Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Eerste bier, een dubbel

Gestart door hetspook, 26-06-2013 23:14 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hetspook

Mijn eerste bierbrouw experiment faalde door een stoppende vergisting na 24uur.
Begin SG was 1024 en eind 1024, heb dus een alcoholvrije dubbel gemaakt.
Goed doorgenomen wat er fout heeft kunnen gaan en kom tot de conclusie dat dit
te veel "kan zijn" (had om te beginnen geen jodium test gedaan)

Het recept heb ik van internet geplukt zoekend naar een dubbel recept leek deze
mij het makkelijkst voor een eerste poging.



Pilsmout 3 EBC  1500 gr
 Pale Ale mout 7 EBC 500 gr
 Munchener mout  20 EBC 330 gr
 Chocolade mout 800 EBC 50 gr
 Bruine kandij 500 EBC 90 gr

 Northern Brewer hop 10,5 gr 90 minuten mee koken
 Saaz Aroma hop 5,5 gr  15 minuten mee koken
 Iers mos  2 gr  15 minuten mee koken

 Maisch water 8 liter aanzuren met 2,5 cc melkzuur
 Spoelwater 8 liter aanzuren met 2,5 cc melkzuur

maischschema :
Mout storten op 55 ºC
30 minuten op 53 ºC
15 minuten op 63 ºC
20 minuten op 73 ºC
5 minuten op 78 ºC

90 minuten koken - koelen en starter toevoegen.
-----
Doe ik dit goed zo?

*alle mout vermalen in de grofste stand van mijn molen.
*8 l water verwarmen tot 55 ºC  dan alle mout er bij gooien. (melkzuur 2.5 cc welke pH waarde is gangbaar?)
zal vanzelf afkoellen naar 53 ºC, hoe houd ik het nu het beste op 53 ºC? Zacht pitje veel roeren
of gewoon gas uit en 30 min wachten. (Wat is de marge bij het vasthouden van deze temperaturen?)
*zelfde bij de volgende temperatuur stappen...
*filteren (heb zon koperen hevelfilter gemaakt)
*spoelwater over de moutprut gieten (75 ºC)
*moutprut weggooien en 't vocht aan de kook brengen.
*hard laten koken met de hop en zeewier er bij op de aangegeven tijden.
*filteren
*koelen
*beluchten
*gist er bij.

Hoppenbrouwers

Ik zou de pale ale eruit houden en de munchener verhogen. Iers mos kun je er ook net zo goed uit laten.  De 50°C stappen er ook uit en wat langer maischen onder in de 60°C gebied.
Verder is het wel makkelijk om dit in een brouwprogramma te zetten zoals BrouwHulp of BrouwVisie. Dan krijg je een mooi overzichtelijk schema om te posten.

Verder ziet het er goed uit.

hetspook

Dan probeer ik dat gewoon :)
u vraagt wij draaien.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk1
Naam receptdubbel
Brouwdatum26-06-2013
BiertypeDubbel
Volume10,00 l
Begin SG1,051 SG
Berekende kleur (Morey)56 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)31 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
8,00 lWater uit Water8,19 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,50 kgPilsmoutWeyermann3 EBC63,0 %
0,83 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC34,9 %
0,05 kgChocolademoutDingemans900 EBC2,1 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust64,0 °C2 min.45 min.3,4 l/kg
Alfa-amylaserust70,0 °C2 min.20 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,5 gNorthern Brewerpellets8,5%90 min.29,5 IBU
5,5 gSaazpellets3,8%15 min.1,8 IBU


hetspook

Kook ik het dan op tot 64 ºC  en dan 45 min niets doen of moet ik proberen die temperatuur aan te houden met zacht gaspitje er onder en veel roeren tegen het verbranden?

Hoppenbrouwers

Kijk! Dit ziet er al een heel stuk beter uit.

Je probeert inderdaad de temperatuur zo nauwkeurig mogelijk bij te houden. Laat de gaspit alleen niet op klein aan staan! Dan wordt het veel te warm. Regelmatig roeren. Althans, ik zou het eerder scheppen noemen. Probeer met je lepel van onderuit het beslag naar boven te scheppen. Het beslag onderop is namelijk een stuk warmer als bovenin en zo houd je de temperatuur het meest gelijk. Verbranden doet het gelukkig niet zo snel. Maar zeker als je met een flinke warmtebron verwarmd is roeren erg aan te raden tijdens het verwarmen.

Het is overigens geen 'koken' maar verwarmen hé. Koken komt als laatste ;)

Oh en om even te copuleren met mieren: Ik zou de eerste hopgift iets terug schroeven zodat hij onder de 30 IBU komt.

Jeruzalem

Het zal vast verstandig zijn je pH te meten en aan te zuren, maar de kans is groot dat je bier ook wel lukt zonder dat te doen. Bewaar dat voor een volgende keer.
Dat geldt eigenlijk ook voor het beluchten. Als je kiest voor een korrelgist (safbrew s-33 bijvoorbeeld) is beluchten niet belangrijk.

Dat scheelt weer twee dingen om je druk over te maken, kun je je concentreren op de rest!

Overigens vind ik het makkelijker werken met hopbloemen in zakjes ipv pellets, omdat je dan minder troep in je ketel krijgt.

RobinB

Ik vind het begin SG nog steeds te laag voor een dubbel. Ik zou toch minimaal mikken op 1060-1065?
Ook zit er naar mijn idee veel teveel caramout in, dat zou ik terugschroeven naar 10%, de chocomout halveren en evt wat suiker (10-15%) toevoegen afhankelijk van de gebruikte gist.

Zeker bij S33 of T58 zou ik suiker gebruiken.

De hopping lijkt oke, zij het wat aan de bittere kant.

EvdBroek

Ik gebruik vaak bruine kandijsuiker in de dubbel

Aart

Citaat van: RobinB op 27-06-2013  18:21 uIk vind het begin SG nog steeds te laag voor een dubbel. Ik zou toch minimaal mikken op 1060-1065?
Ook zit er naar mijn idee veel teveel caramout in, dat zou ik terugschroeven naar 10%, de chocomout halveren en evt wat suiker (10-15%) toevoegen afhankelijk van de gebruikte gist.

Zeker bij S33 of T58 zou ik suiker gebruiken.

De hopping lijkt oke, zij het wat aan de bittere kant.
Ik sluit me aan bij Robin wat betreft het recept.

Citeer*alle mout vermalen in de grofste stand van mijn molen.
Wat voor molen heb je? Waren de moutkorrels wel gebroken of waren ze nog heel?

Korrelgist S33 kan ik aanraden voor een dubbel, T58 schijnt ook geschikt te zijn.

hetspook

Heb zo'n brewfermmolen gekocht, afgesteld zo dat er net geen hele korrels uit kwamen, de mout maling leek op wat ik in voorbeeld foto's zag,
zal hem aanpassen met minder caramout, tot mijn spijt want die mout ruikt heeeerlijk.

hetspook

En deze gist had ik met de eerste poging gebruikt
Biergist Brewferm TOP (bovengistend) zakje 6 gram

ik zal s33 bestellen met een beluchtsteentje (heb nog een pompje en schoon slangetje)

RobinB

Bij korrelgist is beluchting niet nodig. :)

hetspook

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk1
Naam receptdubbel
Brouwdatum26-06-2013
BiertypeDubbel
Volume15,00 l
Begin SG1,058 SG
Berekende kleur (Morey)47 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)28 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
12,00 lWater uit Water11,12 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,03 kgPilsmoutWeyermann3 EBC65,0 %
0,93 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC20,0 %
0,06 kgChocolademoutDingemans900 EBC1,3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust64,0 °C2 min.45 min.3,0 l/kg
Alfa-amylaserust70,0 °C2 min.20 min.3,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,8 gNorthern Brewerbellen8,5%90 min.26,6 IBU
5,0 gSaazbellen3,8%15 min.1,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
6,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist

(+0.5 kg suiker, ik zie alleen niet hoe ik dit in de software verwerk)

RobinB

Suiker voeg je toe onder je stort (zie mouten).

Nog steeds een erg forse caramout gift. Je kan dit uiteraard proberen, maar zeker ook icm S33 kan dat een erg vol "kauwbier" opleveren?
Zoals gezegd zou ik eerder 10% aanhouden. Kleur kan je ook krijgen uit karamelkleurstof.

hetspook



10% aangehouden & kandij gebruikt.

Prima biertje geworden, mooie kleur, niet erg zoet voor een dubbel, redelijk bitter.
Schuim mag wel beter maar hij moet eigenlijk nog net wat langer staan.

Hhad vandaag een tarwe witbier willen maken voor de basis van een zwarte bes biertje maar mijn bestelling bij Van der Kooy Jubbega (die gister binnen had moeten zijn) is niet binnen.
Dan maar biertjedrinken ipv maken.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.