Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Indian Brown Ale (IBA)

Gestart door Jacques, 02-07-2011 22:54 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Vandaag een brouwsel gemaakt volgens het volgende recept.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptIBA (Brown IPA)
Kenmerk1107
Brouwdatum2-7-2011
Aantal liters35
Gewenst begin SG1055 (5,9 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement83,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater50,7 liter
Maischdikte4,4 l/kg
Maischwater34,5 liter
Spoelwater15,3 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur50 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid50 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Palemout 7 EBC62,5 %4898 g8 EBC
Brown Malt5,0 %392 g200 EBC
Carared10,0 %784 g40 EBC
Dark Crystal Malt2,5 %196 g306 EBC
Pilsener 3 - Dingemans20,0 %1567 g2 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Cascade5,7 %30 g60 minuten13 EBU
Cascade5,7 %10 g10 minuten2 EBU
Amarillo6,9 %45 g60 minuten23 EBU
Amarillo6,9 %19 g15 minuten5 EBU
Amarillo6,9 %10 g10 minuten2 EBU
Amarillo6,9 %10 g5 minuten1 EBU
Hallertauer Perle6,5 %15 g60 minuten7 EBU
Hallertauer Perle6,5 %10 g5 minuten1 EBU
Hallertauer Perle6,5 %15 gKoud hop0 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort22 g Safale US-05
Gist toegevoegd alsgewoon strooien zonder enige behandeling

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
167°C50 minuten4,4 l/kg
273°C15 minuten4,4 l/kg

Het bier staat nu te gisten bij 18,5 ºC.
Ik ben heel benieuwd naar het eind SG. Deze keer is niet niet uitgemaischt maar wel spoelwater gebruikt met een temperatuur van 93 ºC. Het beslag werd hierdoor 78 ºC in de bostel gemeten. Het filteren verliep razend snel mede door mijn Javalfilter. In 40 minuten heb ik gefilterd en gespoeld. Het rendement was 83% niet slecht dus! 

Het wort heeft geen gebrande smaak maar een karamelsmaak en is wel behoorlijk donker. Mooi Bruin!

Herman

Leuk bier! Is de brown malt van Thomas Fawcett? Da's nogal heftig spul namelijk. Al zal 5% nog wel te doen zijn, zou het niet mijn 1e keuze zijn in een bier als dit. Wat is je bedoeling met Perle voor koudhop? Ik vind Perle een superhop overigens.

Jacques

Ja het is de Brown Malt van Thomas Fawcett. Ik denk met die 5% in combinatie met de 2,5% Dark Crystal Malt goed te zitten. In een Mild die ik vorig jaar heb gebrouwen had ik ook 5% van deze mout zitten. Daar paste het ook goed in.
Het wort smaakte in ieder geval goed.

Met de Perle hoop ik een hoparoma te krijgen die niet te citrusachtig is. Dat zou ik wel krijgen als ik Cascade of Amarillo zou gebruiken.

Jacques

Zo juist het SG gemeten, zowel met de hydrometer als met de digitale refractometer. De hydrometer geeft 1017 aan. De refractometer 7,9º B en dat komt volgens ProMash overeen met 1017! (Het begin SG was 14º B)

De smaak van het bier is veel belovend. De donkere mouten zijn wel aanwezig maar overheersen niet. De bitterheid is wel heel sterk maar niet onaangenaam.

Cees

Leuk recept Jacques!

Wat ik me altijd afvraag bij de recepten met uitgebreide hopschema's: hoe kies je de hoeveelheid van bepaalde hoppen op een bepaald tijdstip? Is daar een soort van ezelsbruggetje voor? Doe je bijv een x aantal gram per tijdstip, of mik je op een aantal IBU per tijdstip (als ik naar dit recept kijk, dan lijkt me in dit specifieke geval het eerste)?

Oscar

Citaat van: Cees op 05-07-2011  15:00 uhoe kies je de hoeveelheid van bepaalde hoppen op een bepaald tijdstip? Is daar een soort van ezelsbruggetje voor?

Dat is een kwestie van ervaring en inzicht en brouwers gevoel.... ^-^ :brouwen: en smaak van de brouwer.

Cees

Citaat van: Oscar op 05-07-2011  15:11 uDat is een kwestie van ervaring en inzicht en brouwers gevoel.... ^-^ :brouwen: en smaak van de brouwer.

Fair enough, zo doe ik het nu ook :)

Maar bij dit recept bijv: waarom 19 g Amarillo op 15 minuten? Waarom niet 10 g zoals de 10 en 5 minuten-gift, of waarom niet 20 g? Of was het zakje hop verder leeg?  :D

Jacques

Citaat van: Cees op 05-07-2011  15:19 uMaar bij dit recept bijv: waarom 19 g Amarillo op 15 minuten? Waarom niet 10 g zoals de 10 en 5 minuten-gift, of waarom niet 20 g? Of was het zakje hop verder leeg?  :D

Dat laatste was het geval, Ik had niet meer hop in het zakje zitten (ik heb een vacuümapparaat en heb het zakje na een eerder brouwsel opnieuw vacuüm getrokken.
Als je dit recept nabrouwt maak je er gewoon 20 g van of een andere waarde afhankelijk van de sterkte van de hop.

Jacques

Vandaag gebotteld. Het is lang geleden dat ik een bier zo snel na het brouwen gebotteld heb. Het bier was na 3,5 dag gisten geheel uitgegist. Het eind SG is 1012. Het bier heeft een vergistingsgraad van 77,4%.
De smaak is bijzonder, behoorlijk bitter en het koudhoppen met De Hallertau Parle heeft een kruidige smaak ingebracht die goed combineert met de citrusachtige smaak van de Cascade en Amarillo. De donkere mouten en de sterkte bitterheid maken verder dat dit een vrij complex bier is. Desondanks drinkt het vrij goed weg.

Vergelijkbare Topics (7)

36394

Reacties: 9
Gelezen: 2500

23-11-2018 18:58 u
door Serge VL
15180

Reacties: 17
Gelezen: 6589

43037

Reacties: 3
Gelezen: 683

20922

Gestart door Caspar


Reacties: 23
Gelezen: 7991

29374

Reacties: 8
Gelezen: 3191

10244

Gestart door RobinB


Reacties: 10
Gelezen: 4127


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.