Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Het honingbier van Orangeloo

Gestart door orangeloo, 07-11-2010 19:56 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

orangeloo

Omdat ik nog beginnend ben en nog geen ervaring heb met giststarters, wat ik natuurlijk wel nog wil gaan leren,
zou ik dit recept wel willen maken met korrelgist. Iemand een idee welke het meest geschikt is.
Of vraag ik nu iets heel raars?

En kan ik ook verse sinaasappelschil gebruiken? En hoeveel dan.
Zo niet moet ik dan de zoete of de bittere schil bestellen.

Groet, Orangeloo


korek

Hoi, Ik raad je de S33 aan omdat die lekker doorgist en bovendien een lekkere geur verspreidt in je brouwhuis, belangrijk voor je evt. partner. Verder zou ik zeggen probeer het! Met proberen zijn de mooiste zaken geboren! Voor de eerste keer zou ik het gebruik van exotische ingrediënten achterwege laten.

orangeloo

Hallo dan kom ik tot het volgende recept voor mijn derde brouwdag, graag reactie.  :degroeten:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptOrange Blond nr.3
Kenmerk
Brouwdatum28-11-2010
BiertypeBlond(e)
Aantal liters15
Gewenst begin SG1068 (7,4 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater33,1 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater17,5 liter
Spoelwater16,0 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur10 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid27 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC95,0 %5009 gr3 EBC
Honing5,0 %264 gr2 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer Perle7,8 %15 gr90 minuten15 EBU
Hallertauer Perle7,8 %30 gr15 minuten14 EBU

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Sinaasappelschillen3 gr15 Min.
Koriander3 gr15 Min.

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafbrew S-33
Gist toegevoegd als

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
152°C20 minuten3,5 l/kg
263°C20 minuten3,5 l/kg
372°C40 minuten3,5 l/kg
478°C1 minuten3,5 l/kg


Jacques

Hoi Orangeloo,

Ik heb jouw recept afgesplitst van het prijswinnende recept en verplaats naar een ander rubriek.

Ik heb niet zo veel opmerkingen. Zelf zou ik de pauze bij 52 ºC weg laten. Volgens de huidige inzichten en positieve ervaringen daar mee heb je deze enzympauze niet nodig. Sterker nog voor een betere kwaliteit (minder kans op oxidatie en een vollere smaak) wordt door brouwwetenschappers zelfs aanbevolen deze stap te schrappen.

Hopmans


Sinds wanneer is 17,5 + 16 = 33,1 ?


orangeloo

Bedankt voor de tips, en zo zie je maar weer dat de mens nog altijd beter kan rekenen dan de computer.  :nut:

Jacques

Citaat van: orangeloo op 09-11-2010  09:12 uBedankt voor de tips, en zo zie je maar weer dat de mens nog altijd beter kan rekenen dan de computer.  :nut:

Zo te zien moet Oscar even nagaan wat er aan de hand is met deze berekening.

Hopmans

Ik zou gaan voor verse sinaasappel zelf raspen zonder wit.
Met die commerciële troep heb ik heel wat brouwsels verziekt (veel te wrang).
Daar zou je vandaag al mee kunnen beginnen, want dan kan je dat ook nog ff laten drogen.


orangeloo

Hoi Hopmans bedankt voor de tip.
Was ik eigenlijk al van plan omdat dat makkelijker is aan te schaffen, bij de buurtsuper.
Volgende brouwdag is of 28-11 of 11-12, nu al raspen dan?

Polleke

Citaat van: Hopmans op 09-11-2010  09:00 uSinds wanneer is 17,5 + 16 = 33,1 ?

en 14 + 15 = 27 ibu?

Adrie

Ik zou bijna zeggen: reken nog even na in BrouwHulp of Confomash.  >:D  ;D

Gerb

Wanneer was je van plan de honing toe te voegen? Voor de beste smaak kan je de honing bij de lagering  toevoegen. Er bestaat dan wel een kleine kans dat je hiermee een infectie introduceert. Aan het einde van het koken toevoegen is dan de beste oplossing.

Hopmans

Citaat van: orangeloo op 09-11-2010  10:02 uHoi Hopmans bedankt voor de tip.
Was ik eigenlijk al van plan omdat dat makkelijker is aan te schaffen, bij de buurtsuper.
Volgende brouwdag is of 28-11 of 11-12, nu al raspen dan?

In principe is gedroogde sinaasappel lang te bewaren.
De sinaasappel wel goed schoonmaken, of het buitenste laagje eraf i.v.m. anti-insecten middel.
Het beste is een biologische sinaasappel.

Citeeren 14 + 15 = 27 ibu?
Ja, das er ook nog één.

Citaat van: Adrie op 09-11-2010  10:17 uIk zou bijna zeggen: reken nog even na in BrouwHulp of Confomash.  >:D  ;D
;D

orangeloo

Citaat van: Gerb op 09-11-2010  10:22 uWanneer was je van plan de honing toe te voegen? Voor de beste smaak kan je de honing bij de lagering  toevoegen. Er bestaat dan wel een kleine kans dat je hiermee een infectie introduceert. Aan het einde van het koken toevoegen is dan de beste oplossing.
Ik was inderdaad van plan op het einde van het koken de honing toe te voegen.
Maar misschein ook nog honing gebruiken als bottelsuiker.
Maar ik heb nog nooit gebotteld, wordt zaterdag 13-11 de eerste keer.
Zal dan eens kijken wat ik ga doen.

orangeloo

En jawel hoor, vandaag aan mijn 3e brouwdag begonnen.
Twee weken eerder als gepland gaat dit honing bier in de pan.
Ben benieuwd of alles lukt zoals gepland.

orangeloo

Honingbier is gebotteld, ik ben tevreden.
SG van 1068 naar 1022.
Een beetje zoet maar niet te.
Kan niet wachten om er een open te trekken. :proost:

Hopmans

Citaat van: orangeloo op 11-12-2010  12:44 uHoningbier is gebotteld, ik ben tevreden.
SG van 1068 naar 1022.
Een beetje zoet maar niet te.
Een honingbier mag wel een beetje zoet naar mijn inziens, anders mis je de essentie van de honing.
Als je van kurkdroog houdt, dan heeft het geen nut om een honingbier te maken.


Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.