Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


American IPA

Gestart door Eric v B, 28-03-2014 17:47 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Eric v B

Hallo, volgende bier dat ik ga brouwen wordt een American IPA. De afgelopen week heb ik rond gekeken op het internet en met name op de Amerikaanse sites voor de hop. Het doel is een bittere IPA met een fruitig aroma. Met alle gegevens die ik heb verzameld, ben ik tot onderstaande recept gekomen. Graag jullie feedback. Alvast bedankt!

Greetinx,

Eric

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk006
Naam receptAIPA
Brouwdatum20-04-2014
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume14,0 l
Begin SG1,075 SG
Berekende kleur (Morey)27 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)59 IBU
Brouwzaalrendement74,0 %
Kooktijd80 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lVenlo water.10,38 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
47 mg/l5 mg/l8 mg/l60 mg/l13 mg/l19 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,525 kgPale Ale moutDingemans7 EBC73,0 %
1,207 kgMünchenermoutDingemans15 EBC25,0 %
0,097 kgDark Crystal moutThomas Fawcett and Sons300 EBC2,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.3,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
9,0 gGalenabellen12,5%80 min.19,1 IBU
8,0 gNuggetbellen13,0%60 min.16,8 IBU
14,0 gAmarillobellen8,9%15 min.10,0 IBU
14,0 gCitrabellen12,0%15 min.13,4 IBU
14,0 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU
14,0 gCitrabellen12,0%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafale American (US-05)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting17,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,022 SG
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering15,0 °C
Alcoholgehalte7,7 vol.%


Eric v B

Ik lees net op het Vlaams hobbybrouwforum dat "zij" ook suiker toevoegen. Wat is de functie daarvan?

RobinB

Suiker geeft een grotere doordrinkbaarheid en alcohol. Is ook bijna een standaard ingrediënt in Belgische bieren, dus misschien vandaar?
Ik vind dat een IPA lekker karamelmoutig mag zijn als tegenhanger van de bitterheid en hoparoma's.

Ik ben dus geen voorstander van suiker in een Amerikaanse IPA, maar als je dat wilt kan het natuurlijk wel. Ik vind je huidige recept dus al prima zo! :)

Eric v B

En hoe bereik je karamelmoutig?  Bereik je dat door alleen met mout te brouwen of zijn daar bepaalde mouten voor nodig?

RobinB

Karamelmouten geven vaak een karamelsmaak, munchener wordt ook wel eens genoemd, dus vandaar dat ik het recept wel prima vond. ;)

seed7

Citaat van: Eric v B op 28-03-2014  19:20 uEn hoe bereik je karamelmoutig?  Bereik je dat door alleen met mout te brouwen of zijn daar bepaalde mouten voor nodig?

Door, zoals je doet, caramel / crystal mout te gebruiken. Alleen heb je een donkere ingezet die een wat scherpere licht gebrande caramel geeft. Een lichtere (120 EBC) is zachter, ronder.

T.a.v. je hoppen, ik zou de 15 minuten gift naar "vlam uit / whirlpool" verplaatsen voor meer aroma. Verlies aan bitterheid kun je met je eerste gift compenseren

Ingo

Hay

Ha Eric,

Haal je de brandwedstrijd nog?
Ben benieuwd, mijn volgende wordt ook een ipa.
Succes 

Jacques

Citaat van: Eric v B op 28-03-2014  19:20 uEn hoe bereik je karamelmoutig?  Bereik je dat door alleen met mout te brouwen of zijn daar bepaalde mouten voor nodig?

Caramouten geven een wat zoetige moutige smaak. Andere mouten zoals munich en biscuit geven ook een moutige smaak maar die is wat droger.

Je kunt de beleving van de moutige smaak ook versterken door je gistkeuze. Bijvoorbeeld door de de Wyeast North West te gebruiken. Het versterken van de moutigheid kan ook door minder hop en door een beetje calciumchloride te gebruiken. Beeving van smaken zit complex in elkaar.

Eric v B

Hopschema een beetje aanpassen. Verder weinig opmerkingen dus ga er vanuit dat het recept nog niet zo verkeerd is.

@Hay: nee geen Brand wedstrijd. Nog niet. Volgend jaar misschien. Ligt eraan wat er volgend jaar gebrouwen mag worden.

Eric v B

Hopschema aangepast. Op eigen initiatief 30 minuten hopgift toegevoegd. Op aanraden van Seed7 15 minuten hopgift eruit en vlam uit hop er in en op (tussenderegelsdoor) aanraden van Seed7, Dark Cristal vervangen door caramel 160.

Dan zou dit hem moeten worden:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk006
Naam receptAIPA
Brouwdatum20-04-2014
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume14,0 l
Begin SG1,070 SG
Berekende kleur (Morey)28 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)60 IBU
Brouwzaalrendement74,0 %
Kooktijd80 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lVenlo water.10,04 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
47 mg/l5 mg/l8 mg/l60 mg/l13 mg/l19 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,150 kgPale Ale moutDingemans7 EBC70,0 %
1,125 kgMünchenermoutDingemans15 EBC25,0 %
0,225 kgWLBS Huismerk caramel 160Best Malz AG160 EBC5,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.3,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
8,0 gNuggetbellen13,0%80 min.18,2 IBU
8,0 gGalenabellen12,5%80 min.17,5 IBU
9,0 gCitrabellen12,0%30 min.13,8 IBU
9,0 gAmarillobellen8,9%30 min.10,2 IBU
14,0 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU
14,0 gCitrabellen12,0%koudhop0,0 IBU
14,0 gAmarillobellen8,9%0 min.0,0 IBU
14,0 gCitrabellen12,0%0 min.0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafale American (US-05)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting17,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,022 SG
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering15,0 °C
Alcoholgehalte7,0 vol.%


Vergelijkbare Topics (7)

45575

Reacties: 5
Gelezen: 354

29715

Gestart door Chilobrachys


Reacties: 4
Gelezen: 2141

19590

Reacties: 22
Gelezen: 5502

40958

Reacties: 8
Gelezen: 1203


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.