Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Tarwe tripel

Gestart door Jules, 21-09-2013 23:12 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jules

Hallo allemaal,

Ik wil graag een tarwetripel brouwen en had volgend recept in gedachten. Iemand gedachten hierover? Vooral de kruiden dosering vraag ik me af: Ik wil geen herkenbare kruidensmaak in dit bier...

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2013-000
Naam receptTTT
Brouwdatum21-09-2013
BiertypeSterke Blonde
Volume15,00 l
Begin SG1,076 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)26 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
15,51 lWater uit Water6,58 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,14 kgPilsmoutDingemans3 EBC63,0 %
0,50 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC10,0 %
1,00 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC20,0 %
0,35 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC7,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.3,4 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.10 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,9 gE.K. Goldingbellen4,9%75 min.21,8 IBU
10,0 gSaazbellen3,8%20 min.3,8 IBU
7,1 gSaazbellen3,8%5 min.0,9 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
8,6 gKardemomspecerijkoken
10,0 gKorianderzaadspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
1 pak(ken)Belgian Ardennes (3522)bovengist

Graag opmerkingen!

RobinB

Ik zou wat minder kardemom doen (if any).
Kardemom kan al vrij gauw overheersend zijn.

Als het gemalen is, is het waarschijnlijk een stuk minder sterk van smaak.

Op een of andere manier had ik wat meer tarwe verwacht, maar zo kom je er vast ook wel. :)

Jules

Ik zal de kardemom wat minderen. Ik heb geen ervaring met kruiden dus ik ben benieuwd, maar ik wil zeker geen overheersende kruidensmaak. Kardemom zal gemalen zijn van de silvo.

Over de tarwe heb ik ook gedacht die naar 20 % te doen. Ik wil alleen niet een bier maken dat teveel op een weizen gaat lijken. Ook heb ik gedacht de haver naar 15% te doen.

Of ik brouw allebei de recepten natuurlijk  :biersmile:

Bedankt voor de input

William

Inderdaad niet te veel kardemom gebruiken. Je gebruikt nu zo'n 6 gram per 10 liter. Dat ga je proeven en de meeste mensen vinden het erg overheersend. Normaal wordt er zo'n 1 a 1,5 gram per 10 liter bier gebruikt.

kleine Minstreel

Als je ook wat Cascade hop gebruikt krijg je nagenoeg een kloon van de karmeliet. Ik heb deze al vaak gebrouwen en is erg lekker maar dan zonder de kardemon.

Jules

Ik vind Cascade een hop die snel overheerst... Indien subtiel is hij wel erg lekker.
 Wat zou subtiel zijn: 10 gram 5 minuten of is dat al te sterk?

Jules

Hier ben ik op uitgekomen: morgen gaat voor het eerst in 3 jaar de vlam weer onder de ketel!
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2013-000
Naam receptTTT
Brouwdatum21-09-2013
BiertypeTripel
Volume12,00 l
Begin SG1,072 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)30 IBU
Brouwzaalrendement60,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
12,43 lWater uit Water5,83 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,50 kgPilsmoutDingemans3 EBC63,0 %
0,48 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC12,0 %
0,60 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC15,0 %
0,40 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.3,5 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.10 min.3,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
33,7 gStyrian Goldingsbellen3,1%75 min.23,3 IBU
8,0 gSaazbellen3,1%20 min.3,2 IBU
8,0 gCascadebellen7,6%5 min.2,6 IBU
5,7 gSaazbellen3,1%5 min.0,7 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
1,6 gKardemomspecerijkoken
8,0 gKorianderzaadspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
1 pak(ken)Belgian Ardennes (3522)bovengist

Back in business!

Bedankt voor de input!

Vergelijkbare Topics (7)

24396

Gestart door Pimmels


Reacties: 0
Gelezen: 2004

2094

Reacties: 39
Gelezen: 14487

29623

Reacties: 10
Gelezen: 3877

13886

Gestart door Thomas


Reacties: 9
Gelezen: 4661

18988

Reacties: 58
Gelezen: 17387


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.