40 min.3,8 l/kg
72,0 °C15 min.30 min.3,8 l/kg
78,0 °C10 min.5 min.3,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40,5 gAmarillobellen10,4%60 min.47,8 IBU
25,0 gAmarillobellen8,9%10 min.9,2 IBU
20,0 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
8,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
1,000 l starterAmerican Ale II (1272)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,017 SG
Schijnbare vergistingsgraad77,0%
Temp. nagisting0,0 °C
Start lagering19-06-2014
Temp. lagering0,0 °C
Alcoholgehalte7,3 vol.%


Jeukstaardt

Ziet er goed uit! Amarillo bommetje! Heb ik ook onlangs gemaakt, single malt, single hop.
Net in de fles. Lekkere hop die Amarillo!

jan le mercier

Dennisbier,

Ik heb eind maart ook een Amarillo gemaakt. Zeer lekker, al zeg ik het zelf.

Er zijn een paar dingen die ik niet snap:

Waarom gebruik je sinaasappelschil? Waarom de kristalsuiker?

Zelf had ik ook 100 gram hopbellen gebruikt op dezelfde hoeveelheid bier. Persoonlijk mocht dat van mij nog wel meer.

Succes!

Jan.

dennisbier

8 gram droge zoete schil? Smaakondersteuning bij de Amarillo.
Dat ga je niet veel terugproeven op 20 liter.
De suiker is voor een betere doordrinkbaarheid en de vergisting knalt er meteen in.
Het geeft denk ik ook meer fruitigheid vanuit de gist.
Ik gooi er wel vaker tot 500 gram suiker bij 20 liter wort/bier.
Nu met wat minder moutigheid moet de hop ook beter opmerkzaam zijn.
De suiker is er met de sinaasschil op 20 minuten voor einde koken in gegaan.
Teruggekoeld tot 20.0 graden en de giststarter van 20.0 graden erbij.
Binnen een half uur begon het geborrel. ;D

65 gram vind ik wel genoeg (10,4% Alpha).
Dan zit ik mooi in het midden volgens BrouwHulp bij de american ipa.
Bovendien probeer ik het wat rustiger aan te doen met de hop.
Ik heb wel eens een pilsener Urquell  gemaakt, daar kreeg je gewoon mannenborsten van, zoveel hop zat erin.  ;D  (bij wijze van..)

JanEric

Op 20 liter zou ik wel wat meer gram Amarillo gebruiken voor de koudhop, ik denk dat je van een halve gram per liter niet zo veel merkt van het hoparoma.
Voor een IPA kun je wel 2 gram per liter aanhouden.
Ik heb vorig jaar een single hop IPA met Amarillo gebrouwen, met 2 gram per liter kwam de citrusgeur juist prima naar boven.

dennisbier

Check. Ik verdubbel die hoeveelheid.
Hij gaat na de hoofdgisting er voor 1 week in.
Daarna gaat die hopzak er weer uit.
Citrus ja, grassig nee. 

jan le mercier

Dennisbier,

Ik heb ook geprobeerd om te koudhoppen zonder hopzak: gewoon de bloemen bij het bier. Dat gaf een mooi resultaat.

Jan.

Jeukstaardt

Citaat van: jan le mercier op 31-05-2014  11:14 uDennisbier,

Ik heb ook geprobeerd om te koudhoppen zonder hopzak: gewoon de bloemen bij het bier. Dat gaf een mooi resultaat.

Jan.

Is dan alleen wel weer lastig om uit je mandfles te hevelen.

dennisbier

Ik gebruik wel gewoon een hopzak. Werkt prima.
Niet teveel hop in een zakje doen. Dan zweeft het lekker los.
Het heeft dan verder niet zoveel zin om het los er in te strooien.
Dan moet ik het later weer filteren.
Anders is het net thee, gezet met een kapot theezakje. ;D

dennisbier

20 gram Amarillo hopbellen zitten er sinds gisteravond in. ^-^
Het ruikt al voorspoedig. ;D

dennisbier

4 dagen geleden de hopzak eruit gehaald en een SG gemeten.
Het restant heb ik in een fles gedaan met wat suiker.
Daar is met de gist snel korte metten meegemaakt, gisteren het flesje koud gelegd en nu geproefd.
Dit is gewoonweg al heerlijk. Superblij met deze gist. Geraffineerd estertje zit er wel in. Heerlijk.  :degroeten:

dennisbier

Nu 2 dagen later gebotteld heeft ie een sg van 1011.
Het estertje wat ik ruik lijkt heel sterk op die van de zware blonde van Brand en dat gecombineerd met de la chouffe houblon.
Laat ik dat niet erg vinden...
Zit er in de houblon ook Amarillo?

Fripel

Citaat van: dennisbier op 18-06-2014  23:03 uNu 2 dagen later gebotteld heeft ie een sg van 1011.
Het estertje wat ik ruik lijkt heel sterk op die van de zware blonde van Brand en dat gecombineerd met de la chouffe houblon.
Laat ik dat niet erg vinden...
Zit er in de houblon ook Amarillo?

Ja, en Columbus  en Saaz.

dennisbier

Dan ga ik dit recept nog eens doen met Amarillo, Saaz.  In plaats van Columbus, neem ik de Galena, die ligt er in overvloede, net als de Bramlings Cross.
Is verdomd lekker hopje en een heel lekker gistje ook.   :proost:
Daar ga ik zeker ook mee verder.
Nog even een weekje wachten voor het eerste flesje...
Is wel wat gist meegekomen, want ik had niet overgeheveld. De laatste flesjes eerst!

dennisbier

Citaat van: Jeukstaardt op 30-05-2014  19:08 uZiet er goed uit! Amarillo bommetje! Heb ik ook onlangs gemaakt, single malt, single hop.
Net in de fles. Lekkere hop die Amarillo!
Ik kan niet anders, dan deze mening beamen.
Maakt gewoon het verschil!
Ben wat te zuinig geweest met suiker toevoegen misschien, maar het is toegevoegd dus die prik komt nog wel.
Er was nog vergistingsactiviteit toen ik bottelde, zij het minimaal.
Eerst op vakantie gaan en dan verder proeven.

dennisbier

Ha! Het is helemaal goed gekomen.
Hij is heel vol van smaak nu. Misschien nog zelfs wat te fruitig, nu de hopsmaak wat rijpt.
Misschien iets koeler vergisten dan 20 graden.

Vergelijkbare Topics (7)

41775

Reacties: 18
Gelezen: 3182

33595

Gestart door RoyB


Reacties: 9
Gelezen: 2624

26075

Reacties: 19
Gelezen: 6102

9147

Gestart door Gerb


Reacties: 10
Gelezen: 3795

43756

Reacties: 2
Gelezen: 597

36007

Reacties: 5
Gelezen: 1408

28252

Reacties: 18
Gelezen: 8337


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.