Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Zou het een stout worden?

Gestart door GeBaxke, 23-02-2014 21:14 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

GeBaxke

Dinsdag gaan we brouwen 2 brouwsels te gelijker tijd, 1 bockbier en 1 stout. Export stout. Da's een nieuwe voor me, daar ben ik zelf niet zo gek op maar op verzoek. Een "opruimbier" met wat ik nog heb liggen.

Dit moet hem worden, schiet er eens op.

 Recept : Stoute Jongens
 Kenmerk  export stout

 Aantal liters  25
 Gewenst begin SG  1083(8,9 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement  75,0 %

Algemeen

 Totaal water  40 liter
  Maischwater  40 liter (BIAB methode)
  Berekende kleur  248 EBC (BrouwVisie)
 Berekende bitterheid  71 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
 Palemout 7 EBC                     6 kg   
 Ambermout 50 EBC                0,600 kg 
 Chocolademout (ontbitterd)   0,300 kg 
 Geroosterde gerst                  0,400 kg   
 Gerstevlokken                         0,500 kg   
 Cara-amber                             0,500 kg   
 Münchnermout type 2             1,000 kg 

Hop om op te ruimen 3 soorten genomen

 Bullion   15 gr   90 Min.  24 EBU
 Magnum 15 gr  90 Min.  23 EBU
 Warrior   10 gr  90 Min.  21 EBU

Gist
Gistsoort  Safbrew S-33
Gistvoeding  Wyeast

Maischschema ("old school" schema)
 
 1  45°C  5 Min. 
 2  52°C  10 Min
 3  65°C  45 Min. 
 4  72°C  10 Min.

Koken 90 minuten


RobinB

Wel een heel "old school" schema... Vanwaar die keuze?
Stout's zijn prima te brouwen met een eenstapsmaisch...

Ook de gistkeuze is wat bijzonder, heb je geen S04 of Wyeast?
Mist koel vergist zou het ook wel moeten kunnen...

Wat zegt een normale kleurformule overigens van de kleur? (Morey, Daniels, enz)

GeBaxke

Die S-33 heb ik gekozen omdat ik deze nog heb liggen (en ook nog wat pakjes US-05 wat me niks lijkt voor een stout) en omdat ze bij fermentis een stout recept hebben staan op hun website.
http://www.fermentis.com/brewing/craftbrewing/tips-tricks/

Het old school schema komt van een ander stout recept en omdat ik ongemoute granen gebruikt. En eerlijk ook omdat ik het leuk vind om zo nog eens te doen.
Eigenlijk ben ik ook van de Geenstap  ;D en eenstap maisch methode.

De kleur is 248 EBC (BrouwVisie).

seed7

Om de vraag in je topic titel te beantwoorden; Ik kwam ergen een mooie definitie van een stout tegen:

"een donker tot zeer donker bier dat door de brouwer een stout genoemd wordt".

Ingo

RobinB

S33 is misschien ook wel een idee in een export stout inderdaad, de US05 is in een zware stout ook erg goed (RIS).
Citaat van: GeBaxke op 24-02-2014  09:57 uDe kleur is 248 EBC (BrouwVisie).
Dat had ik gelezen inderdaad, maar die formule wijkt nogal sterk af. Vandaar mijn vraag of je ook de waarde van een andere methode kan geven?
Morey bijvoorbeeld.

Etn82

Citaat van: seed7 op 24-02-2014  10:03 uOm de vraag in je topic titel te beantwoorden; Ik kwam ergen een mooie definitie van een stout tegen:

"een donker tot zeer donker bier dat door de brouwer een stout genoemd wordt".

Ingo

Volgens Micheal J. Lewis wel inderdaad  ;)

Zelf zou ik eerder voor de US-05 kiezen dan de S-33. Maar wanneer je niet al te warm vergist met de S-33 moet het ook wel lukken. Laatst nog een mooie porter op die vergist was met de S-33, en die smaakte vrij clean.

Oscar

Citaat van: RobinB op 24-02-2014  10:03 umaar die formule wijkt nogal sterk af. Vandaar mijn vraag of je ook de waarde van een andere methode kan geven?

Kleur bier = Zwart tot pikzwart  ;D ;D ;D dan maakt die EBC waarde ook niet zoveel meer uit. ;)

RobinB

Je doet wel grappig, maar eigenlijk heb je niet eens door hoe enorm de afwijking van de BrouwVisie formule is.
Andere berekeningen zaten in mijn simulatie tussen 75-95 EBC wanneer BrouwVisie op 250 EBC zat.
75-95 is een kleur die je bij dubbels of bokken nog wel ziet en nog lichter dan de Brand Oud Bruin (=100 EBC).

Brand oud bruin wordt omschreven als donkerbruin, niet als zwart of pikzwart...
Guinness zou zo rond de 130 EBC zijn.

GeBaxke

Ter info over de kleur

Ray Daniels 74 EBC
Dan A. Morey 93 EBC
Randy Mosher 90 EBC



RobinB


Oscar

Citaat van: RobinB op 24-02-2014  20:13 uFlink verschil he? :)

Dat die verschillen er zijn is al lang bekend... en de discussie hierover is ook al vaker gevoerd. ;)

RobinB

Het verschil tussen 90 EBC en 250 EBC is ook zichtbaar, het is daarmee niet irrelevant.
Als je denkt een echt zwart bier te gaan brouwen en je komt uit op donkerbruin, kan het een teleurstelling zijn. ;)
Citaat van: Oscar op 24-02-2014  22:32 uDat die verschillen er zijn is al lang bekend.....en de discussie hierover is ook al vaker gevoerd... ;)

Waarom staat de afwijkende formule dan nog steeds als default ingesteld? :weetniet:

Oscar

Citaat van: RobinB op 24-02-2014  23:18 uWaarom staat de afwijkende formule dan nog steeds als default ingesteld? :weetniet:

Omdat de gratis versie niet meer bijgewerkt wordt... :)

RobinB

Dus in de betaalde is hij niet meer default?
Hulde! :duimop: :groots:

Vergelijkbare Topics (7)

1300

Reacties: 62
Gelezen: 23990

18968

Reacties: 29
Gelezen: 10661

13841

Reacties: 51
Gelezen: 16195

9124

Gestart door oranjeboombiertje


Reacties: 25
Gelezen: 6555


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.