Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Restjes voor de winter Porter

Gestart door Kleine_Schriek, 13-06-2011 21:06 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Kleine_Schriek

Ik heb teveel restjes en zin om iets zwaars te brouwen voor de winter. Dit is de opzet. Misschien iets teveel caramouten, maar ik houd wel van karamellig. Over de hop ben ik nog niet zeker. Heb nog H.Perle, maar moet toch bestellen denk ik want alle bitterhop is bijna op.

Weet ook niet hoe de ger. roggen gaat uitpakken in dit geheel. De rook zal wel niet proefbaar zijn, maar die moet ook maar eens op.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptnr. 32 Restjes voor de winter Porter
Kenmerk
Brouwdatum21-6-2011
BiertypePorter (Robust)
Aantal liters25
Gewenst begin SG1076 (8,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement85,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater41,5 liter
Maischdikte2,2 l/kg
Maischwater16,0 liter
Spoelwater23,7 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur68 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid49 EBU (Mark Garetz)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC39,6 %3000 gr3 EBC
Karamelmout 150 EBC4,0 %300 gr150 EBC
Carahell2,1 %160 gr20 EBC
Crystal Malt TFS 14,5 %1100 gr150 EBC
Rookmout10,8 %817 gr4 EBC
Munchenermout 20 EBC 3 Horne18,5 %1400 gr20 EBC
Special B4,6 %350 gr391 EBC
Roasted Rye TFS 2,6 %200 gr500 EBC
Basterdsuiker (bruin)3,3 %250 gr30 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer Perle7,8 %80 gr90 minuten48 EBU
Saaz (CZ)3,2 %20 gr0 minuten0 EBU
Saaz (CZ)3,2 %25 gr15 minuten1 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale US-05
Gist toegevoegd als

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165°C90 minuten2,2 l/kg


MM

Ik kan hier niets anders op zeggen dan interessant experiment. :)

William

Je hebt procentueel veel gemodificeerde mouten waardoor de vergsitingsgraad wel eens achter zou kunnen blijven. Misschien niet een beetje meer suiker?
Aan de andere kant, als je van een nip/sip bier houdt lijkt het me wel geslaagd.

Misschien nog een verwarmend winterkruidenbuiltje?

Kleine_Schriek

Citaat van: William op 14-06-2011  21:46 uJe hebt procentueel veel gemodificeerde mouten waardoor de vergsitingsgraad wel eens achter zou kunnen blijven. Misschien niet een beetje meer suiker?
Aan de andere kant, als je van een nip/sip bier houdt lijkt het me wel geslaagd.

Misschien nog een verwarmend winterkruidenbuiltje?
Iets meer suiker is inderdaad iets waar ik al over dacht. Kruidenbuiltje klinkt ook goed.

Ik ga denk ik een kruidenoplossing maken in wodka en deze testen op een porter voor de verhouding. Daarna deze bij het bottelen toevoegen in drie of vier verschillende hoeveelheden (niks, de helft van wat ik dacht, wat ik dacht, het dubbele van wat ik dacht). Zie Radical Brewing.

De kruidenmix:
- 1 g zwarte peper
-28 g cacao
- 1 g nootmuskaat
- 4 g sinaasappelschil
- 1 g kruidnagel
- 6 g kaneel
- gedroogde chilipeper, maar welke weet ik nog niet

peter.gelder

Citaat van: Kleine_Schriek op 14-06-2011  22:25 uIets meer suiker is inderdaad iets waar ik al over dacht. Kruidenbuiltje klinkt ook goed.

Ik ga denk ik een kruidenoplossing maken in wodka en deze testen op een porter voor de verhouding. Daarna deze bij het bottelen toevoegen in drie of vier verschillende hoeveelheden (niks, de helft van wat ik dacht, wat ik dacht, het dubbele van wat ik dacht). Zie Radical Brewing.

De kruidenmix:
- 1 g zwarte peper
-28 g cacao
- 1 g nootmuskaat
- 4 g sinaasappelschil
- 1 g kruidnagel
- 6 g kaneel
- gedroogde chilipeper, maar welke weet ik nog niet

Ben benieuwd wat je krijgt als je peper, chilipeper en een kruidnagel bij elkaar gooit.  :nut:

Kleine_Schriek

Ik ook. Het mengsel is een beetje afgekeken van Radical brewing blz 157, de Pirate Stout. Heb alleen "allspice" weggelaten.

Kleine_Schriek

Het is een nog interessanter experiment geworden. Schrik niet van de enorme hoeveelheid Special B en andere speciale mouten. Bij het bottelen gaat de voorgestelde kruidenmix er nog bij in diverse hoeveelheden. Bij het afwegen bleken mijn restjes iets anders te zijn dan mijn voorraadlijst  :P

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptnr. 32 Restjes voor de winter Porter
Kenmerk
Brouwdatum21-6-2011
BiertypePorter (Robust)
Aantal liters25
Gewenst begin SG1070 (7,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement85,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater41,0 liter
Maischdikte2,5 l/kg
Maischwater17,0 liter
Spoelwater24,0 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur72 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid43 EBU (Mark Garetz)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC49,6 %3500 gr3 EBC
Carahell2,3 %160 gr20 EBC
Rookmout14,6 %1028 gr4 EBC
Munchenermout 20 EBC 3 Horne9,9 %700 gr20 EBC
Special B14,2 %1000 gr391 EBC
Roasted Rye2,8 %200 gr500 EBC
Kandijsuiker (bruin)5,0 %350 gr10 EBC
Crystal Malt1,7 %120 gr150 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz (CZ)3,2 %20 gr0 minuten0 EBU
Saaz (CZ)3,2 %25 gr15 minuten1 EBU
Northern Brewer (D)10,0 %52 gr90 minuten41 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale US-05
Gist toegevoegd als

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165°C90 minuten2,5 l/kg


MM

Ik zou iets dunner maischen (1 kg mout op 3 liter water), als ik jou was, omdat ik verwacht dat de Cara-mouten al heel veel body zullen geven.

Kleine_Schriek

Citaat van: MM op 20-06-2011  21:35 uIk zou iets dunner maischen (1 kg mout op 3 liter water), als ik jou was, omdat ik verwacht dat de Cara-mouten al heel veel body zullen geven.
Aanpast, past nog net allemaal in de pannen ;-)

MM

Citaat van: Kleine_Schriek op 20-06-2011  22:08 uAanpast, past nog net allemaal in de pannen ;-)

Oh ja, we hebben ook nog te maken met een brouwinstallatie. :P

Kleine_Schriek

Ondertussen staat er een klein laagje schuim op het vat, dus de US05 is lekker aan het werk. Het is echt een plakkerige stroperige donkere wort geworden met een lekker bittertje erin. Dat komt helemaal goed denk ik. SG is 1069 geworden, dus hij kan nog even zijn gang gaan. Ik ga zo het kruidenbuiltje op de wodka zetten. Heb chilipepers gescoord in de supermarkt. Van die kleintjes die gebruikt worden voor het inmaken van augurken en zo. Over 2 weken testen met een porter wat de goede verhouding is om te bottelen.

Kleine_Schriek

Ondertussen is ie gebotteld. SG was 1012. Niet slecht  :groots:
Smaak was heerlijk zacht. Ik heb ook geexperimenteerd door het kruidenextract erbij te doen. Uit eerdere testen met een Porter bleek 1:400 al iets te hard, dus ik heb naast 12 liter gewoon ook nog 12 liter met 4 mengsels gemaakt: 1:1500, 1:1200, 1:1000 en 1:800. Nu weet ik dat kruiden op wodka gigantisch sterk wordt, dus met mijn 15 ml totaal nodig, heb ik nu nog 2485 ml extract over  :(

Ik hoop dat de kruiden niet te sterk overkomen. Ik vond het best kanelig.

MM

Citaat van: Kleine_Schriek op 14-07-2011  10:45 uNu weet ik dat kruiden op wodka gigantisch sterk wordt, dus met mijn 15 ml totaal nodig, heb ik nu nog 2485 ml extract over  :(

Dan heb je nog een mooie schnaps over. :P

Vergelijkbare Topics (7)

28070

Gestart door orangeloo


Reacties: 3
Gelezen: 2706

01-03-2015 11:20 u
door orangeloo
7026

Reacties: 17
Gelezen: 9019

40893

Reacties: 20
Gelezen: 3299

21252

Reacties: 23
Gelezen: 6154

5326

Reacties: 26
Gelezen: 11397


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.