Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Citra IPA

Gestart door segtom, 09-06-2012 20:43 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

segtom

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptipa 100% citrahop
Kenmerkcitra
Brouwdatum9/06/2012
BiertypeIndia Pale Ale
Aantal liters20
Gewenst begin SG1066 (7,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70,4%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater33,6 liter
Maischdikte3,8 l/kg
Maischwater24,6 liter
Spoelwater11,1 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur27 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid60 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pale ale mout (Maris Otter)92,9 %6018 gr4 EBC
Caramünch 170 EBC7,1 %463 gr170 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
citrahop15,0 %87 gr10 minuten53 EBU
citrahop15,0 %100 gr1 minuten7 EBU
citrahop15,0 %43 gr0 minuten0 EBU

Opmerkingenlaatste hopgift er in als het vuur uit is en 30min laten weken

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165°C40 minuten3,8 l/kg
272°C20 minuten3,8 l/kg
378°C5 minuten3,8 l/kg

Bij dezen een receptje met 100% ipa , weet niet welke gist ik het beste kan gebruiken en mouten ben ik ook niet zeker van iemand een mening en verbeteringen?

De Citra is 15% alfazuur heb het ingegeven in BrouwVisie zo en zal van Van der Kooy komen.

RGeraads

Als ik dit recept zo bekijk lijkt het me sterk dat je op 20 liter met zulke hoeveelheden hop met 15% alfazuren maar op 60 ebu uitkomt. Ik kan het momenteel even niet narekenen, maar heb daar mijn twijfels bij. Verder ken ik de Citra hop niet dus kan verder geen inschatting geven omtrent het resultaat.

segtom

Ja ik weet het ook niet. Heb een boekje met een recept in maar de Citra is daar 13 dus heb ik de hoeveelheden wat verminderd want die Van van der Kooy is 15. Misschien komt het omdat de laatste stap 0 staat maar dat de hop nog wel 30 min in het afkoelend wort ligt (die laatste gift) en daarom ook deze post natuurlijk Citra staat ook nog niet in BrouwVisie.

RGeraads

Zie nu pas dat die eerste hopgift op 10 min. voor eind koken wordt toegevoegd. Het lijkt mij persoonlijk too much en ik denk dat je bij aanvang koken beter wat toe kan voegen, zodat je minder hop hoeft te gebruiken.

segtom

Ja ik vond het ook raar. Maar zo stond het toch in het boek en anders is het op 59 min (de 2e gift) op 50 min (1e gift) en de 3e blijft gelijkt. Wat tussen haakjes staat is de gift die het nu is. Ik heb nog nooit een IPA gemaakt daarom dus ik stelde me wel vragen bij hoor. Ik zal nog even wachten wat de andere zeggen en het aanpassen. Zoek ook nog een goede gist.

RGeraads

De US-05 is een hele cleane, neutrale gist van Amerikaanse komaf. Hier behaal ik altijd goede resultaten mee.

segtom

Ok dat is al een kanshebber dus. :)

Herman

Wat een hopverkwistend schema. Je kunt de Citra toch gewoon langer koken en minder Citra gebruiken. Uit welk boek heb je dit wonderlijke recept?

Persoonlijk houd ik wel van Citra, maar 100% Citra is mij te veel van het goede. Je hebt m.i. inderdaad caramout nodig als tegenhanger, maar die heb je ook staan. Caramunich 170 ken ik niet, maar zal wel wat gebrande karamel opleveren.

segtom

Zelf Bier Brouwen van Brian Kunath. Er stond caramout 60 lovibond in. Ja dat hopschema is raar vond ik ook.

William

Cara 60L is onze cara 120.

segtom

Ah ik dacht 170 ebc, zal ik al aanpassen ;)

Cees

Ik hanteer voor 'eenvoudige' IPAs heel vaak een schema qua hopgiften van 60 - 15 - 0 minuten. En daar behaal ik lekkere resultaten mee, maar dat is voor ieder persoonlijk natuurlijk. Wat ik dan doe, is:
 
Op 60 minuten een hoeveelheid hop dat overeenkomt met 50 a 60 IBU (hangt beetje af van hoe zwaar je bier is en hoe bitter je het wil).
Op 15 minuten voor einde kook ongeveer 1 a 2 g/L (wat meestal uitkomt op ca 10 tot 20 IBU extra).
Op 0 minuten 2 g/L. Dan lekker zsm koelen, er komt een prima aroma in je bier dan.
Voor nog mooier aroma, kun je altijd nog kiezen om extra te drooghoppen.

Alles aan te passen naar eigen voorkeur natuurlijk :-)

segtom

Het zou mijn eerste IPA worden die dus alle voorstellen zijn welkom :)

segtom

Bij dezen weer een update. Wat zou het geven als ik hier nog eens maischhop toepas of heeft dit geen extra waarde meer?

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptipa 100% citrahop
Kenmerkcitra
Brouwdatum9/06/2013
BiertypeIndia Pale Ale
Aantal liters10
Gewenst begin SG1066 (7,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70,4%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater19,0 liter
Maischdikte3,8 l/kg
Maischwater12,6 liter
Spoelwater11,1 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur22 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid51 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pale ale mout (Maris Otter)92,9 %3082 gr4 EBC
Caramünch type 27,1 %237 gr110 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
citrahop16,0 %4 gr60 minuten15 EBU
citrahop16,0 %4 gr10 minuten5 EBU
citrahop16,0 %4 gr0 minuten0 EBU
citrahop16,0 %4 gr30 minuten11 EBU
citrahop16,0 %4 gr25 minuten10 EBU
citrahop16,0 %4 gr20 minuten9 EBU
citrahop16,0 %4 gr5 minuten3 EBU
citrahop16,0 %20 grKoud hop0 EBU

Opmerkingenlaatste hopgift er in als het vuur uit is en 30min laten weken

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1469 West yorkshire ale
Gist toegevoegd als

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165°C40 minuten3,8 l/kg
272°C20 minuten3,8 l/kg
378°C5 minuten3,8 l/kg


Herman

Citaat van: segtom op 14-06-2012  17:23 uBij dezen weer een update. Wat zou het geven als ik hier nog eens maischhop toepas of heeft dit geen extra waarde meer?
Houd het maar gewoon, dan doe je al gek genoeg ;) Ik zie het nut van maischhoppen niet in.

Waarom zo vaak Citra toevoegen? Kan die tabel niet op volgorde?

segtom

Ik wel een IPA met enkel Citra. Lijkt me best wel lekker en iemand zei me om het te verdelen over 60-30-25-10-5-0 (30 min laten weken) - koudhop zodat je een mooier hoparoma hebt door de verschillende toevoegingen op andere tijdstippen. Of dit zo is weet ik natuurlijk niet daar ik dit voor het eerst ga doen.

Herman

Ach, je hebt ook zoiets als continu hoppen. 120 of 90 minutes bieren van Dogfish head bijvoorbeeld. Met dit schema bereik je volgens mij bijna net zo iets. Gewoon doen hoor, laat je niet door mij weerhouden. Ik vind alleen de volgorde wat raar 60-10-0-30-25... minuten. Ligt dat aan de manier van invoeren? (ik gebruik promash en daar klik je eenvoudig op de kolom om te sorteren op bv minuten).

Succes met brouwen!

segtom

Ja staat niet gesorteerd . Was nog aan het aanpassen geweest.

Uyleman

Dus zo te lezen alleen maisch hop toevoeging, geen drooghop?

segtom

Wel drooghoppen. Maischhoppen vraag ik mij af of het enige meerwaarde biedt.

Uyleman

Maar gooi je ook bij de lagering nog hop erbij? Of alleen de 30 minuten weken (vervliegen dan de meesten hoparomas niet weg door het pruttellende waterslot??)

segtom

Nog 20 g koudhop er bij tijdens het lageren ook. Die hop die er 30 min in weken gooi ik er bij net voor ik het vuur uitzet en laat deze dan nog 30 min met alle andere hop in het wort waarna ik begin met koelen.

Adrie

Citaat van: Uyleman op 15-06-2012  12:50 uMaar gooi je ook bij de lagering nog hop erbij? Of alleen de 30 minuten weken (vervliegen dan de meesten hoparomas niet weg door het pruttellende waterslot??)

Nee hoor. Het meeste blijft gelukkig gewoon in het bier. Bij het koken verlies je een stuk meer.

Wat niet wegneemt dat koudhoppen nog een aardige extra dimensie kan geven.

segtom

Dus zo dat laten weken en nog eens koudhoppen is zeker een positief punt qua hopdimensie in je bier? Heb je nog andere tips voor mijn eerste IPA Adrie?


Adrie

Citaat van: segtom op 15-06-2012  13:23 uDus zo dat laten weken en nog eens koudhoppen is zeker een positief punt qua hopdimensie in je bier? Heb je nog andere tips voor mijn eerste IPA Adrie?

Nou, dat 30 minuten heet weken voor koelen weet ik nog zo net niet. Ik voeg ook regelmatig hop toe bij vlam uit, maar dan ga ik wel meteen koelen. Dat geeft ook een mooi hoparoma.

segtom

Dan zal ik het zo doen. Ik heb het idee ook maar uit een boek gehaald. Bedankt voor de info Adrie.

De-Geert

Ik ben juist overgegaan naar "heet weken". Dus na vlam uit voeg ik hop toe en wacht ik 20 minuten tot ik ga koelen (in geval van dompelkoeler). Voor mijn gevoel geeft dat meer effect dan meteen koelen.


segtom

Dat wordt dus 10 l brouwen en dan opsplitsen in 2 X 5 l en ze beide proberen.

segtom

Wegens uitverkocht bij Van der Kooy van de gist hebben ze de London Ale 3 meegegeven om te gebruiken. Volgend weekend wordt hij waarschijnlijk gebrouwen.

segtom

Het bier is ondertussen gebrouwen en was na 4 dagen al over de hoofdvergisting heen. Overgeheveld in mandflessen. Het sg tijdens het hevelen was 1016 (begin SG 1067) vergistingsgraad is 76% volgens BrouwVisie.  Ik wals elke dag even met het vat om de gist weer in beweging te brengen maar na 3-4 u staan de watersloten weer compleet stil. Is het normaal da deze gist zo snel uitgegist is? Ik zal de mandflessen nog zeker een weekje laten staan voor ik begin met lageren en koudhoppen. De geuren zijn wel fantastisch, die Citra ruikt echt zalig.

segtom

Ondertussen al 8 dagen aan het koudhoppen en lageren op 7°C. Mooi heldere kleur al. Geur is fantastisch. In smaak komt de Citra al een beetje naar voren , niet zo uitgesproken als bij de duvel tripel hop. Ik denk dat ik zaterdag wel kan gaan bottelen ( 11 dagen koudhoppen en lageren) eind SG is 1014 momenteel. Denk niet dat het nog zal zakken. Hoeveel bottelsuiker gebruiken bij een IPA?

RGeraads

Citaat van: segtom op 11-07-2012  13:52 uHoeveel bottelsuiker gebruiken bij een IPA?

Voor mijn IPA's gebruik ik altijd 6 gram per liter bottelsuiker bij flesjes en 3 gram per liter op een 5 liter fustje.

segtom

Ah ok. Dan ga ik voor de 6 g/l, bedankt.

De-Geert

Citaat van: segtom op 11-07-2012  13:52 uOndertussen al 8 dagen aan het koudhoppen en lageren op 7°C... eind SG is 1014 momenteel. Denk niet dat het nog zal zakken.
Dat denk ik ook niet, bij 7°C.

segtom

Ja tis da en 1014 is een mooi eindgetal voor de london ale 3 dacht ik zo. De gisting lag toch compleet stil toen ik ging lageren.

De-Geert

Zal ook wel goed zitten, je hebt bija 80% schijnbare vergisingsgraad. Dat is redelijk "normaal".

segtom

Alles zit in flesjes 53 in totaal waarvan er 3 naar het OBBK gaan.

segtom

Nog 52 flesjes die overblijven, ik kom in de garage daarnet en het rook verdacht veel naar Citra en ja hoor er lag een plas bier onder de bak. Er is een flesje gesprongen. Heb de rest nu maar in de kelder gezet zodat ze toch zeker niet zouden springen. Ik denk dat het een slecht flesje was (een groene van vedett). Of zou er iets anders zijn?

pieterwannes

Citaat van: segtom op 31-07-2012  10:47 uNog 52 flesjes die overblijven, ik kom in de garage daarnet en het rook verdacht veel naar Citra en ja hoor er lag een plas bier onder de bak. Er is een flesje gesprongen. Heb de rest nu maar in de kelder gezet zodat ze toch zeker niet zouden springen. Ik denk dat het een slecht flesje was (een groene van vedett). Of zou er iets anders zijn?

Hhangt ervan hoe jij je flesjes spoelt. Normaal kunnen flesjes wel wat druk aan. Flesje openspringen wil 9 van de 10 zeggen dat er een infectie is ingekropen of dat de fles niet helemaal proper was... Hoe maak jij je flesjes proper?

segtom

Eerst allemaal gekuist met caustic en daarna laten staan en dag van het brouwen uitgespoeld met warm water en daarna een badje met oxi en laten uitlekken en dan afgevuld. Van het flesje wast alleen de bodem nog heel. De rest lag allemaal in kleine splinters rondom.

pieterwannes

Citaat van: segtom op 31-07-2012  13:07 uEerst allemaal gekuist met caustic en daarna laten staan en dag van het brouwen uitgespoeld met warm water en daarna een badje met oxi en laten uitlekken en dan afgevuld. Van het flesje wast alleen de bodem nog heel. De rest lag allemaal in kleine splinters rondom.

Das straf... Ik kijk elk flesje wel na op hardnekkig vuil want soms zijn er flesjes die niet proper te krijgen zijn. Die gaan bij mij rechtstreeks weg.

segtom

Ja ik heb zo ook allemaal gecheckt. Misschien gewoon zwak glas of ergens toch een scheurtje ingezeten. De flesjes waren niet nieuw gekocht eh.

segtom


segtom

Zo net terug van het OBBK en een mooie 7e plaats behaald met dit bier 79 punten.

Niet slecht voor een 3e brouwsel in mijn leven :D

RGeraads

Citaat van: segtom op 15-09-2012  19:10 uZo net terug van het OBBK en een mooie 7e plaats behaald met dit bier 79 punten.

Niet slecht voor een 3e brouwsel in mijn leven :D

Dat is zeker niet slecht, top gedaan!

segtom

Dank je :) Ik had het ook niet verwacht op zo hoog te eindigen.

Aart

Mooie etiketten! Hoe druk je die af?

segtom

Via beerlabelizer of via word de etiketten er in geplakt als afbeelding.

Aart

En print je dan thuis met inktprinter of laat je het bij de drukker afdrukken?

segtom

Met een laserkleurenprinter heb ik dat gedaan ;)

heijligers

Citaat van: segtom op 15-09-2012  19:10 uzo net terug van het OBBK en een mooie 7e plaats behaald met dit bier 79 punten

niet slecht voor een 3e brouwsel in mijn leven :D
Goed gedaan.

Ik zit nog in spanning te wachten op de uitslag...

segtom

ben je niet geweest dan? :p

heijligers

Citaat van: segtom op 15-09-2012  21:25 uben je niet geweest dan? :p
helaas niet  :'(

segtom

spijtig , maar er waren veel winnaars niet aanwezig hoor

RGeraads

Dat is erg jammer, maar voor mij een goed teken!;-) Ik ga er niet vanuit dat ik iets gewonnen heb. Ben wel benieuwd naar mijn scores.

segtom

je zal er snel achterkomen zeker denk ik

segtom

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptipa 100% citrahop 2.0
Kenmerkcitra
Brouwdatum23/06/2012
BiertypeIndia Pale Ale
Aantal liters30
Gewenst begin SG1067 (7,3 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement69,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater43,9 liter
Maischdikte3,0 l/kg
Maischwater27,0 liter
Spoelwater16,9 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur19 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid61 EBU (Ray Daniels)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pale ale mout (Maris Otter)90,0 %8,524 kg4 EBC
Caramunich5,0 %0,474 kg123 EBC
Kristalsuiker5,0 %0,474 kg0 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
citra14,4 %60 grKoud hop0 EBU
citra14,4 %13 gr25 minuten11 EBU
citra14,4 %13 gr30 minuten12 EBU
citra14,4 %13 gr0 minuten1 EBU
citra14,4 %13 gr60 minuten18 EBU
citra14,4 %10 gr10 minuten4 EBU
Cascade7,0 %18 gr10 minuten4 EBU
Cascade7,0 %17 gr20 minuten6 EBU
citra14,4 %11 gr20 minuten8 EBU

Opmerkingenbackhop= flame off hop daarna direct koelen


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1275 Thames Valley Ale
Gist toegevoegd als
Opmerkingenheropkweek gist koeling brouwsel februari

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165°C40 minuten3,0 l/kg
272°C20 minuten3,0 l/kg
378°C5 minuten3,0 l/kg

Opmerkingen-


Hier een nieuw opzet van het bier van vorige zomer, beetje minder caramout en wat meer suiker in de plaats ook is de hoeveelheid hop wat hoger zodat het eind SG ook weer wat hoger ligt. Dryhop nu 2 g/l. Ik ga 30 l brouwen en enkele testen uitvoeren met het dryhoppen. Nu ook andere gist aangezien ik deze nog heb staan als hij goed opkweekt gebruik ik die anders wordt het een nieuwe smackpack. Bij de hop ook wat Cascade toegevoegd bij 10 en 20 min koken om wat extra kruidigheid te krijgen.

RobinB

Cascade voor kruidigheid?
Dan zou ik eerder iets nobels doen.


Ps. Waarom staan je hopgiften zo door elkaar?

segtom

Cascade niet zo goed denk je voor bij de citra? Misschien beter een hallertauer mittelfruh dan of zo te gebruiken? Ik dacht da die Cascade toch wat kruidiger was en wat meer dimensie nog toevoegt dan wanneer je alleen Citra zou gebruiken.


Dat die hopgiften door elkaar staan dat heeft te maken met BrouwVisie dat ik het niet gesorteerd heb volgens kooktijd.

RobinB

Ik vind Cascade voornamelijk grapefruit bite hebben en wat bloemigs. Kan waarschijnlijk heel goed bij citra, dat was de vraag niet, maar ik vind het niet zezeer kruidig. Kruidig associeer ik inderdaad meer met nobele hoppen zoals mittelfruh en Saaz, of afgeleiden ervan. Perle is ook wel kruidig/harsig.

Binnen de C hoppen had ook Chinook (tot mijn verrassing) wel wat kruidige smaken, dus als je in die hoek wilt blijven is dat misschien een betere optie?

Zoek maar eens het topic: JWVG's megalomane hop experiment oid (Amerikaanse versie).
Was erg leerzaam!

segtom

Zal ik wel eens opzoeken. Misshien dat ik wel voor mittelfruh/Perle of Saaz ga ipv van de Cascade  het bier zal er niet slechter op worden. Maar dat artikel/experiment ga ik zeker eens lezen.

Vergelijkbare Topics (7)

8545

Gestart door oranjeboombiertje


Reacties: 43
Gelezen: 12243

29-06-2008 23:28 u
door oranjeboombiertje
43756

Reacties: 2
Gelezen: 594

28156

Reacties: 5
Gelezen: 2416

16204

Gestart door Erick


Reacties: 43
Gelezen: 10491

09-12-2010 22:12 u
door Erick
38853

Reacties: 15
Gelezen: 3070

30973

Gestart door Biermagneet


Reacties: 6
Gelezen: 3188


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.