Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Black IPA

Gestart door Etn82, 13-10-2012 14:48 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Etn82

Morgen staat er weer een brouwdag in de planning. De laatste tijd heb ik wat verschillende Black IPA's gedronken (waaronder eentje van de HillDevils, prijswinnaars bij OBBK), en ik ben erg gecharmeerd geraakt van het type.

Heb nu nog een stout in de vergisting staan op 1084 Irish Ale, dus kan deze Black IPA mooi op die gistkoek voortgisten. Daarna zal een American Barley Wine de gistkoek overnemen.

Voor het recept heb ik me deels laten inspireren door de 'Black Buster' van forumlid Gerb (zie: http://www.brouwerijdewatertoren.blogspot.nl/search?updated-max=2012-08-20T09:01:00-07:00&max-results=7)

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptBlack IPA
Kenmerk11
Brouwdatum10/15/2012
BiertypeIndia Pale Ale
Aantal liters24
Gewenst begin SG1066 (7.2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement71.1%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater36.2 liter
Maischdikte4.0 l/kg
Maischwater30.0 liter
Spoelwater9.9 liter
Kooktijd75 minuten
Berekende kleur62 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid60 EBU (Mark Garetz)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Palemout 7 EBC66.7 %5000 gr8 EBC
Pilsmout 3 EBC20.0 %1500 gr3 EBC
Carared (D)6.7 %500 gr40 EBC
Pale Chocolate malt (Thomass Fawcett)4.7 %350 gr600 EBC
Chocolademout2.0 %150 gr900 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Chinook13.8 %30 grFWH28 EBU
Summit17.0 %25 grFWH29 EBU
Chinook13.8 %15 gr10 minuten0 EBU
Summit17.0 %15 gr5 minuten0 EBU
Chinook13.8 %15 gr5 minuten0 EBU
Cascade8.2 %50 grKoud hop0 EBU

Opmerkingen-


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1084 Irish Ale
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume starter500 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter18°C
Opmerkingen-


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
166°C90 minuten4.0 l/kg

Opmerkingen-


Het is een nog redelijk onbekend (en daarmee niet zo heel vaststaand) biertype, dus ik ben benieuwd naar jullie adviezen.

Gerb

Leuk recept!  :D Ik denk wel dat je hiermee redelijk hoog in de gebrande mouten zit. Op de plaats waar jij de pale chocolate hebt staan, had ik dark crystal staan. Dat is wel degelijk een andere mout. Veel minder gebrand met wat broodkorst of donkere krentensmaak. Je hebt gelijk dat het een weinig gedefinieerde stijl is, maar in de meeste stijlomschrijvingen staat dat het bier niet gebrand over moet komen.

Etn82

Ha Gerb, Ik had ook Dark Crystal malt besteld, maar die is nog niet binnengekomen (1 van de 2 dozen is in het verkeerde sorteercentrum beland  :o ). Ik heb anders nog wel Special B, zou dat een mogelijke vervanger zijn? Of loop je dan risico dat het té sterk karamel wordt?


Gerb

Dat lijkt me wel een goede vervanging, maar ik zou dan niet meer dan 4% gebruiken.

Etn82

Nu met Special B. Zonder chocolademout 900 EBC, maar ik houd wel de Pale Chocolatemalt (600 EBC). Wat denk je daarvan?

En verder ook de hoeveelheid maischwater aangepast. Dit pastte niet in mijn maischvat.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptBlack IPA
Kenmerk11
Brouwdatum10/15/2012
BiertypeIndia Pale Ale
Aantal liters24
Gewenst begin SG1067 (7.3 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement71.1%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater36.4 liter
Maischdikte3.5 l/kg
Maischwater26.8 liter
Spoelwater9.6 liter
Kooktijd75 minuten
Berekende kleur60 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid60 EBU (Mark Garetz)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Palemout 7 EBC65.4 %5000 gr8 EBC
Pilsmout 3 EBC19.6 %1500 gr3 EBC
Carared (D)6.5 %500 gr40 EBC
Pale Chocolate malt (Thomass Fawcett)4.6 %350 gr600 EBC
Special B3.9 %300 gr391 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Chinook13.8 %30 grFWH28 EBU
Summit17.0 %25 grFWH29 EBU
Chinook13.8 %15 gr10 minuten0 EBU
Summit17.0 %15 gr5 minuten0 EBU
Chinook13.8 %15 gr5 minuten0 EBU
Cascade8.2 %50 grKoud hop0 EBU

Opmerkingen-


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1084 Irish Ale
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume starter500 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter18°C
Opmerkingen-


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
166°C90 minuten3.5 l/kg

Opmerkingen-



William

Als je heel erg extreem wilt doen zou je de hopgiften aan het eind wat kunnen opschroeven (b.v 5 gram van elk op 5 min en 20 gram  van elk op 0 min). Dat gaat een heerlijk hopexplosie opleveren (en meer wortverlies >:() Het is tenslotte een IPA.

Munich in de moutbasis (20%) (i.p.v pils of pale naar beneden) zou je wat meer moutigheid kunnen geven. Het gaat dan wel meer richting een RIS.

Etn82

Citaat van: William op 13-10-2012  22:37 uAls je heel erg extreem wilt doen zou je de hopgiften aan het eind wat kunnen opschroeven (b.v 5 gram van elk op 5 min en 20 gram  van elk op 0 min). Dat gaat een heerlijk hopexplosie opleveren (en meer wortverlies >:() Het is tenslotte een IPA.

Daar kan ik mij best wel in vinden.

Citaat van: William op 13-10-2012  22:37 uMunich in de moutbasis (20%) (i.p.v pils of pale naar beneden) zou je wat meer moutigheid kunnen geven. Het gaat dan wel meer richting een RIS.

Ik wil juist niet richting een RIS (die staat al te rijpen  :) ). Het gaat mij echt om een hoppige IPA met een geroosterde toets. Heb daarom ook een deel van de Palemout vervangen door Pilsmout. (Daarnaast heb ik zojuist weer twee van die blauwe tonnen pilsmout besteld bij Van der Kooy, en heb ik daar een behoorlijke voorraad van nu  ;) )

Etn82

Zo, ook deze zit weer in het gistvat. Nog wat kleine aanpassingen op het laatste moment.

Ben op 1068 uitgekomen, best netjes toch  ;D

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptBlack IPA
Kenmerk11
Brouwdatum10/14/2012
BiertypeIndia Pale Ale
Aantal liters24
Gewenst begin SG1067 (7.3 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement71.1%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater36.8 liter
Maischdikte3.3 l/kg
Maischwater25.0 liter
Spoelwater11.4 liter
Kooktijd75 minuten
Berekende kleur60 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid50 EBU (Mark Garetz)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Palemout 7 EBC65.4 %5000 gr8 EBC
Pilsmout 3 EBC19.6 %1500 gr3 EBC
Carared (D)6.5 %500 gr40 EBC
Pale Chocolate malt (Thomass Fawcett)4.6 %350 gr600 EBC
Special B3.9 %300 gr391 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Chinook13.8 %30 grFWH23 EBU
Summit17.0 %25 grFWH24 EBU
Chinook13.8 %15 gr10 minuten0 EBU
Summit17.0 %20 gr5 minuten0 EBU
Chinook13.8 %20 gr5 minuten0 EBU
Chelan14.5 %20 gr0 minuten0 EBU
Summit14.5 %20 gr0 minuten0 EBU
Cascade8.2 %50 grKoud hop0 EBU

Opmerkingen-


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1084 Irish Ale
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume starter500 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter18°C
Opmerkingen-


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
168°C90 minuten3.3 l/kg

Opmerkingen


William

Citaat van: Etn82 op 14-10-2012  15:59 uZo, ook deze zit weer in het gistvat. Nog wat kleine aanpassingen op het laatste moment.

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Chinook13.8 %30 grFWH23 EBU
Summit17.0 %25 grFWH24 EBU
Chinook13.8 %15 gr10 minuten0 EBU
Summit17.0 %20 gr5 minuten0 EBU
Chinook13.8 %20 gr5 minuten0 EBU
Chelan14.5 %20 gr0 minuten0 EBU
Summit14.5 %20 gr0 minuten0 EBU
Cascade8.2 %50 grKoud hop0 EBU


Zo, een lekkere hopbom. Vroeg drinken!

Etn82

Citaat van: William op 14-10-2012  17:33 uZo, een lekkere hopbom.

Dat was ook het idee  ;)

Citaat van: William op 14-10-2012  17:33 uVroeg drinken!

Kan niet wachten!  :proost:

William

En ik zie ook dat je het aantal liters ookt hebt gehaald. Dat wil nog wel eens wat minder worden met zoveel hop aan het eind. Je hebt nu 50% meer hop dan in het eerste recept.

Etn82

Citaat van: William op 14-10-2012  17:42 uEn ik zie ook dat je het aantal liters ookt hebt gehaald. Dat wil nog wel eens wat minder worden met zoveel hop aan het eind. Je hebt nu 50% hop dan in het eerste recept.

Ja dat is redelijk goed gegaan geloof ik. Ik gebruik een rvs olijfolie-vat als gisttank, kan daar niet precies het aantal liters in afmeten. Maar op het oog zat hij ongeveer halfvol. Het is een 50 l vat, dus dan zou het kloppen.

Lag na het overhevelen naar gisttank, een flinke laag hop in mijn pan. Een centimeter of 5/6.

Christian1990

Dat is behoorlijk wat hop, ben benieuwd naar je smaakbevindingen.  :proost:

Etn82

Citaat van: Christian1990 op 16-10-2012  15:01 uben benieuwd naar je smaakbevindingen.  :proost:

Ik ook!  :biersmile:

Herman

Chelan? Wat is dat voor hop?

Etn82

Citaat van: Herman op 28-10-2012  00:17 uChelan? Wat is dat voor hop?

Geen idee, daar had Chinook moeten staan  ;D

Vergelijkbare Topics (7)

43654

Gestart door Edsalute


Reacties: 7
Gelezen: 864

34581

Reacties: 6
Gelezen: 2047

9178

Gestart door oranjeboombiertje


Reacties: 32
Gelezen: 9546

28931

Gestart door NiekBBQ


Reacties: 11
Gelezen: 5351

17496

Gestart door William


Reacties: 25
Gelezen: 11075


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.