Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


WB-06 recept

Gestart door bert braadslee, 13-06-2013 21:39 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

bert braadslee

Komend weekend gaat mijn weizen in de hergisting en heb ik een fijne slurrie over. Aangezien ik het zonde vind om een gezonde partij gist door de plee te spoelen en geen zin heb om nog een weizen te bakken, ben ik op zoek naar een fijn receptje voor een WB-06 gist.
Hopsoorten en moutsoorten zijn niet belangrijk, er is veel op voorraad.
Wie kent er een lekker receptje?

Jacques

Korrelgist is niet zo duur. Ik zou de slurry gewoon wegdoen als je geen weizen of witbier wilt maken.

Maar als je een echte Hollander bent zou je een trappistachtig bier kunnen brouwen. In La Trappe en in mindere mate Chimay proef ik banaan en een kruidnagelachtige smaak.

michielr

Ik heb laatst onderstaand recept gemaakt. Ik vind dit zelf een erg lekker bier, ik zou alleen de volgende keer een klein beetje cara crystal toevoegen.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptpale ale 01
Kenmerkb11
Brouwdatum29-4-2013
BiertypePale Ale (American)
Aantal liters25
Gewenst begin SG1055 (5,9 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement72,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater35,7 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater22,8 liter
Spoelwater5,0 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur14 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid29 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pale alemout97,0 %6316 gr6 EBC
Ambermout 50 EBC3,0 %195 gr49 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
East Kent Golding4,5 %18 gr10 minuten3 EBU
Cascade5,9 %20 gr10 minuten5 EBU
Cascade5,9 %20 gr0 minuten0 EBU
East Kent Golding4,5 %18 gr0 minuten0 EBU
Citra16,0 %10 gr60 minuten18 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortFermentis Safbrew WB-06
Gist toegevoegd als

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
167°C80 minuten3,5 l/kg
275°C5 minuten3,5 l/kg


Pizzabakker

Tarwetijd!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk001
Naam receptTarwetijd
Brouwdatum20-04-2013
BiertypeAmerikaans tarwebier
Volume45,30 l
Begin SG1,053 SG
Berekende kleur (Morey)19 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)30 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd70 min.

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,18 kgPale Ale moutDingemans7 EBC45,5 %
5,18 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC45,5 %
0,57 kgCara 160Dingemans160 EBC5,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust69,0 °C1 min.40 min.4,6 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40,2 gBrewers Goldpellets8,0%70 min.23,3 IBU
50,0 gCascadepellets5,5%20 min.6,7 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
4,0 gWyeast gistvoedinganderskoken

Gist
HoeveelheidNaamType
0,0 gSafbrew Wheat (WB-06)bovengist


bert braadslee

Dank voor de recepten heren, ik ga ze uitproberen.
Nu nog niet, ik heb de slurrie in de koeling gezet voor op een later moment. Ik ben een echte Hollander  ;)

MM

Je zou aan je Weizen-recept wat extra moet en wat suiker kunnen toevoegen om tripel te maken.

Ik heb het onderstaande recept met de Brewferm Blanche gebrouwen. Ik denk dat hij ook goed te brouwen is met de WB-6.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptMaaswater Tripel wit
Kenmerk
Brouwdatum5-6-2010
BiertypeTripel
Aantal liters15
Gewenst begin SG1081 (8,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement60,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater27,1 liter
Maischdikte2,6 l/kg
Maischwater15,4 liter
Spoelwater10,5 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur12 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid28 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC46,2 %3000 gr3 EBC
Tarwemout46,2 %3000 gr3 EBC
Kristalsuiker7,7 %500 gr0 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Magnum (D)15,1 %16 gr60 minuten25 EBU
Saaz (CZ)3,2 %10 gr15 minuten2 EBU
Saaz (CZ)3,2 %10 gr10 minuten1 EBU

Opmerkingen-

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Koriander (gemalen korrels)8 gr10 Min.

Opmerkingen-

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortBrewferm Blanche
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking
Opmerkingen-

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C60 minuten2,6 l/kg
273°C20 minuten2,6 l/kg
378°C5 minuten2,6 l/kg

Opmerkingen-


Vergelijkbare Topics (7)

12925

Reacties: 9
Gelezen: 5225

44816

Reacties: 38
Gelezen: 3164

33771

Gestart door Kokkebil


Reacties: 11
Gelezen: 3103

20136

Reacties: 2
Gelezen: 3110


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.