Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Viking Tripel

Gestart door bert braadslee, 21-06-2013 15:29 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

bert braadslee

Gaarne voor het volgende recept een meekijkend oog.
Zijn deze waardes reëel voor de beoogde gist?

Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkVVT10
Naam receptViking Tripel
Brouwdatum23-06-2013
BiertypeTripel
Volume10,40
Begin SG1,082 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)29 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
11,50 lWater uit Water4,71 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,50 kgPilsmoutDingemans3 EBC78,9 %
0,02 kgAroma 150Dingemans150 EBC0,6 %
0,65 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC20,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.4,6 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.10 min.4,6 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
11,0 gCascadebellen7,7%first wort hop22,9 IBU
11,0 gCascadebellen7,7%0 min.4,2 IBU
10,0 gSaazbellen3,3%0 min.1,6 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
200,0 mlSafBrew Ale (S-33)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,024 SG
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering0,0 °C
Alcoholgehalte7,6 vol.%


Aart

Ja dat beoogde eind SG is wel haalbaar met de S33. Misschien kom je nog wat lager uit, ook omdat je veel suiker gebruikt.

Deze gist laat naar mijn ervaring weinig hoparoma door. Dus als je die hoppen straks wilt kunnen ruiken moet je de dosering flink verhogen.

bert braadslee

Kijk, dat is een tip.
Er is weinig info te vinden over deze gist dus dit soort zaken zijn fijn om te vernemen.
Zou de dubbele hopgift van Saaz & Cascade bij vlam uit in de goede richting zijn of is dat erg overdreven?

Ik hoop overigens dat de SG iets hoger uitpakt. Tot nu toe een aantal brouwsels met deze gist gemaakt maar ze komen toch vaak redelijk in de buurt van de 70% vergisting. Met suiker heb ik de S-33 nog nooit geprobeerd.

Aart

Citaat van: bert braadslee op 21-06-2013  16:35 uKijk, dat is een tip.
Er is weinig info te vinden over deze gist dus dit soort zaken zijn fijn om te vernemen.
Zou de dubbele hopgift van Saaz & Cascade bij vlam uit in de goede richting zijn of is dat erg overdreven?
Nee dat zou niet overdreven zijn denk ik.

CiteerIk hoop overigens dat de SG iets hoger uitpakt. Tot nu toe een aantal brouwsels met deze gist gemaakt maar ze komen toch vaak redelijk in de buurt van de 70% vergisting. Met suiker heb ik de S-33 nog nooit geprobeerd.
Je bedoelt dat je hoopt op een hogere vergistingsgraad? Een lager eind SG?

bert braadslee

Dat was een vrij stomme vertieping.
Ik bedoel inderdaad een hogere vergistingsgraad, een lagere eind SG dus.
De hopgift wordt 1,5x de waarde uit het recept.

Aart

Kan je gecontroleerd vergisten? Misschien dat een lage temperatuur helpt om de het hoparoma naar voren te laten komen ipv de esters van de gist.

bert braadslee

Helaas kan ik nog niet gecontroleerd vergisten mbv een koeling.
Wel is er de gelegenheid om het vergisten in een koele ruimte te doen (14 graden omgeving).
Wat zou een goede temperatuur zijn voor deze vergisting, 18 graden in het vat?

Aart

Citaat van: bert braadslee op 21-06-2013  20:17 uHelaas kan ik nog niet gecontroleerd vergisten mbv een koeling.
Wel is er de gelegenheid om het vergisten in een koele ruimte te doen (14 graden omgeving).
Wat zou een goede temperatuur zijn voor deze vergisting, 18 graden in het vat?
Dan zou ik gewoon vergisten bij kamertemperatuur; omgevingstemperatuur van ongeveer 16-19 graden.
Komt wel goed hoor :)

Vergelijkbare Topics (7)

44793

Reacties: 31
Gelezen: 2966

12337

Gestart door Erick


Reacties: 50
Gelezen: 14055

08-05-2009 10:26 u
door Erick
34854

Reacties: 1
Gelezen: 1233

17980

Gestart door Paretje


Reacties: 13
Gelezen: 4353

23717

Gestart door GeBaxke


Reacties: 10
Gelezen: 4369


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.