Waarom duurt het opgroeien van een giststarter zolang? (tov lab condities)

Gestart door ros, 29-04-2012 13:08 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ros

Als ik een beetje het forum doorstruin valt me op dat het opgroeien van een giststarter vaak erg lang duurt (een paar dagen tot een week oid). Ik vroeg me een beetje waardoor dat zou kunnen komen.. Als ik 's middags een lab stam (bijv. CEN.PK113-7D, heeft een groeisnelheid van 0.4 h^-1) inoculeer (vanuit 1 mL glycerol stock) in ±100 mL yeast peptone + 2% glucose medium of zelfs in een mineral medium + 2% glucose (met wat vitamientjes) dan is de volgende ochtend al de stationaire fase bereikt. We gebruiken shakers met 200-300 rpm @ 30  ºC.

Groeien brewing strains een stuk langzamer en/of worden ze opgegroeid in suboptimale condities (zuurstoflimiterend of iets anders), lange lagfase, inoculum bevat te weinig cellen... Wat zijn jullie gedachten daarover?

Jacques

Bedoel je het opkweken vanuit een flesje commercieel bier of het verder opkweken van Wyeast?

Bij een commercieel bier zijn er maar weinig vitale gistcellen, zeker het flesje al een tijdje gestaan heeft. Daarnaast gebruiken wij geen schudmachine. En verder hebben we starters die wat zwaarder zijn dan 2 ºP. We zitten meestal op 10 ºP. 

In het geval van Wyeast gaat de opkweek veel sneller. Verwonderlijk is dat niet omdat er dan veel meer actieve gistcellen voorhanden zijn.

Gerb

CiteerWe gebruiken shakers met 200-300 rpm @ 30 *C..

Zo te lezen heb je er meer verstand van dan wij, maar zoals ik het beredeneer, is er in een thuisbrouwsituatie vaak wel een of meerdere factoren suboptimaal en beperkt dit de snelheid van de groei. In jouw labsituatie gebruik je een constante schudder bij 30°C met een gebalanceerd voedingsmedium. Dus zo gek is het niet dat daar verschil in zit.

Drents Hopbier

Citaat van: ros op 29-04-2012  13:08 uAls ik een beetje het forum doorstruin valt me op dat het opgroeien van een giststarter vaak erg lang duurt (een paar dagen tot een week oid).

Wordt tijdens het schudden ook zuurstof toegevoegd?

Probeer eens de bijv. CEN.PK113-7D (Saccharomyces cerevisiae) op te kweken bij 20 °C in een erlenmeyer op een roermotor en kijk of de stationaire fase net zo snel bereikt is als met bovengenoemde omstandigheden.

En geef eens commentaar op de gegevens op http://www.brouw-bier.nl/theorie/grondstoffen/gist/groeifasen.aspx

Hopbier

Drents Hopbier

Citaat van: Jacques op 29-04-2012  13:21 uIn het geval van Wyeast gaat de opkweek veel sneller. Verwonderlijk is dat niet omdat er dan veel meer actieve gistcellen voorhanden zijn.

Maar is het bereiken van de stationaire fase afhankelijk van het aantal cellen waarmee je begin?

Hopbier

Jacques

Citaat van: Drents Hopbier op 29-04-2012  15:28 uMaar is het bereiken van de stationaire fase afhankelijk van het aantal cellen waarmee je begin?

Er zijn bij een opgebolde Wyeast verpakking meer gistcellen die in een goede conditie zijn.

RobinB

Je geeft zelf al (een deel van) het antwoord; vooral de temperatuur+roeren is, naast het inoculum effect, voor de snelheid belangrijk en het te doorlopen proces is voor de hobbybrouwer uitgebreider.
Op 15-20 ºC gaat het minder snel, maar ook een simpele starter is na een dag wel door de logfase heen.
Daarna volgen er voor de hobbybrouwer echter nog andere fases; bijvoorbeeld het bezinken, afgieten en heropstarten.

Omdat je niet teveel gist met je supernatant wilt weggieten, kan je best een dag of 2 wachten bij het bezinken. Als je dat dan ook weer doet voor het enten van je wort, snap je dat je inmiddels een week verder bent! :)

Maar als je dat allemaal niet wilt doen en weet dat je met een eenstaps-starter voldoende gist hebt, kan je inderdaad ook in 1 dag/nacht je starter maken.

Hopmans

Citaat van: ros op 29-04-2012  13:08 uAls ik een beetje het forum doorstruin valt me op dat het opgroeien van een giststarter vaak erg lang duurt (een paar dagen tot een week oid). Ik vroeg me een beetje waardoor dat zou kunnen komen.. Als ik 's middags een lab stam (bijv. CEN.PK113-7D, heeft een groeisnelheid van 0.4 h^-1) inoculeer (vanuit 1 mL glycerol stock) in ±100 mL yeast peptone + 2% glucose medium of zelfs in een mineral medium + 2% glucose (met wat vitamientjes) dan is de volgende ochtend al de stationaire fase bereikt. We gebruiken shakers met 200-300 rpm @ 30  ºC..

Zo zo.
stoffel2

Als je een batch gist invriest met glycerol dan ligt de concentratie gistcellen tientallen keren hoger dan in een bierflesje. Je glycerol-batch die je uit je stock haalt is ooit 1 keer uit weinig gist opgestart, hoe lang dat geduurd heeft weet je denk ik niet meer.

Vergelijkbare Topics (7)

2325

Reacties: 15
Gelezen: 10001

16812

Reacties: 2
Gelezen: 1842

27689

Reacties: 25
Gelezen: 15692

36346

Reacties: 20
Gelezen: 4901

611

Gestart door Jens_Jacobs


Reacties: 6
Gelezen: 7079

02-01-2002 13:03 u
door Jens_Jacobs

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.