Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Tripel voor beginner

Gestart door ErikdeBrouwer, 11-04-2014 20:21 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ErikdeBrouwer

Morgen wil ik mijn tweede echte brouwsel starten. Mijn eerste brouwsel, een flink troebel blond bier, staat inmiddels op de fles.

Het recept voor dit tweede brouwsel is een tripel uit het boek van Adrie Otte. Ik heb al een hoop punten  die ik kan verbeteren (langzamer spoelen, rustiger water toevoegen, beter roeren voor goede temperatuurverdeling, whirpoolen na koken, etc). Ik heb nog twee vragen:
- Kan ik de suiker het beste einde koken toevoegen, of na de hoofdgisting?
- Is de koriander een goede toevoeging? Ik lees her en der de tip om geen koriander te gebruiken, omdat je dan ook een mooie tripel kan krijgen. Ik wil zelf graag stap voor stap smaken ervaren, dus hoeven er wat mij betreft niet per se gelijk kruiden bij.

Alvast dank voor tips!

NB: Het waterprofiel in onderstaand recept volg ik niet; ik gebruik onbehandeld kraanwater.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2
Naam receptTripel
Brouwdatum12-04-2014
BiertypeTripel
Volume10,5 l
Begin SG1,069 SG
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)22 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
11,50 lWater uit Rotterdamsch Kraan6,53 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,015 kgArsegan PilsmoutBrouwmarkt4 EBC67,0 %
0,301 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC10,0 %
0,240 kgAroma 50Dingemans50 EBC8,0 %
0,452 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC15,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.4,5 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.20 min.4,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gTettnangerpellets3,5%90 min.16,5 IBU
10,0 gSaazpellets3,8%20 min.4,0 IBU
5,0 gSaazpellets3,8%7 min.1,2 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
2,00 gKorianderzaadspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist


Fripel

Suiker gewoon einde koken toevoegen.
Koriander kan je prima weglaten, kan je het later eens met koriander doen en vergelijken.
Als je van een zo helder mogelijke tripel houd kun je hem, als hij uitgegist is, een dag of zo flink koud zetten (graad of 3 a 4) en dan voorzichtig overhevelen voor het bottelen. Als je over een vergistingskoelkast beschikt tenminste.

Mijn ervaring met tripel is dat je zeker een maand of drie moet wachten voor hij echt op dronk is.

Succes!

Zooms

Koriander erin vind ik erg lekker, maar je moet het niet teveel doen. Als je een slok neemt en je hebt een koriandersmaak in je mond is het niet goed. Subtiel is wel lekker. Ik gebruik ongeveer 3,5 gram per 10 liter.

Succes!

Vergelijkbare Topics (7)

9601

Reacties: 14
Gelezen: 3528

23-06-2008 14:38 u
door oranjeboombiertje
23363

Reacties: 22
Gelezen: 5743

29554

Reacties: 16
Gelezen: 4524

28812

Reacties: 18
Gelezen: 6651

35762

Reacties: 13
Gelezen: 4187


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.