Afhevelen en toestand op dat ogenblik van het bier

Gestart door wilwi, 11-07-2012 11:41 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

wilwi

hallo,
Ik heb zo een 30 liter emmer met een kraantje op van Brewferm en zo een blik abdijbier opgestart.
Normaal gesproken kan ik eind deze week gaan 'afhevelen' (heb me een meter aangeschaft om de densiteit te meten)
Kan dat via het kraantje en is het voldoende om de bodem achter te laten?
Heb de emmer nog niet open gedaan, er is zeer veel activiteit geweest in het waterslot, en nu na 7 dagen nog altijd.
Hoe moet het oppervlak van het bier in de emmer er uit zien en mag dit mee om te lageren.
De zijkanten van de emmer zijn aangeladen, maar een dikke laag ligt er zeker niet op als ik het door de emmer wand bekijk.
Veel vragen hé van een nieuwsgierige beginneling.
Wie wijst me in deze fase de weg?
Alvast bedankt
Wilwi

McMelloW

Hoi Wilwi

Afgelopen maandag juist een blik Abdijbier gebotteld.
Zelf heb na een week via het kraantje wat bier in de maatbeker gedaan en de dichtheid gemeten. Deze was 1.012. Toen een slang aan het kraantje gedaan, die tot op de bodem van mijn mandfles reikte. Dit om kletteren te voorkomen. Waterslot uit de deksel gehaald en alles afgetapt in de mand fles.  Deksel eraf en de emmer iets schuin houden om voorzichtig het laatste bier verder af te tappen. Geprobeerd om zo min mogelijk gist van de bodem mee te nemen.
Het bier heeft toen nog een dag of 16-17 in de mand fles na staan gisten. Voor het bottelen heb ik het bier met de hevel in de emmer met het kraantje gedaan. Suiker 2 opgelost en bij het bier gedaan. Met het vulpijpje alles gebotteld.
De smaak is wat waterig, maar met ander blikken heb ik ondervonden dat met het rijpen steeds minder is.  Best tevreden over het resultaat.
Ik hoop dat je hier wat mee kan

wilwi

Zal wel dat ik er wat mee ben, bedankt.
Lag er veel schuim, vaste stof of iets dergelijks op het oppervlak? Of is dit zuiver?
Wilwi

McMelloW

Bij mij ook. Schuim, bruine kloddertjes en aanslag langs de rand van de emmer. Gewoon gelaten voor wat het is en na gebruik gewoon schoon kunnen maken.
O ja. Brouwmarkt adviseert om Abdijbier 4-6 maanden te laten rijpen. Niet te snel gaan drinken.

kleine Minstreel

Hoi WILWI

Ik zou eerst het sg eens meten. Als je op de 1010 tot 1020 zit kun je het jonge bier door de kraan aftappen en in een lager fles doen om verder te laten rusten en helemaal uitvergisten.
Jong bier is uitvergist als het Sg gedurende enkele dagen niet meer afneemt. Een beetje gist dat meekomt is alleen maar goed want je moet nog navergisten op de fles.

ciesvandekwis

Met zo'n blik abdij lag er bij mij toch zo'n kleine cm gist op de bodem. Je kan deze slurry eventueel houden en als gistvoeding gebruiken.
Ik zou voor het bottelen eerst suikeroplossing in bottelemmer gieten en daar het bier op laten lopen, mengt vanzelf en hoef je niet te roeren.
 Het overschotje bier-gist mengsel bovenop slurry giet ik in een bierflesje en sluit af om even na te gisten op fles met een half grammetje suiker. Zo heb ik binnen 2tal weken al een idee van de smaak.

Jacques

Citaat van: McMelloW op 11-07-2012  12:12 uO ja. Brouwmarkt adviseert om Abdijbier 4-6 maanden te laten rijpen. Niet te snel gaan drinken.

Bewaar bier niet te lang. Het wordt er vaak niet beter op. Na verloop van tijd verdwijnt de frisse smaak.

heijligers

Citaat van: Jacques op 11-07-2012  16:47 uBewaar bier niet te lang. Het wordt er vaak niet beter op. Na verloop van tijd verdwijnt de frisse smaak.
Mijn ervaring met het Abdij blik is dat deze die tijd nodig heeft om een storende bitterheid kwijt te raken.

McMelloW

Citaat van: ciesvandekwis op 11-07-2012  14:15 uMet zo'n blik abdij lag er bij mij toch zo'n kleine cm gist op de bodem. Je kan deze slurry eventueel houden en als gistvoeding gebruiken.
Ik zou voor het bottelen eerst suikeroplossing in bottelemmer gieten en daar het bier op laten lopen, mengt vanzelf en hoef je niet te roeren.
 Het overschotje bier-gist mengsel bovenop slurry giet ik in een bierflesje en sluit af om even na te gisten op fles met een half grammetje suiker. Zo heb ik binnen 2tal weken al een idee van de smaak.

Dat is een slimme tip, bedankt.

Vergelijkbare Topics (7)

44328

Gestart door Mikel


Reacties: 5
Gelezen: 868

34152

Gestart door ChrisH1986


Reacties: 5
Gelezen: 1507

23726

Gestart door pietern


Reacties: 23
Gelezen: 8607

21684

Reacties: 7
Gelezen: 4010

8302

Gestart door thibolleke


Reacties: 18
Gelezen: 7038

36305

Gestart door Michel71


Reacties: 16
Gelezen: 3677

27329

Reacties: 11
Gelezen: 6497


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.