Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Correctie SG weizen

Gestart door Erwin1976, 08-08-2013 10:05 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Erwin1976

Goedendag allemaal

Gisteren weer aan het brouwen geslagen.
Ik heb een weizen gebrouwen.

2666 g tarwemout
2506 g pilsmout
9 g caramout

14 g magnum hop 15.9 alfazuur  eerste 10 min.
8 gr magnum hop 15.9 alfazuur laatste 10 min.

maischschema
44 °C  10 min. (werd 47 °C)
62 °C 20 min.
72 °C 20 min.
78 °C 5 min

SG na het maischen 1070

Filteren met een filteremmer.
10 liter spoelwater van 82 °C
Duurde zo`n 2 - 2.5 uur  temperatuur flink gedaald ondanks warmhoudplaat tot zo`n 66 °C  >:(
(Tijd om een andere manier van filteren te verzinnen )

(SG voor het filteren/spoelen  was 1062)


(SG voor het koken was 1056)

90 min gekookt.

SG na het koken was 1062

Alles gekoeld met een spiraalkoeler tot 18 °C.

Alles overgeheveld in het gistingsvat en Wyeast weihenstephan toegevoegd.

Ik vond het SG toch wat te hoog en heb 2 liter gekookt water toegevoegd om dit te corrigeren.
SG na de correctie is 1056.
Gisting verloopt volgens mij prima.
Ik heb activiteit in mijn waterslot.


Mijn vraag is of ik hier verstandig aan heb gedaan... en hoe/wanneer doen jullie een SG correctie?
Verdere opmerkingen omtrent recept e.d. zijn ook erg welkom

Alvast bedankt weer.
Gr.
Erwin

MM

Je hebt het goed uitgevoerd. Zelf voeg ik meestal koud water toe voor het vergisten. Ik geloof dat koud water niet aan te raden is vanwege een kleine kans op infecties.

bert braadslee

Citaat van: Erwin1976 op 08-08-2013  10:05 uduurde zo`n 2 - 2.5 uur  temperatuur flink gedaald ondanks warmhoudplaat tot zo`n 66 °C  >:(
(tijd om een andere manier van filteren te verzinnen )
Tarwemout is altijd een beetje een pain in the neck qua filteren, of heb je ook filterproblemen met niet getarwemout beslag?

Waarom eigenlijk de lage dosis caramout (<2%)? Kleurcorrectie?

Erwin1976

Citaat van: bert braadslee op 08-08-2013 &nbsp;10:19 uTarwemout is altijd een beetje een pain in the neck qua filteren, of heb je ook filterproblemen met niet getarwemout beslag?

Waarom eigenlijk de lage dosis caramout (<2%)? Kleurcorrectie?

Nu je het zegt... voornamelijk met tarwemout recepten.

Ik heb hier een recept gevonden met daarin die caramout... gezien mijn onervarenheid daar maar niet vanaf geweken...

 :lol:

hobbybob

Citeer(SG na het filteren/spoelen  was 1062)


(SG voor het koken was 1056)

Dus na het filteren/spoelen ( en voor het koken ) was je SG 1062 en toen je begon te koken, 1056?

Dat klopt niet natuurlijk, overigens wordt het tijd voor een JAVAL filter ik heb met de JAVAL filter geen problemen ook niet met 70% tarwe recepten.

michielr

Citaat van: Erwin1976 op 08-08-2013 &nbsp;10:05 uFilteren met een filteremmer.
10 liter spoelwater van 82 °C
Duurde zo`n 2 - 2.5 uur  temperatuur flink gedaald ondanks warmhoudplaat tot zo`n 66 °C  >:(
(tijd om een andere manier van filteren te verzinnen )



Bij mijn eerste paar brouwsels heb ik ook een zelfgemaakte filteremmer gebruikt. Dit wou nog wel eens problemen geven. Bijvoorbeeld met een quadrupel met 20% tarwe sloeg het filter constant dicht, filteren duurde toen ook zo'n 2 tot 3 uur. Gek genoeg heb ik toen ook 60% tarwe brouwsels gemaakt die geen problemen gaven. Ondertussen ben ik overgegaan op een hevelfilter, en sindsdien geen enkel probleem meer gehad, ook niet met 60% tarwe brouwsels. Binnenkort wil ik misschien een 80% tarwe brouwsel gaan maken, even kijken of dat ook nog lukt :brouwen:.

Erwin1976

Citaat van: michielr op 08-08-2013 &nbsp;11:08 uBij mijn eerste paar brouwsels heb ik ook een zelfgemaakte filteremmer gebruikt. Dit wou nog wel eens problemen geven. Bijvoorbeeld met een quadrupel met 20% tarwe sloeg het filter constant dicht, filteren duurde toen ook zo'n 2 tot 3 uur. Gek genoeg heb ik toen ook 60% tarwe brouwsels gemaakt die geen problemen gaven. Ondertussen ben ik overgegaan op een hevelfilter, en sindsdien geen enkel probleem meer gehad, ook niet met 60% tarwe brouwsels. Binnenkort wil ik misschien een 80% tarwe brouwsel gaan maken, even kijken of dat ook nog lukt :brouwen:.

Ik heb wel gelezen dat wanneer de temperatuur onder de ± 72 °C daalt het filter dicht slaat, misschien was dit bij jou ook het geval?

Oscar

Citaat van: MM op 08-08-2013 &nbsp;10:11 uIk geloof dat koud water niet aan te raden is vanwege een kleine kans op infecties.

Ik verbaas me altijd als ik dit soort reacties lees. Als kraanwater een infectie risico zou kunnen geven, zou het dan gezond zijn om het zo te drinken?

Kraanwater heeft een dermate laag kiemgetal dat het niet schadelijk is, en dus ook niet voor bier. Je kunt dus gewoon corrigeren met kraanwater zonder het eerst te koken. En op deze manier corrigeren is prima... :)

Vergelijkbare Topics (7)

24209

Gestart door Tomm89


Reacties: 8
Gelezen: 3923

44038

Reacties: 11
Gelezen: 1329

38078

Reacties: 4
Gelezen: 1568

31750

Reacties: 1
Gelezen: 1292

25671

Gestart door wimwo


Reacties: 10
Gelezen: 2923

21135

Reacties: 9
Gelezen: 3315

40830

Reacties: 6
Gelezen: 1127


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.