Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Aller eerste brouw

Gestart door lekkerstout, 23-12-2013 17:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

lekkerstout

Hallo

Ik heb afgelopen week voor de aller eerste keer moutbrouw gemaakt  :hoera:
Recept als volgt:


8 liter kookwater en  6 liter spoelwater
2.1 kg pilsmout
0.4 kg muncher 
0.1 caramelmout
500 g kristalsuiker

15 g brewerscold hoppellet  ( direct meekoken )
7 g Saaz bloemen laatste 15 min meekoken.

Gist stafbrew t 58

maischschema
 
62 ºC 30 min rust
72 ºC 20 min rust
78 ºC 10 min rust

Filteren ging goed met zelf gemaakte kuip met  filterplaat.

Koken tot 100 ºC en hop pellets toevoegen.
Na 65 min Saaz hop toegevoegd en nog 10 min doorkoken.

Koelen naar 20 ºC en opnieuw filteren met kaasdoek over het gistvat een begin SG van 1082

Laat het vergisten in de huiskamer ongeveer 20 graden.


Ben benieuwd naar jullie reactie.



zeebrew

Lijkt me niets mis mee, het bier profiteert het meest van het vergisten op een gecontroleerde temperatuur, een oude ijskast met een STC 1000 helpt je hierbij.

lekkerstout

Ben al zoekend naar een koelkast  :D Heb het laten gisten en een eind sg van 1020 ...een begin sg van 1082.
Er verandert niks meer en waterslot is volledig stil.

Heb vandaag gebotteld met 4 g suiker P/ liter had uiteindelijk 8,5 liter
Vond zelf dat er weinig overblijft denk de volgende keer iets meer spoelwater gebruiken.

Wat vinden jullie?

RobinB

Wat was je gewenste begin SG en volume?
Wat was je volume en SG voor het koken?
Wat was je volume en SG na het koken en incl. de suiker?

Het is handig als je meer inzicht krijgt in je rendement en verliezen.
Daaruit volgt dat je meer grip hebt op hetgeen er uit je ketels komt. ;)

lekkerstout

Heb afgelopen weekend nog een brouwsel gemaakt  nu heb ik de sg vaker gemeten 1050 voor het koken 1080 na het koken , de bedoeling was een begin sg van 1050 , nu heb ik weer water toegevoegd om op 1050 te komen. Kwam tot de ontdekking dat ik tijdens het koken hellemaal niet kan controleren hoeveel volume er nog is .

Nu vraag ik me af of dit wel oke is of moet ik misschien nog meer spoelwater gebruiken?
Ik heb ook veel last van moutstof in het wort de vorige keer dacht ik dat het kwam van de hoppellets , deze keer alleen hopbloemen gebruikt.
moet het filter dit stof dr ook uitfilteren? , gebruik een filterplaat in een emmer.

Heb ondertussen ook een stc 1000 besteld via mp en een koelkast heb ik ook kunnen scoren :D voor de vergisting.

Gerald

Wat je heel makkelijk kan doen zijn 2 dingen.
1. Een rolmaat pakken en met BrouwHulp terug meten hoeveel inhoud en dus cm je hebt. (Is ook een van de basis instellingen trouwens).

Of 2, een maatstok maken, iedere keer een liter meer in je ketel gieten en even een lijntje trekken op je maatstok. Ik heb hier de achterkant van een kunststof roerlepel voor gebruikt.

Met beide kan je controleren hoeveel er op dat moment ongeveer in je ketel zit ;)

lekkerstout

Dat vind ik wel een hele goede tip , de maatverdeling op de roerstok  :idea:

Ga zo'n roerstok maken. Bedankt.

Eric v B

Ik heb bij de bouwmarkt een RVS maatlat van 30 cm gekocht en een tabelletje gemaakt met het aantal mm per liter. Ik meet vanaf de bodem. Voor mij werkt dit goed.

Groeten,

Eric

Vergelijkbare Topics (7)

20364

Reacties: 22
Gelezen: 6894

38485

Reacties: 28
Gelezen: 5426

5896

Reacties: 8
Gelezen: 3043

24-02-2007 07:06 u
door oranjeboombiertje
28391

Reacties: 28
Gelezen: 11971

38115

Reacties: 36
Gelezen: 7054

5084

Reacties: 20
Gelezen: 6330


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.