Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


IPA of Blond?

Gestart door ale-x, 16-09-2012 20:26 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ale-x

Ik was eigenlijk van plan om een IPA te gaan brouwen om mijn eerste hop 'oogst' in te verwerken (±20 hopbellen 'tradition' en ±100 hopbellen 'Cascade'). maar ik ik kom er achter dat ik nog maar 1.5 kilo pale ale mout op voorraad heb (wil morgen brouwen).
Dus ik denk dat het meer een blondje moet gaan worden die ik dan wil gaan koudhoppen (een deel met de tradition en een anderdeel met de Cascade).

ik ben er nog niet uit wat de hopgiften moeten worden tijdens het brouwen: Het is de bedoeling dat de smaak van de zelf gegroeide hoppen naar voren komen... hoppen op voorraad: fuggel, centenial, willamette, chalanger, per se, kent golding.

ik heb dit tot nu toe: iemand suggesties?

Aantal liters             : 20
Gewenst begin SG          : 1063 (6,9 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement        : 75.0%

Kooktijd                  : 60 minuten
Berekende kleur           : 16 EBC (BrouwVisie)

Mout storting----------------------------------------------------------
Palemout 7 EBC               26.8 %         1500 gr        8 EBC                                                                     
Pilsmout 3 EBC               71.4 %         4000 gr        3 EBC                                                                     
Crystal malt                 1.8 %          100 gr         130 EBC                                                                 


Gistsoort                 : Safbrew S-33

 

RobinB

Dezelfde stort kan evengoed voor een IPA hoor! ;D
Zelf zou ik er dan wel wat meer Crystal in doen. (5-10%)

Gerb

Er zijn wel duidelijk verschillen tussen een blond en een IPA.Een IPA is bitterder en heeft meer hoparoma. De gist is vaak neutraal. Een blond moet het meer hebben van het gistkarakter.
Wat mij betreft kan je met pilsmout ook een prima IPA maken. Heb je een andere gist dan de S-33? Zo niet, dan zou ik een blond bier maken, hoppen met Fuggles en EK Goldings tot een IBU van 26.
Bij een IPA US-05 of Nottingham gebruiken: Challenger bitterhop (bij gebrek aan andere hop) en dan met de Cascade en Centennial op 10 min en 0 min hoppen tot een IBU van 45-50.

ale-x

FIJN! Dan Ga ik voor de IPA! ik heb namelijk ook safale S04 en US-05 gist in huis.  :D

Ik heb er nu dit van gemaakt:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHomeGrown IPA/Blond
Brouwdatum16-9-2012
BiertypeWeizen (Dunkel (D))
Aantal liters20
Gewenst begin SG1069 (7,5 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater23.94 liter
Maischdikte2.00 l/kg
Maischwater12200.00 liter
Spoelwater23.40 liter
Kooktijd60 Min.
Berekende kleur32 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid46 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Palemout 7 EBC24.6 %1500 gr8 EBC
Pilsmout 3 EBC68.9 %4200 gr3 EBC
Crystal malt6.6 %400 gr130 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Challenger8.5 %50 gr60 Min.38 EBU
Centennial11.5 %20 gr10 Min.7 EBU
Cascade7.0 %20 gr0 Min.0 EBU
Cascade7.0 %50 grKoud hop0 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale US-05
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
166°C60 minuten2.00 l/kg
272°C10 minuten2.00 l/kg


RobinB

Ik zou het biertype in BrouwVisie nog ff aanpassen voor de duidelijkheid... ;)
Das wel dik maischen overigens? :o

ale-x

Ben nog niet echt handig met BrouwVisie.  Dit is wat ik er tot nu van gemaakt heb:


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHomeGrown IPA
Brouwdatum16-9-2012
BiertypeIndia Pale Ale
Aantal liters20
Gewenst begin SG1071 (7,8 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater30.09 liter
Maischdikte3.20 l/kg
Maischwater20.12 liter
Spoelwater9.97 liter
Kooktijd60 Min.
Berekende kleur30 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid46 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Palemout 7 EBC22.4 %1409 gr8 EBC
Pilsmout 3 EBC72.0 %4527 gr3 EBC
Crystal malt5.6 %352 gr130 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Challenger8.5 %50 gr60 Min.42 EBU
Centennial11.5 %20 gr10 Min.8 EBU
Cascade7.0 %20 gr0 Min.0 EBU
Cascade7.0 %50 grKoud hop0 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale US-05
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
166°C60 minuten3.20 l/kg
272°C10 minuten3.20 l/kg


Gerb

Ziet er goed uit. Persoonlijk zou ik de 66 gradenstap langer aanhouden, ongeveer 75 min. De Centennial en Cascade schijnt een mooie combinatie te zijn.

ale-x

Vandaag gebrouwen, dit is het uiteindelijk geworden.


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHomeGrown IPA
Brouwdatum16-9-2012
BiertypeIndia Pale Ale
Aantal liters22
Gewenst begin SG1058 (6,3 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater31.56 liter
Maischdikte3.20 l/kg
Maischwater18.31 liter
Spoelwater13.26 liter
Kooktijd60 Min.
Berekende kleur27 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid44 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Palemout 7 EBC20.0 %1144 gr8 EBC
Pilsmout 3 EBC73.3 %4195 gr3 EBC
Crystal malt6.7 %381 gr130 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Challenger8.5 %40 gr60 Min.33 EBU
Centennial11.5 %22 gr10 Min.9 EBU
Cascade7.0 %22 gr0 Min.0 EBU
Cascade7.0 %55 grKoud hop0 EBU
Centennial11.5 %10 gr15 Min.6 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale US-05
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
166°C60 minuten3.20 l/kg
272°C10 minuten3.20 l/kg


ale-x

66 graden stap een kwartier langer aanhouden? Welke invloed heeft dat, vollere smaak? Een beter rendement?

Ik heb vandaag voor het eerst mijn rendement berekend. ik had iets meer gespoeld en na het brouwen hield ik 22 liter over en met een lagere begin SG, 1058 ipv 1068. Ik kwam op een rendement van 72%. als ik dat zo kan berekenen?

Met mijn vorige brouwsels (APA, Brown Porter, Weizen) ben ik altijd op een lage(re) temperatuur begonnen. Deze keer wilde ik iets anders proberen, hoop dat deze wat voller/zoeter wordt. voor de balans met de hoppen.

Ik wil de navergisting weer in 4en opsplitsen en die apart gaan koudhoppen:
(Dryhoppen vind ik echt een rade benaming, waar komt dat vandaan?)

- 5 liter met 33 gram Cascade uit eigen tuin
- 5 liter met 17 gram Cascade uit eigen tuin
- 5 liter met ±20 bellen 'tradition' mijn hele eerste oogst!!!  (is dit een goed idee? in combinatie met de amerikaanse hoppen?
      of kan ik deze paar bellen beter drogen en gebruiken in een ander brouwsel)
- en in laatste 5 liter denk ik de centennial te gaan gebruiken, zodat ik mooi kan zien hoe die verschild met de Cascade.
  Ik heb ook nog een beetje Amarillo die ook lekker is om mee te koudhoppen.

Vergelijkbare Topics (7)

26315

Reacties: 28
Gelezen: 7980

9178

Gestart door oranjeboombiertje


Reacties: 32
Gelezen: 9583

41156

Reacties: 14
Gelezen: 2390

33280

Gestart door MaartenM


Reacties: 13
Gelezen: 2317

28449

Gestart door Ricoco


Reacties: 3
Gelezen: 2163

17496

Gestart door William


Reacties: 25
Gelezen: 11093

43654

Gestart door Edsalute


Reacties: 7
Gelezen: 887


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.