Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


1e Pilsener

Gestart door Sjoerdd96, 04-03-2013 16:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sjoerdd96

Zondag heb ik voor het eerst bier gebrouwen en heb dit recept gebruikt. het bier staat nu lekker te borrelen op 20 graden en ga hem zo naar een koeler plekje brengen op zoon 8 graden. na 3 weken op de fles waar hij zoon 5 weken gaat lageren.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptDe Stuiker Pilsener
Brouwdatum
BiertypePils(ener)
Volume10,00 l
Begin SG1,075 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)24 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
31,98 lWater uit Water-10,98spoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,12 kgPilsmoutBrouwmarkt3 EBC92,4 %
0,22 kgCara PilsBrouwmarkt5 EBC6,4 %
0,04 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC1,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
53,0 °C10 min.25 min.2,4 l/kg
63,0 °C5 min.40 min.4,1 l/kg
73,0 °C5 min.25 min.7,0 l/kg
78,0 °C5 min.5 min.9,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaam% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
8,0 gAmarillo10,1 %60 min.21,9 IBU
7,0 gSaaz4,0 %15 min.2,2 IBU

Gist
HoeveelheidNaamtype
1zakjeSafLager West European Lager(S-23)ondergist


Gerald

Het kan aan mij liggen, maar volgens mij gaat er iets niet goed in je recept.
een SG van 1075 is goed voor 8,5/9% zo uit mijn hoofd.
Daarbij hoeveel water heb je er bij gedaan?

Ik ga er vanuit dat je iets verkeerd hebt ingevuld in het rekenprogramma, maar kijk er nog ff na. ;)

Sjoerdd96

Citaat van: Gerald op 04-03-2013  16:42 uHet kan aan mij liggen, maar volgens mij gaat er iets niet goed in je recept.
een SG van 1075 is goed voor 8,5/9% zo uit mijn hoofd.
Daarbij hoeveel water heb je er bij gedaan?

ik ga er vanuit dat je iets verkeerd hebt ingevuld in het rekenprogramma, maar kijk er nog ff na. ;)

Haha ja er is dus wel iets mis gegaan;p ik heb 10 liter gebrouwen met 7,9 maischwater en 9,7 spoelwater.
Maar nu krijg ik dus een lekker zwaar biertje :)

Sjoerdd96

Ik heb alles nog eens na gecheckt en had gezien dat er inderdaad iets niet helemaal klopte, ik had namelijk 1 kg mout teveel in het recept staan, heb het bier gelukkig wel goed gebrouwen. En dit zou dan het recept moeten zijn met wat kleine aanpassingen:)

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptDe Stuiker Pilsener
Brouwdatum03-03-2012
BiertypePils(ener)
Volume10,00 l
Begin SG1,056 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)24 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
7,90 lWater uit Water-11,48spoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,31 kgPilsmoutBrouwmarkt3 EBC92,4 %
0,16 kgCara PilsBrouwmarkt5 EBC6,4 %
0,03 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC1,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
53,0 °C10 min.25 min.3,2 l/kg
63,0 °C5 min.40 min.5,4 l/kg
73,0 °C5 min.25 min.9,4 l/kg
78,0 °C5 min.5 min.12,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaam% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
8,0 gAmarillo10,1 %60 min.21,9 IBU
7,0 gSaaz4,0 %15 min.2,2 IBU

Gist
HoeveelheidNaamtype
0,25 l starterSafLager West European Lager(S-23)ondergist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting25,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Start nagisting04-03-2012
Temp. nagisting8,0 °C
Start lagering01-03-2013
Temp. lagering8,0 °C
Alcoholgehalte5,5 vol.%

Als ik nog wat fouten heb gemaakt hoor ik het graag, anders gaat het de volgende keer natuurlijk wel helemaal fout :P

EBC

Ik hoop dat je nog wat vergissingen hebt gemaakt in het tabelletje met vergistingsgegevens... ;)

Een pils vergisten op 20 ºC? Ook de datums en andere temperaturen en SG's lijken me vreemd?

Sjoerdd96

Citaat van: EBC op 04-03-2013  21:16 uIk hoop dat je nog wat vergissingen hebt gemaakt in het tabelletje met vergistingsgegevens...

Ja haha zie het, hij staat nu op 8 graden voor 3 weken dan bottelen en terug op 8 graden voor 5 weken. Of zal ik dit toch anders doen?

JanEric

Pils is ondergistend, ik zou deze eerder laten vergisten met 10 graden. Je gebruikt ook een SafLager gist, die is meer voor deze temperatuur geschikt.

Sjoerdd96

Het probleem is alleen dat ik niet echt een plekje heb op 10 graden, dan zal het gelijk een graad of 16 worden anders.

Hoppenbrouwers

Citaat van: Sjoerdd96 op 04-03-2013  22:01 uHet probleem is alleen dat ik niet echt een plekje heb op 10 graden, dan zal het gelijk een graad of 16 worden anders.
Je gebruikt een ondergist met bovengistende temperaturen. Lijkt wel stoombier. Als je een pils wilt maken zoals jij hem waarschijnlijk kent zal het op deze manier niet echt goed lukken. Bier krijg je in ieder geval wel.

Heb je geen schuur waar je hem in kan zetten? Daar is de gemiddelde temperatuur waarschijnlijk een stuk beter dan nu.

heijligers

Citaat van: Sjoerdd96 op 04-03-2013  16:30 uZondag heb ik voor het eerst bier gebrouwen en heb dit recept gebruikt. het bier staat nu lekker te borrelen op 20 graden en ga hem zo naar een koeler plekje brengen op zoon 8 graden.
Als hij sinds gisteren op 20 graden heeft gestaan zal hij wel al als een dolle aan het vergisten zijn geweest  :gistsmile:. Dat lijkt me met de genoemde ondergist geen goede temperatuur geweest en niet bevorderlijk voor het eindresultaat. Misschien even tijd om sg te meten en even te proeven??

En wat doet die 30 gram kristalsuiker in je stort?

Sjoerdd96

Citaat van: Hoppenbrouwers op 04-03-2013  22:10 uJe gebruikt een ondergist met bovengistende temperaturen. Lijkt wel stoombier. Als je een pils wilt maken zoals jij hem waarschijnlijk kent zal het op deze manier niet echt goed lukken. Bier krijg je in ieder geval wel.

Heb je geen schuur waar je hem in kan zetten? Daar is de gemiddelde temperatuur waarschijnlijk een stuk beter dan nu.
Hij staat nou op 8 graden dus ook wel koud genoeg denk ik, heb hem zoon 24 uur op 20 graden gezet om hem ogang te brengen, bovenstaande vergistingsschema klopt dus niet.

RobinB

@ tabel:
SafLager West European Lager(S-23)
Waar komt die naam nu weer vandaan? ??? :weetniet:

De gist heet gewoon S23, niks meer en niks minder. Berlijn ligt zelfs meer in het oosten dan Weihenstephan/München dus het klopt ook niet eens? Zelfs in het voormalig oostblok! :D ;D

@ Sjoerd:
Waarom heb je een startertje van 0,25 l gemaakt?
Dat is niet nodig voor korrelgist en als je een starter maakt, moet deze voldoende groot zijn om nuttig te zijn. Denk dan eerder aan het 10-voudige hiervan. :)

Sjoerdd96

@robin
Zo leer je nog eens wat bij na de eerste x brouwen, dacht dat het beter was om de gist even op te laten losen en te activeren door een kleine starter te maken. Maar de volgende keer gaat hij er lekker zo ineens in.

Sjoerdd96

Ondertussen is hij al uitgegist en op de fles gegaan. En ben al nieuwsierig maar het resultaat. Hij is 2 weken op kamertempratuur geweest en daarna kouder in een schuurtje, daar staat hij nou 1,5 week. Normaal zou ik gewacht hebben tot hij 5 weken op de fles zat, maar omdat ik eerder al gelezen had dat dat sommigen al na een paar weken al begonnen met drinken word ik ook nieuwsgierig. Zal de smaak nog verder ontwikkelen als ik heb nog 2 weken langer laat staan of zal dat qua smaak niet uitmaken?

Bas_Pierik

De volgende keer zou ik hoger inmaischen, zo rond de 63 graden (65 stort temp). De schuimhoudbaarheid is dan beter en je krijgt een betere body. Ook zou ik gecontroleerd vergisten op 10-12 graden. De vergisting vind ik het belangrijkste deel van het biermaken, dat moet met de juiste gisten en op de juiste temperaturen gebeuren!

Vergelijkbare Topics (7)

28537

Gestart door hetspook


Reacties: 2
Gelezen: 1960

20924

Reacties: 12
Gelezen: 3674

718

Gestart door Herman


Reacties: 32
Gelezen: 16918

31714

Reacties: 11
Gelezen: 2885

22271

Reacties: 16
Gelezen: 4633

5626

Gestart door oranjeboombiertje


Reacties: 18
Gelezen: 5729

13-01-2007 07:09 u
door oranjeboombiertje
36159

Reacties: 21
Gelezen: 3474


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.