Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Brouwsel #2: Niet ontevreden, mis nog wat 'body'

Gestart door Lord McAle, 27-11-2013 23:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Lord McAle

Hallo,

Een tijdje geleden heb ik hier al eens gepost dat ik het volgende recept gebrouwen had:

https://www.google.nl/#q=15+minute+Cascade+pale+ale

Het bier zit nu een goeie 3 weken in de fles dus ik heb er al een aantal geproefd de afgelopen weken. Dit is mijn 2de brouwsel, na een Muntons Bitter IPA (blik, niet lekker). Ik moet zeggen dat ik erg tevreden ben over het resultaat, zo ook 3 vrienden die hun ongezouten kritiek gegeven hebben.

- Geur is goed, het hoparoma is duidelijk aanwezig
- Schuimkraag is prima, in Amerika worden ze met minder schuim getapt :-)
- De smaak is lekker, fruitig en een bittere nasmaak

Het bier heeft naar mijn zin nog iets te weinig 'body', ik weet niet precies hoe ik dit moet omschrijven. De smaak is redelijk snel 'weg' na het drinken zeg maar. Ik weet niet of iemand snapt wat ik bedoel (of dat uit het recept af kan leiden? Wellicht?), maar mocht iemand advies kunnen geven hoe dit te verbeteren, graag! Het is natuurlijk ook een eenvoudig recept, dus misschien ligt het daar wel aan.

Verder heb ik nog het idee dat de eerste flessen die ik open trok meer hop smaak en aroma hadden dan latere flessen. Ik las wel ergens dat hoparoma naar verloop van tijd minder wordt,maar toch niet na 3 weken al lijkt me. Misschien was ik wel TE enthousiast bij de eerste flesjes.... ;-)

Ik hoop dat jullie hier wat feedback op kunnen geven.

Fotootje van de ale:


Wat ik wel besloten heb is dat ik geen blikbrouwsels meer maak, dit recept smaakt echt WAY better!

Gerb

Dat is dus een moutextract recept geweest? Over het algemeen zijn die wel wat voller dan met mout.
Welke gist heb je gebruikt? De S-04? Daar heb ik toch vrij volle bieren meegemaakt.
De ruime aanwezigheid van hop zou wellicht nog een oorzaak kunnen zijn, de balans slaat door naar bitter/hoppig en je 'mist' de zoetigheid daardoor? Normaal draagt hop wel bij aan de volmondigheid van het bier.

Kortom: ik kan eigenlijk zo snel niets bedenken.

RobinB

Misschien kan je het aandeel caramout iets verhogen en ik zie niet op welke temperatuur je vergist hebt?

Lord McAle

Hoi!

Vergist op 20/21 graden, met S-05 gist.

Groeten
Jeroen

RobinB

Citaat van: Lord McAle op 29-11-2013  11:43 umet S-05 gist.

Die bestaat niet! ;D
Het is ofwel de S-04 of de US-05.

Heel koel heb je niet vergist, je zou een andere gist kunnen overwegen die iets meer gistprofiel geeft?
S-04 bijvoorbeeld.

Maar je kan het ook zoeken in je mouten.
Ondanks de vaak iets mindere vergistbaarheid van moutextractpoeder vind ik zelf gemaischte wort smaakvoller

Lord McAle

Hallo,

Even een update. Het bier heeft nu een tijdje gerijpt op de fles en ik moet zeggen dat het nu ook beter smaakt. De 'body' waarnaar ik op zoek was is nu duidelijk meer aanwezig. Wederom een kwestie van geduld dus :-)

Aangezien het nogal hard gaat, moet ik binnenkort weer gaan brouwen. Ik wil eigenlijk als basis weer dit recept gebruiken (wordt mijn derde brouwsel, dit is redelijk eenvoudig, goed van smaak, en mooi dus om wat mee te gaan experimenteren).

Graag zou ik het bier nog wat 'frisser' van smaak maken.

Ik overweeg om de basis van het recept hetzelfde te houden, en dan:

OF met verschillende hopsoorten te gaan werken (ipv alleen Cascade). Heeft iemand suggesties? Ik lees vaak over Cascade in combinatie met Chinook of Centennial. Of evt. Amarillo.

OF een andere gist te gebruiken (bijv de S-04)

Iemand suggesties, of gewoon maar wat gaan proberen? ;-)

RobinB

Beide kan ook, al weet je dan niet meer wat de "doorslag" gegeven heeft. ;)
Ik zou gewoon zeggen; vooral doorgaan!

Vergelijkbare Topics (7)

21260

Reacties: 15
Gelezen: 5091

31064

Reacties: 14
Gelezen: 4585

44854

Reacties: 8
Gelezen: 2111

30419

Reacties: 2
Gelezen: 1566


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.