Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Westenwind in het Oosten

Gestart door Oscar, 24-11-2011 21:13 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Oscar

Binnenkort komt het voltallige personeel van Kinhem brouwerijen  ;D ;D bij mij op bezoek, dus heb ik maar even een brouwdagje ingepland, dat leek mij wel leuk voor hun. Dus ff een receptje gemaakt. Het moet een donker, zwaar bier worden van zo'n 8,5% alcohol met een stevige bite... :)

Dit heb ik er van gemaakt:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptDe winter van 2012
KenmerkBV0053
Brouwdatum10-12-11
BiertypeQuadrupel
Aantal liters25
Gewenst begin SG1085 (9,0 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement78,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater40,5 liter
Maischdikte3,0 l/kg
Maischwater27,1 liter
Spoelwater13,4 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur109 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid45 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC77,0 %6967 gr3 EBC
Tarwemout5,0 %452 gr3 EBC
Ambermout 50 EBC10,0 %905 gr49 EBC
Cara 1205,0 %452 gr120 EBC
Chocolademout (ontbitterd)3,0 %271 gr800 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Aurora9,0 %35 gr90 minuten29 EBU
Aurora9,0 %15 gr45 minuten11 EBU
Tettnanger (D)6,0 %15 gr15 minuten4 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort3463 Forbidden Fruit Yeast
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter500 ml
Beluchtingstijd24 uur
Temperatuur giststarter20°C

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C40 minuten3,0 l/kg
272°C20 minuten3,0 l/kg
378°C5 minuten3,0 l/kg


Gerb

Ik vind het wel veel chocomout voor een quadrupel. Waarom geen (kandij)suiker?

Caspar

Op zich is de bierstijl niet zo belangrijk... maar het is zo eerder een Barley Wine dan een Quadrupel. De opmerkingen van Gerb zijn qua stijl wel zeer valide ;). Het bier lijkt me niet verkeerd overigens...

Oscar

Citaat van: Gerb op 24-11-2011  21:23 uIk vind het wel veel chocomout voor een quadrupel. Waarom geen (kandij)suiker?

Het hoeft niet stijlvast te zijn, sterker nog, dat is niet de bedoeling. Quadrupel is meer een richtlijn. En geen kandijsuiker, omdat ik 'm volmout wil  :)

Caspar

Wat verwacht je eigenlijk van Aurora hop? Lijkt deze een beetje op Magnum?

Oscar

Citaat van: Caspar op 24-11-2011  21:43 uWat verwacht je eigenlijk van Aurora hop?

Een lekkere bitterheid, heb deze al vaker gebruik, volgens mij een Styrian Goldings variant  :)

Oxhead

Het recept ziet er lekker uit  :proost: een echte Belgian Robust Porter  ;)

Oscar

Citaat van: Oxhead op 25-11-2011  19:17 uHet recept ziet er lekker uit  :proost: een echte Belgian Robust Porter  ;)

Yeah! Jij geeft het een naampje, ik een gezicht. Dat is pas samenwerken tussen Nederlandse brouwers. ;D ;D ;D

Hopmans

Citaat van: Oscar op 24-11-2011  21:13 uBinnenkort komt het voltallige personeel van Kinhem brouwerijen  ;D ;D bij mij op bezoek

De Europese tak of de Aziatische divisie?


Oscar

Alleen de Europese tak, De Aziatische divisie probeerde nog een deal te maken met Chang-hai airlines om een charter vlucht voor hun te regelen, maar dat was financieel niet haalbaar... :(

Hopmans

Tja, begrijpelijk.

Moet er niet iets van nobele zachte hop in?
Of is Aurora dat?
Nog nooit van gehoord trouwens.
Hoe kom je daar zo bij?
 :weetniet:

Oscar

Citaat van: Hopmans op 25-11-2011  20:37 uHoe kom je daar zo bij?
 :weetniet:

Vanuit Tsjechië... ;)  Als je bij een beurs komt met leveranciers..is het peanuts om ff om wat samples te vragen  :)

Hopmans

Goed bezig.
Heeft Gerb niet een beetje gelijk?
Is 3% choco niet teveel?
Donker-rood is ook mooi toch?






William

Citaat van: Hopmans op 25-11-2011  20:49 uDonker-rood is ook mooi toch?

Ik hou niet van kunstmatige kleurstoffen. ;D

Oscar

Citaat van: Hopmans op 25-11-2011  20:49 uHeeft Gerb niet een beetje gelijk?
Is 3% choco niet teveel?

Stijltechnisch heeft ie gelijk. Smaaktechnisch kan dit prima denk ik. Het hoeft niet specifiek een goede quadrupel te worden, maar wel een goed bier voor de winter. :biersmile:

Hopmans

Citaat van: Oscar op 25-11-2011  21:03 uStijltechnisch heeft ie gelijk. Smaaktechnisch kan dit prima denk ik. Het hoeft niet specifiek een goede quadrupel te worden, maar wel een goed bier voor de winter. :biersmile:

Makes a point.


Kleine_Schriek

Volgens mij wil je het voltallige personeel van Kinhem brouwerijen eens flink die kuip leeg laten scheppen, vandaar die enorme moutstort. Het voltallig personeel van brouwerij Liefde had dan een makkie als ik deze stort zie.  ;D

Gerb

Tuurlijk heb ik gelijk, maar de persoon die iets aan Oscar's verstand kan brengen moet nog geboren worden vrees ik. 3% is absoluut gesproken best wel veel.

Oscar

Citaat van: Gerb op 25-11-2011  21:48 umaar de persoon die iets aan Oscar's verstand kan brengen moet nog geboren worden vrees ik.

 ;D ;D.En toch heb ik op school wel degelijk dingen geleerd. ;D ;D

Citaat van: Gerb op 25-11-2011  21:48 u3% is absoluut gesproken best wel veel.

Valt te bezien:

Mijn stout: 17% amber+4% zwart --> niet te gebrand
Mijn schwarz: 3% choco + 2% zwart --> mooi in balans...

Qua moutstort lijkt ie erg veel op dit recept (onbewust gebeurt)  :)
Deze was wel iets te gebrand, maar de ambermout stort was toen een stuk hoger.

Raymond293

Citaat van: Oscar op 25-11-2011  22:15 u;D ;D En toch heb ik op school wel degelijk dingen geleerd. ;D ;D

1+1=2
4+4=9

Dat soort dingen?  :weetniet:


 ^-^


Oscar

Citaat van: Raymond293 op 25-11-2011  22:27 uDat soort dingen?  :weetniet:

Onder andere en ook de reactievergelijking van omzetting van suiker in alcohol en koolzuur met de juiste molgewichten en berekeningen... ;D ;D ;D ;)

Raymond293

Ja....en ook dat, erg interessant natuurlijk  :nut:

 ;D

davadox

Een leuk recept met 2 eigenzinnige brouwers,daar kan wel eens een best biertje uitkomen  :biersmile:

Edgar

Lijkt me een heerlijk bier voor de winter van 2013!

Oscar

IK heb het recept ietsje aangepast en de choco toch ietsje in mindering gebracht.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptDe winter van 2012
KenmerkBV0053
Brouwdatum10-12-11
BiertypeQuadrupel
Aantal liters25
Gewenst begin SG1085 (9,0 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement78,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater40,5 liter
Maischdikte3,0 l/kg
Maischwater27,1 liter
Spoelwater13,3 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur80 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid45 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC77,0 %6962 gr3 EBC
Tarwemout5,0 %452 gr3 EBC
Ambermout 50 EBC10,0 %904 gr49 EBC
Cara 1206,5 %588 gr120 EBC
Chocolademout (ontbitterd)1,5 %136 gr800 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Aurora9,0 %35 gr90 minuten29 EBU
Aurora9,0 %15 gr45 minuten11 EBU
Tettnanger (D)6,0 %15 gr15 minuten4 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort3463 Forbidden Fruit Yeast
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter500 ml
Beluchtingstijd24 uur
Temperatuur giststarter20°C

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C40 minuten3,0 l/kg
272°C20 minuten3,0 l/kg
375°C5 minuten3,0 l/kg


Vergelijkbare Topics (7)

2821

Gestart door Zorofroozo


Reacties: 10
Gelezen: 4836

02-08-2005 23:16 u
door Zorofroozo
23264

Reacties: 18
Gelezen: 6387

18774

Reacties: 23
Gelezen: 6068

09-12-2011 08:23 u
door orangeloo
40119

Reacties: 30
Gelezen: 3997

16332

Gestart door orangeloo


Reacties: 16
Gelezen: 5801


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.