Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Verboden Vrucht gist experimentje

Gestart door dennisbier, 22-06-2013 00:13 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

dennisbier

Onderstaand recept heb ik 2 weken geleden gebrouwen met opgekweekte gist uit een verboden vrucht depot.
Het is geen witbier als hoegaarden en geen donker als de vrucht, maar ik wilde wat restanten mout opmaken, een brouwsel met de gist proeven en kijken wat het wordt.
Ik heb vandaag het jonge bier, dat 2 weken geleden met de hoofdgisting is gestart, overgeheveld naar een ander vat.
Veel aktiviteit was er niet meer, maar het waterslot borrelde nog steeds af en toe. Temperatuur (ja, niet gecontroleerd vergist) van 20 naar 24°C. opgelopen.
Ik heb de pH gemeten, die bleek 4.58 te zijn. De SG met de densimeter 1007 en met een DMA (oscillerende buis, dichtheid/brix meting op't werk) 1.0038  / 1.72°Brix.
Het jonge bier is niet zoetig meer, zij het van de alcohol. Heel ver uitvergist al en de geur van bananen is het meest vertegenwoordigd in de esters.
De hop is nog heel duidelijk waarneembaar en voerd qua bitterheid de boventoon in smaak, naast wat mout.
De kleur is als hoegaarden, iets donkerder en troebel.
Het is niet echt een zware blonde volgens de regels, zoals in het recept staat.
Ik ga het deze week nog bottelen ivm het vakantie houden en daarna mag hij verder gisten op de fles.

Iemand veel ervaring met deze gist en hoe dit vooral bananen-circus zich gaat ontwikkelen?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk5
Naam receptverboden vlucht
Brouwdatum07-06-2013
BiertypeSterke Blonde
Volume20,00
Begin SG1,070 SG
Eind SG1,003 SG
Schijnbare vergistingsgraad95,7%
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)32 IBU
Brouwzaalrendement82,8 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
28,06 lWater uit Water2,06spoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,35 kgRookmoutWeyermann6 EBC6,4 %
2,50 kgPilsmoutDingemans3 EBC45,7 %
1,79 kgVienna moutWeyermann7 EBC32,7 %
0,33 kgCara 8Dingemans8 EBC6,0 %
0,50 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC9,1 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
155 °C2 min.20 min.3,3 l/kg
63 °C5 min.50 min.4,1 l/kg
full body72 °C6 min.20 min.5,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaam% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
16,4 gTettnanger5,5 %60 min.10,0 IBU
40,0 gSaaz4,0 %15 min.9,7 IBU
40,0 gTettnanger5,5 %15 min.12,1 IBU

Gist
HoeveelheidNaamtype
1,00 l starterForbidden Fruit(3463)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting30 °C
Max. temp. hoofdvergisting24 °C
Eind temp. hoofdvergisting24 °C
Eind SG hoofdvergisting1,003 SG
Schijnbare vergistingsgraad95,7%
Start nagisting21-06-2013
Temp. nagisting22 °C
Temp. lagering20 °C
Alcoholgehalte8,7 vol.%


dennisbier

Ik ben er een aan het opleuteren nu.
CO2 tevreden over.
Schuimkraag zwak, trekt snel weg in een Leffe glas, blijft er wel dun op aanwezig.
Alcoholig, de 8,5% is dik gehaald.
Onduidelijk palet aan geuren, maar dat er verbodenvrucht gist is ingegaan is wel te achterhalen.
En dan... Ik heb hem veel te bitter gemaakt. Dit verdringt de fruitige smaken echt teveel.
Iemand een idee hoeveel hop er in verboden vrucht gaat.  Ik moet ook echt van mijn bittere hopzucht af zien te komen.
Het hoort gewoon niet in elk bier thuis.
Iemand hier commentaar op om mij mijn hopzucht af te leren?

Pizzabakker

CiteerIemand hier commentaar op om mij mijn hopzucht af te leren?


Ja, foei! Niet meer doen!   ;)

dennisbier

inderdaad! Als ik kook ben ik ook al altijd met die uitschietende smaken bezig. Te veel knoflook of zoiets.
Ik ben gek op de Saazaroma's, maar moet dit gewoon echt op het eind toevoegen of drooghoppen.
Het bitter botst met de fruitigheid.

Vergelijkbare Topics (7)

40442

Reacties: 3
Gelezen: 1373

4216

Reacties: 62
Gelezen: 19072

26005

Reacties: 15
Gelezen: 4609

39653

Reacties: 9
Gelezen: 2431

21708

Reacties: 19
Gelezen: 8958


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.