Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Sinds lange tijd weer een recept, brown ale eigen stijl

Gestart door Muldermans, 29-07-2012 19:14 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Muldermans

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam recept
Brouwdatum
BiertypeBrown Ale
Volume19 liter
Gewenst begin SG1.050 g/l
Berekende kleur29 EBC (Morey)
Berekende bitterheid24 IBU (Tinseth)

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Brouwzaalrendement75%
Totaal brouwwater45,8 liter
Beslagdikte5,23 l/kg
Maischwater16 liter
Spoelwater9,81 liter
Kooktijd60 min.

Vergistbare ingrediënten
Ingrediëntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Pilsmout 3359,02,256
Honing210,00,382
Havervlokken48,00,306
Munich mout 15166,00,229
Bruine basterdsuiker305,00,191
Gele basterdsuiker105,00,191
Tarwevlokken45,00,191
Chocolademout (Mout roost 900)8001,00,038
Black De-bittered 140014561,00,038

Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)
Eiwitrust650905,23

Hop en kruiden
Ingrediënt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)
Hallertauer Hersbrucker 2,5Hopbellen6040,013
Hallertauer Hersbrucker 2,5Hopbellen5030,09
Braming Cross4,0Hopbellen510,01

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafAle S-04
GistvormDroog
Gewicht (g)1

Ik ben in de basis maar even uitgegaan van een Brown Ale. Maar dat is het niet echt want ik heb geen pale mout meer. Doel is een lekkere doordrinker voor de herfst. Ik denk dat het kruidige van de Bramlingcross en de honing (die ik pas na koken toevoeg, nadat ik hem even in de microwave gezet heb) erg goed combineren. Die hop heeft me aardig verrast.

 

RobinB

Complexe stort!
Wat is het idee achter de bruine basterd gecombineerd met gele basterd?

De-Geert

Doordrinkbaar wordt'ie wel met 10% suiker +10% honing, geen Crystal en een dunne 1-staps op 65 graden van 90 minuten. Ik denk dat het allemaal iets te veel van het goede is.
 

 

Muldermans

Vooral doordrinkbaarheid en kleur. Gebruik liever deze suikers dan gewone kristalsuiker.

Ik heb wel eens meer suiker gebruikt :-) En dat was een best wel geslaagd biertje... Denk dat de haver de doordrinkbaarheid wat tempert. zou de eenstapsmaisch ook wel hoger kunnen doen, zodat er wat meer onvergistbare suikers overblijven. Maar mijn ervaring met honing is dat die niet helemaal uitvergist en er zo nog genoeg overblijft om het niet te droog te hebben.

Muldermans

Heb even wat proefnotities van wat eerdere bieren erbij gepakt en ga toch de suikerstort halveren en wat meer pilsmout gebruiken, maischen doen we op 66 graden. Het is anders inderdaad wat teveel van het goede. Het laatste bier met veel suiker smaakte lekker maar heb erbij aangetekend dat ik toch wat body miste :-D *neuhbennieteigenwijsofzo*

Bitterhop gaat denk ik wat anders worden daar de hallertauer voorraad net niet toereikend is.

Adrie

Citaat van: Muldermans op 29-07-2012  21:41 uHeb even wat proefnotities van wat eerdere bieren erbij gepakt en ga toch de suikerstort halveren en wat meer pilsmout gebruiken, maischen doen we op 66 graden.

65 of 66 graden scheelt natuurlijk nauwelijks iets. Voor meer body kun je beter nog hoger maischen (68-70 graden). Met een gehalveerde suikerstort zit je nog steeds op 12,5% simpele suikers en dat is voor een bier met een begin SG van 1.050 best veel.

Muldermans

Dank Adrie! Als je zo lang niet gebrouwen hebt merk je toch dat bepaalde kennis wat wegzakt.

Ik ga met de simpele suikers nog lager zitten max een procent of 8. Denk je dat er genoeg enzymen zijn om mijn ongemoute granen iets op te schroeven?

Vr gr

Adrie

Jawel, dat zal wel lukken. Witbier wordt gebrouwen met 50% tarwevlokken.

Muldermans

Duik ik zo even weer in BrouwHulp :-)

Hier het resultaat.


BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam recept
Brouwdatum
BiertypeBrown Ale
Volume18 liter
Gewenst begin SG1.050 g/l
Berekende kleur37 EBC (Morey)
Berekende bitterheid23 IBU (Tinseth)

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Brouwzaalrendement77%
Totaal brouwwater45,2 liter
Beslagdikte4,68 l/kg
Maischwater16 liter
Spoelwater9,16 liter
Kooktijd60 min.

Vergistbare ingrediënten
Ingrediëntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Pilsmout 3360,02,281
Havervlokken410,00,380
Tarwevlokken410,00,380
Munich mout 15167,00,266
Honing27,00,266
Bruine basterdsuiker303,00,114
Chocolademout (Mout roost 900)8001,50,057
Black De-bittered 140014561,50,057

Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)
Eiwitrust680904,68

Hop en kruiden
Ingrediënt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)
Hallertauer Hersbrucker 2,0Hopbellen6040,011
Hallertauer Hersbrucker 2,0Hopbellen5040,011
Braming Cross5,0Hopbellen510,01

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafAle S-04
GistvormDroog
Gewicht (g)1


Muldermans

Ik kom erachter dat ik nog Challenger hoppellets heb. Zouden deze niet veel beter passen als bitter?

RobinB

Kan, kan ook als aromahopgift. Ik vind em wel lekker. :)

Waarom heb je een bittergift op 60 en 50 minuten eigenlijk?

Muldermans

Citaat van: RobinB op 31-07-2012  19:45 uKan, kan ook als aromahopgift. Ik vind em wel lekker. :)

Waarom heb je een bittergift op 60 en 50 minuten eigenlijk?

Al sla je me dood  :-\ vermoed een tikfout of dat ik wat later nog een hopgift heb willen doen en dat later aangepast heb??

Beetje Challenger in de aroma combineert ook aardig met Bramlingcross!

guuz

Vreemd, in beide recepten zie ik een erg hoge waarde totaal brouwwater staan. Zelf even snel een aantal recepten bekeken in BrouwVisie en bij mij is het totaal aan brouwwater gelijk een maisch- en spoelwater samen. Iemand hier een verklaring voor? ???

Muldermans

Yep! BrouwHulp heeft een mogelijkheid om je totale waterverbruik in te voeren (schoonmaakwater koelwater etc)

guuz

Oeps, niet goed gekeken, BrouwHulp staat er inderdaad boven, dacht aan de lay-out op te kunnen maken, dat het BrouwVisie was.

Bennemans

Maarre... Wat was het resultaat van je brouw? ???

Ik ben er benieuwd naar.

groet, Ben

Muldermans

Het resultaat is een lekker bier! Heb er nog een paar flesjes van. Wel zou ik hem de volgende keer iets meer body geven, naar mijn mening een beetje te dun. Dus eenstapsen op 69 denk ik.


Bennemans


Muldermans


Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.