Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Griekse Honing Tripel

Gestart door Ooievaar, 24-01-2013 22:45 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ooievaar

Ik heb twee kilo honing uit Griekenland gekregen. Ik ben erg benieuwd wat het met mijn bier doet, ik heb daarom besloten een honing tripel te gaan brouwen.

Nu heb ik geen idee wat voor honing het precies is, het kan van alles zijn. 1 ding is zeker: Het is erg visceus.
Ik ben van plan de honing na de hoofdvergisting toe te voegen. Al zit ik nog wel te dubben qua percentage op de stort.
Hebben jullie suggesties?

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk7
Naam receptGriekse Honing Tripel
Brouwdatum
BiertypeTripel
Volume10,00 l
Begin SG1,078 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Garetz)22 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
10,00 lWater uit Water5,57spoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,90 kgPilsmoutDingemans3 EBC85,0 %
0,34 kgHoningSupermarkt2 EBC10,0 %
0,17 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC5,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
62 °C1 min.30 min.3,1 l/kg
72 °C10 min.40 min.3,1 l/kg
77 °C5 min.1 min.3,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaam% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gSaaz3,5 %75 min.22,3 IBU

Gist
HoeveelheidNaamtype
11,5 gSafBrew Ale(S-33)bovengist


ZzemutaHh

10 procent van de stort kun je sowieso al wel doen voor een tripel. Honing is wat minder 'zoet' dan 'reguliere suiker' dus dan wordt het al wat meer. En de commercielelen gooien er ook steeds meer suiker in. En jij wilt natuurlijk die honing wel PROEVEN.

Ik zou voor 15 procent honing gaan, zonder gewone suiker. En dan niet teveel ineens brouwen. Dan kun je eventueel nog over 2 maanden een 2e brouwsel maken met 10 of 20 procent al naar gelang je ervaringen.
Lekker worden ze vast beide wel.

Ooievaar

Oke, bedankt voor je reactie.

Ik heb de stort iets aangepast.

Even over het toevoegen van de honing, omdat het zo visceus is vraag ik me hoe ik het het beste kan toevoegen? Ik zit te denken om het in de gistfles te spuiten met een grote injectie spuit, zo doende komt het in dunne slierten in het jongbier ipv in een grote hoop.


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,08 kgPilsmoutDingemans3 EBC85,0 %
0,54 kgHoningSupermarkt3 EBC15,0 %
0,00 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC0,0 %

Hop
HoeveelheidNaam% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gSaaz3,5 %75 min.21,6 IBU


30cl

Hoi ooievaar!

Wat ik meestal met honing doe is het zo in de mandfles laten lopen na de eerste gisting. Je kunt de honing eventueel au bain marie verwarmen zodat die wat meer vloeibaar wordt. Na het toevoegen zwenk ik de mandfles in de hoop dat de honing zich dan wat beter verdeelt over de bodem.

tjleet

Beetje jongbier nemen, honing in opwarmen en afgekoeld toevoegen aan het jongbier.

Vergelijkbare Topics (7)

13080

Gestart door Brouwerken


Reacties: 22
Gelezen: 6645

34908

Gestart door Jules


Reacties: 58
Gelezen: 12263

18051

Gestart door orangeloo


Reacties: 13
Gelezen: 4680

39922

Reacties: 9
Gelezen: 1753

23838

Gestart door Jules


Reacties: 6
Gelezen: 4028

738

Gestart door JWVG


Reacties: 56
Gelezen: 26351


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.