Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Concept stout / robuustporter

Gestart door lekkerstout, 27-04-2014 18:28 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

lekkerstout

Hoi ik wil wel weer eens een lekkere stout of een robuust porter maken  :proost:
Heb het volgende bedacht :

Batch van 20 liter: beslag dikte 2.5 l/kg

moutsoort :                                stort:

pale alemout                                57 %                     6      ebc
muncener mout                           20 %                     12    ebc
chocolade mout                           3 %                       800  ebc
caramunich mout                         18 %                     170  ebc
zwarte mout ontbitterd                2 %                     1200  ebc          totaal 160 ebc

hop:
nothern brewer pellets                  10 % alfa                     25 gram                             90 min
Saaz                                            15  % alfa                     15 gram                             30 min
Hallertau mittelfru                         5.5 % alfa                     10 gram                             30 min      totaal  46 ibu

maischschema:
52                15 min
58                5   min
62                30 min
71                15 min
78                  5 min

Bovengist korrelgist Nottingham


Ben wel benieuw naar reacties  ;)

Oscar

Die wordt lekker zwart en zacht gebrand... Een soort schwarz, geen stout of porter. :biersmile:

RobinB

Dat valt reuze mee, sowieso is het qua percentages niet (te) veel gebrande mout voor een porter, zeker niet voor een stout.
Gebruik je misschien BrouwVisie?
En dan als kleurformule ook de BrouwVisie formule?

Zet dan je berekeningsformule eens op Morey, die blijkt in de praktijk beter bij de werkelijkheid te komen.
Met Morey zit dit recept, waar overigens nog 18% in de stort ontbreekt, op 68 EBC.
Dat is een waarde die ik ook meer verwacht met deze percentages gebrande mout.

68 EBC is prima voor een robust porter en zit eigenlijk zelfs aan de lichte kant van het spectrum. :)

lekkerstout

Klopt inderdaad ik gebruik BrouwVisie

De overige 18 % moet zijn caramunich mout 170 EBC.

lekkerstout

Heb hem nu op Morey, en geeft nu de waarde van 99 EBC.

Oscar


RobinB

Een schwarz is een ondergister en doorgaans met een lager begin SG dan een robust porter.
Niet wat Lekkerstout brouwt dus! :)

Citaat van: lekkerstout op 27-04-2014  22:39 ude overige 18 % moet zijn caramunich mout 170 ebc
Ik zou daar maximaal 10% van maken en de rest aanvullen met Pale.
Anders wordt hij te dik/vol naar mijn smaak.

Vergelijkbare Topics (7)

31815

Gestart door Biertje1985


Reacties: 1
Gelezen: 2911

808

Reacties: 8
Gelezen: 3870

40588

Reacties: 19
Gelezen: 2945

13954

Reacties: 33
Gelezen: 10640

26972

Reacties: 9
Gelezen: 5056

12591

Reacties: 22
Gelezen: 6049


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.