Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Vragen aan professionele brouwers

Gestart door Jacques, 08-01-2013 23:09 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Heb je vragen die al altijd had willen stellen aan een brouwer van een grote professionele brouwerij?
Dit is je kans!


Hier op het forum helpen we elkaar om een zo goed mogelijk bier te brouwen. We weten dat bij ons bepaalde zaken anders werken dan in een grote professionele brouwerij. Vandaar dat we veel zaken anders aanpakken dan de professionele brouwers.
Toch kunnen we veel leren van professionele brouwers. Het zijn immers de experts bij uitstek. Ze zijn elke dag professioneel bezig met het brouwen van bier.

De mogelijkheid doet zich voor dat wij over een tijdje als hobbybrouwers een aantal vragen kunnen voorleggen aan deskundige professionele brouwers. Ik heb vandaag met een (nog) niet nader te noemen brouwerij daarover contact gehad.

De vraag is echter welke vragen zouden wij willen voorleggen? Hier in dit topic kun je jouw meest brandende vragen kwijt. De vragen zal ik over een aantal weken verzamelen en doorspelen.

Je zou bevestiging kunnen vragen van forumwijsheden, kunnen vragen of de kwaliteit van het bier belangrijker is dan de productiekosten of dat er tips gegeven kunnen worden voor een helderder bier zonder te filteren. Maar het kunnen natuurlijk ook heel andere vragen zijn die jullie eens aan een professional willen stellen. Dus stel je vraag in dit topic.

PS
We hoeven niet de antwoorden te bedenken. Dat laten we deze keer over aan de professionals. Laat je vooral inspireren door de vragen van een ander. De ene vraag kan de andere oproepen. Het beantwoorden van vragen doen we zoals altijd in andere topics.

seed7


Oscar

Citaat van: Jacques op 08-01-2013  23:09 uDe mogelijkheid doet zich voor dat wij over een tijdje als hobbybrouwers een aantal vragen kunnen voorleggen aan deskundige professionele brouwers. Ik heb vandaag met een (nog) niet nader te noemen brouwerij daarover contact gehad.

Ik neem aan een van de grote (Pils) brouwerijen?  ;)

Adbrouwt

Ik heb mij altijd afgevraagd of er gebruik gemaakt wordt van gistculture die in een continu kweeksysteem zitten, dus in een fermentor of iets soortgelijk. Dus een heel lang lopende gist starter waarvan regelmatig getapt wordt.

orangeloo

Vragen die ik regelmatig tegen kom zijn:
* Moet de waterwaardes nu wel of niet gecorrigeerd worden, dus bij deze de vraag doen grote brouwerijen dit?
* Welk maischschema moeten we gebruiken, een 1staps, of een meerstapsschema. Hoe doen de grote brouwerijen dit.
* wel of niet door verwarmen naar 78  ºC en hoe warm is het spoelwater?
Ronald_

Citaat van: Jacques op 08-01-2013  23:09 uHier in dit topic kun je jouw meest brandende vragen kwijt.

;)?

Dan nu vragen die in mij op komen:

Welk commercieel bier dat niet van eigen brouwerij komt, had u graag gebrouwen/ koopt u regelmatig?
Welke onderdelen of apparatuur in  jullie brouwerij zou u graag snel vervangen zien?
Hoeveel temperatuurverschil is er tussen het midden en de buitenwand van eengrote CCT?
Hoeveel invloed heeft u op een bestaand recept kunnen uitoefenen?
Hoe vaak ontwikkelen jullie nieuwe recepten en wie zijn daar bij betrokken?Jacques

Citaat van: Oscar op 08-01-2013  23:31 uIk neem aan een van de grote (Pils) brouwerijen?  ;)

De grote brouwerijen in Nederland brouwen heel veel pils maar ook bovengistende bieren.

Om welke brouwerij het precies gaat laat ik nu in het midden. Dat is voor onze vragen niet zo belangrijk.

De-Geert

Citaat van: Jacques op 09-01-2013  07:35 uOm welke brouwerij het precies gaat laat ik nu in het midden. Dat is voor onze vragen niet zo belangrijk.
Het is inderdaad niet zo belangrijk welke brouwerij het precies is, maar wel of het de categorie Heineken / Bavaria / Grolsch of De Molen /'t IJ / Klein Duimpje is.

Gerb

Leuk inintiatief! Ik zou graag willen weten hoe het gistmanagement van de brouwerij is.

Wordt er met de overgebleven gist slurry gewerkt en hoe vaak wordt er hergebruikt.
Wordt er gistvoeding gebruikt? Welke?
Wanneer er 'nieuwe' gistcellen worden gekweekt, hoe gaat dat in zijn werk?

Adbrouwt

Sluit me graag aan bij Gerb. Mijn vraag was vrij specifiek maar uiteindelijk is voor de hobbybrouwer de vragen over gist van Gerb toch relevanter.

kleine Minstreel

Ook mijn vraag zou gaan over gistmanagement en dan met name de temperatuur gevoeligheid van de vergisting.

EBC

Vraag:
Als u als brouwmeester het allerbeste bier wilt brouwen, welke dingen zou u dan veranderen aan uw werkwijze. Hierbij wordt gedoeld op zaken die vanwege efficientie, schaalgrootte of besparing worden gedaan, maar de kwaliteit van het bier toch iets verminderen. Stel u in de schoenen van een hobbybrouwer die deze beperkingen niet heeft.


segtom

Een vraagje over de hopgiften  of zij 1 hopgift doen of meerdere en het waarom wel/niet (heb van een semi professioneel Belgisch brouwer gehoord dat het allemaal niet klopt meerdere hopgiften en dat 1 genoeg is uitzonderlijk een 2de 5 min eind koken).

Oscar

Citaat van: De-Geert op 09-01-2013  07:48 uHet is inderdaad niet zo belangrijk welke brouwerij het precies is, maar wel of het de categorie Heineken / Bavaria / Grolsch of De Molen /'t IJ / Klein Duimpje is.

Inderdaad, dat is wel belangrijk om te weten.  De kleine en middelkleine brouwerijen hebben toch een andere werkwijze, kleiner brouwvolume, minder budget voor geavanceerde apparatuur en vaak vrijwel dezelfde kennis (uitzonderingen daargelaten) als wij hier op het forum.

Jacques

Citaat van: Oscar op 09-01-2013  09:48 uInderdaad, dat is wel belangrijk om te weten.  De kleine en middelkleine brouwerijen hebben toch een andere werkwijze, kleiner brouwvolume, minder budget voor geavanceerde apparatuur en vaak vrijwel dezelfde kennis (uitzonderingen daargelaten) als wij hier op het forum.

Het gaat niet om een kleine of middelgrote brouwerij.

Voor onze vragen maakt het feit dat het gaat om een grote brouwerij alleen maar interessanter. Ook grote brouwerijen hebben ervaringen met kleine brouwsels. De meesten hebben proefbrouwerijen waar op kleine schaal gebrouwen wordt. We kunnen dus vragen stellen over het brouwen in het groot maar ook over het brouwen op een kleinere schaal.

Dus kom maar op met jullie vragen. Afgesproken is dat de 10 meest gestelde vragen beantwoord worden.

heijligers

Oke, klinkt als erg interessant.
Dan zal ik maar wat goede vragen gaan bedenken. Of aanhaken op door andere bedachte goede vragen.

Hoe bepaal je de 10 meest gestelde vragen Jacques?

Hoppenbrouwers

Ik zou graag willen weten wat de exacte tijden en temperaturen zijn van de vergisting voor een volmout pils. Hoe lang hebben ze die in de hoofd en de navergisting en gebruiken bij die twee ook verschillende temperaturen of niet? (kan me voorstellen dat een prof. brouwerij alles zo optimaal en efficient mogelijk doet)
En ook met welk apparatuur ze de vergisting meten.

Wybe

Gist en vergisting. Dat is zo'n beetje het belangrijkste wat ons bezighoud.
Wij zitten gemiddeld 3 a 5 weken te vergisten. Hoe doen ze dit bij de grote jongens. Hoe kunnen zij hun bier binnen  (welke) korte tijd vergisten?
Tweede vraag: hoe zit dat met helder filteren/bottelen zonder gistresidu op de bodem van de fles?

Aart

Citaat van: Gerb op 09-01-2013  08:09 uLeuk inintiatief! Ik zou graag willen weten hoe het gistmanagement van de brouwerij is.

Wordt er met de overgebleven gist slurry gewerkt en hoe vaak wordt er hergebruikt.
Dit lijkt mij ook een interessante vraag.

En: hoeveel verschillende giststammen gebruikt de brouwerij?

Jacques

Citaat van: heijligers op 09-01-2013  17:13 uHoe bepaal je de 10 meest gestelde vragen Jacques?

Door een overzicht te maken van alle vragen en vragen te clusteren. Zo heb ik dat ook gedaan bij het opstellen van de pagina veel gestelde vragen voor de wiki.

RobinB

Citaat van: Wybe op 09-01-2013  17:47 uWij zitten gemiddeld 3 a 5 weken te vergisten.

Dat gaat bij mij toch eerder richting dagen dan weken.

Caspar

Ik heb ook een vraag, maar die is helemaal niet technisch van aard :o ...

Zie je heil in meer "afwijkende" / experimentele bieren, is daar plaats voor op de Nederlandse markt (dus geen Dubbel, Tripel, Pils en Witbier)?
Zo ja, hoe zouden jullie een dergelijk biertype op de markt zetten?

 

ypenga

Ik zou graag willen weten wat de invloed van het onder druk vergisten/lageren is, de invloed van de hoogte van vergistingstanks en verticale temperatuur stabiliteit in zo'n grote jongen.
Wat voor metingen ze allemaal doen tijdens de vergisting/lagering.
Wat ze met hun proefbrouwsels doen en hoe vaak ze die maken.

seed7

Lageren: hoe lang doen jullie dat? En hoe, is het batch geweis, tank geweis, of een doorlopend gebeuren waar bij de gemiddelde verblijftijd x dagen/weken is.

s7.

Drents Hopbier

Citaat van: Jacques op 08-01-2013  23:09 uHeb je vragen die al altijd had willen stellen aan een brouwer van een grote professionele brouwerij?

Inhakend op de vraag van Caspar: Bent u (is uw brouwerij) benaderd door iemand van de Campagne Nederlandse Bierstijlen of PINT om een Kuitbier te brouwen? Zo ja, gaat u dit doen. Zo niet, zou u dit willen proberen?
En als zo'n bier geprobeerd wordt op wat voor schaalgrootte gebeurt dit dan? En wat zijn de opschalingseffecten waar rekening mee gehouden moet worden (bijv. van 35 naar 35000 liter)?

Hopbier

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.