Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Harvest Ale

Gestart door Paide, 24-08-2013 12:55 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Paide

Het ziet er naar uit dat ik dit jaar een goede hopoogst uit mijn tuin tegemoet kan gaan zien.
Ik wil een Harvest Ale gaan brouwen met verse, ongedroogde hop erin. Vanuit de plant meteen de ketel in.
Onderstaand recept op basis van een Amerikaanse IPA.
De bitterhop doe ik met hop uit de vriezer omdat het alfazuur van de tuinhop toch een gok blijft.
Voor de overige hopgiften moeten de hoeveelheden maal 5 omdat er meer vocht in de verse hop zit.

Wie heeft hier ervaring mee of gewoon suggesties op het recept?


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerkx039
Naam receptHarvest Ale
Brouwdatum23-08-2013
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume15.00 l
Begin SG1.065 SG
Berekende kleur (Morey)21 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)55 IBU
Brouwzaalrendement75.0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row][row][row][row]
HoeveelheidIngrediënt
16.00 lWater uit Son en Breugel1.0 gCaCl21.5 gCaSO45.0 mlMelkzuur8.97 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
86 mg/l6 mg/l12 mg/l209 mg/l20 mg/l52 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4.20 kgPale Ale moutDingemans7 EBC94.0 %
0.13 kgCara 45Dingemans45 EBC3.0 %
0.13 kgCara 120Dingemans120 EBC3.0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67.0 °C1 min.60 min.3.6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
17.5 gMagnumbellen14.6%60 min.36.6 IBU
15.0 gCascadebellen12.0%15 min.12.8 IBU
15.0 gCascadebellen12.0%5 min.5.7 IBU
15.0 gSaazbellen3.8%0 min.0.0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11.0 gSafale American (US-05)bovengist


William

Het lijkt me een prima recept.

Of het een IPA of een APA wordt blijft de vraag. Je schat het % alfazuur van de Cascade vrij hoog in. Het is maar de vraag of jouw Cascade dit gaat halen. Als dat niet lukt zal het aantal IBU sterk minder worden dus meer een APA. Ik zou de hopgiften denk ik wel zo laten zodat het hopkarakter zoveel mogelijk naar voren komt. Je zou eventueel de Saaz bij vlam-uit nog kunnen ruilen met de Cascade-gift die je nu voor de bitterheid gebruikt om zo het Cascade-karakter wat sterker te maken. Eventueel zou je de Saaz ook weg kunnen laten en een Cascade-only bier te maken en later een Saaz-only bier (maar dan niet van verse hop)

Pas met verse hop wel op dat de hop voldoende rijp is. Als je te snel oogst zal de verse aromahop veel grassigheid aan het bier geven wat teleurstellend is (ik spreek uit ervaring)

Paide

Gisteren heb ik de Harvest Ale gebrouwen. De hop hing twee uur voordat ie de ketel in ging nog te groeien  8)
Op aanraden van William heb ik niet de Cascade gebruikt die nog net niet helemaal rijp was, maar de Hallertau en Saaz. Hier had ik wat minder van, dus het recept is aardig op zijn kop gegaan.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk037
Naam receptHarvest Ale
Brouwdatum23-08-2013
BiertypeEngelse India Pale Ale
Volume15.00 l
Begin SG1.062 SG
Berekende kleur (Morey)20 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)46 IBU
Brouwzaalrendement75.0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row][row][row][row]
HoeveelheidIngrediënt
16.00 lWater uit Son en Breugel1.0 gCaCl21.5 gCaSO45.0 mlMelkzuur8.75 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
86 mg/l6 mg/l12 mg/l209 mg/l20 mg/l52 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4.00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC94.0 %
0.13 kgCara 45Dingemans45 EBC3.0 %
0.13 kgCara 120Dingemans120 EBC3.0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67.0 °C1 min.60 min.3.8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
17.5 gMagnumbellen14.6%60 min.37.5 IBU
17.4 gHallertauerpellets4.8%15 min.6.7 IBU
17.4 gSaazpellets3.8%5 min.2.1 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik

Gist
HoeveelheidNaamType
11.0 gSafale American (US-05)bovengist

Het was een leuke brouwdag:


De twee aromagiften, samen 170 gram



Lekker aan de kook



Iets meer ketelverlies dan normaal ;)

Het wort smaakte goed, zeker niet extreem bitter maar op een aparte manier hoppig en kruidig. Benieuwd wat dit gaat worden!

William

Dat heeft wel wat hé, met verse hop brouwen.

Leuke foto's.

William

De Harvest ale zit in mijn glas. Net 5 weken geleden gebrouwen en nu al prima op dronk.

uiterlijk: tweeschijn, donker blond, mooi vol romig schuim dat langzaam inzakt
geur: heerlijk fruitig, sterk hoparoma, zoetig,
smaak: medium zoet, bitter, weer de mooie fruitigheid, licht caramel
nasmaak: bitter en kruidig

Heerlijk zo'n vers bier. Er zit best veel fruitigheid in dit bier. Heb je de vergisting boven de 20/21 ºC uitgevoerd? Ik herken de smaak uit een bier die ik met de US-05 bij een wat hogere temperatuur heb vergist. Dan lijkt deze gist toch niet zo neutraal te zijn en kun je er best een kruidige blonde mee maken.

Vergelijkbare Topics (7)

39817

Reacties: 1
Gelezen: 817

19595

Reacties: 9
Gelezen: 3302

7130

Reacties: 12
Gelezen: 4046

26699

Reacties: 22
Gelezen: 7132

10940

Gestart door JWVG


Reacties: 26
Gelezen: 7771

32455

Reacties: 7
Gelezen: 1774


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.