Het moest er een keer van komen: IPA Pliny the Elder Style

Gestart door Caspar, 19-10-2010 21:47 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Caspar

Dag allemaal,

Ik heb mijn dubbele IPA van 100+ gecalculeerde IBU nog in het vat zitten, maar ik ben nu al na aan het denken over een volgend bier. Ik heb in de USA veel IPA's gedronken, waarvan Pliny the Elder er eentje is. De hoppigheid in dit bier is anders dan anders, een beetje dennen-achtig, iets citrus, zelf een beetje knoflook-achtig. Ik heb zin om dit bier eens te klonen... al word het wel een iets mildere variant denk ik (maar dat kan zo maar veranderen ;D ).

IPA Pliny Style

A ProMash Recipe Report

BJCP Style and Style Guidelines
-------------------------------

00-C  Derek Walsh - klasse  C, India Pale Ale

Min OG:  1.056   Max OG:  1.070
Min IBU:    38   Max IBU:    65
Min Clr:    19   Max Clr:    46  Color in EBC

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):          17.00    Wort Size (L):     17.00
Total Grain (kg):         7.40
Anticipated OG:          1.070    Plato:             16.98
Anticipated EBC:          20.8
Anticipated IBU:          78.7
Brewhouse Efficiency:       52 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Extract   EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 43.9     3.25 kg.  Palemout 7 - Dingemans        België         1.031      7
 43.9     3.25 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        België         1.031      3
  6.8     0.50 kg.  Carafoam (= Carapils) - Weyer Duitsland      1.005      5
  2.7     0.20 kg.  Carared - Weyermann           Duitsland      1.002     40
  2.7     0.20 kg.  Crystal 40L                   America        1.002     70

Exract represented as SG.

Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 10.00 g.     Columbus                          Whole   13.50  15.4  First WH
 10.00 g.     Columbus                          Whole   13.50  16.0  60 min.
 20.00 g.     Simcoe                            Whole   12.10  22.0  30 min.
 10.00 g.     Centennial                        Whole   10.60   7.6  20 min.
 10.00 g.     Simcoe                            Whole   12.10   8.7  20 min.
 20.00 g.     Centennial                        Whole   10.60   9.1  10 min.
 10.00 g.     Centennial                        Whole   10.60   0.0  0 min.
 10.00 g.     Columbus                          Whole   13.50   0.0  0 min.
 10.00 g.     Simcoe                            Whole   12.10   0.0  0 min.
 15.00 g.     Centennial                        Whole   10.60   0.0  Dry Hop
 15.00 g.     Columbus                          Whole   13.50   0.0  Dry Hop
 15.00 g.     Simcoe                            Whole   12.10   0.0  Dry Hop

Yeast
-----

Wyeast 1056 Amercan Ale/Chico

Mash Schedule
-------------

Mash Name:

Total Grain kg:     7.40
Total Water Qts:   36.01 - Before Additional Infusions
Total Water L:   34.08 - Before Additional Infusions

Tun Thermal Mass:   0.00
Grain Temp:        23.28 C


                     Step   Rest   Start   Stop  Heat     Infuse   Infuse  Infuse
Step Name            Time   Time   Temp    Temp  Type     Temp     Amount  Ratio
---------------------------------------------------------------------------------
Beta Amylase           0     30     64      64   Infuse    67       34.08   4.61
Alpha Amylase          8     45     72      72   Direct   ---     -------   ----
Spoelen                6      1     78      78   Direct   ---     -------   ----


Total Water Qts:           36.01 - After Additional Infusions
Total Water L:             34.08 - After Additional Infusions
Total Mash Volume L:       39.02 - After Additional Infusions

All temperature measurements are degrees Celsius.
All infusion amounts are in Liters.
All infusion ratios are Liters/Kilograms.



Herman

155 gram bittere hop! Ik wil wel een flesje ruilen! Ik ben al een tijdje benieuwd hoe dit bier smaakt, is het een hoppiger bigfoot of is dat geen  goede vergelijking?

Hopmans


RobinB

Knoflook, was dat niet ook een omschrijving bij die Amerikaanse dwerghop van jou, Herman?
(hoe heet die ook alweer, sterling?)

EBC

Citaat van: RobinB op 19-10-2010  23:20 uKnoflook, was dat niet ook een omschrijving bij die Amerikaanse dwerghop van jou, Herman?
(hoe heet die ook alweer, sterling?)

Ik vind veel verse hoppen, zeker als ze wat langer aan de plant hangen, of eigenlijk overrijp zijn, naar knoflook ruiken.

Herman

Citaat van: RobinB op 19-10-2010  23:20 uKnoflook, was dat niet ook een omschrijving bij die Amerikaanse dwerghop van jou, Herman?
(hoe heet die ook alweer, sterling?)
Sterling klopt, maar volgens mij heb ik nooit gerept van knoflook. Overigens ben ik een echte knoflookliefhebber, maar dat terzijde.

Eduard

Succes met het brouwen! Deze licht aangepaste Pliny-kloon won bij ons in Oslo het ONK, en hij smaakte goed! :p

RobinB

Citaat van: Herman op 19-10-2010  23:41 uSterling klopt, maar volgens mij heb ik nooit gerept van knoflook.

Klopt, jij was het niet. 't Was dacht ik Edgar toen hij de hoppen omschreef met de rhizoom-inkoopactie zo'n 3 jaar geleden. :)

Erick

Dat lijkt mij een recept om maar eens te kopieren  ;D   :proost:

Caspar

Ik zal zeker wat flesjes apart houden voor het forumuitje. Het is geen exacte kloon hoor... ik heb deze in de bijlage bijgevoegd. Ik denk dat die knoflook of ui achtige smaken voort komen uit een overmatig gebruik van Simcoe of Columbus.

Misschien dat ik ook wel voor een hogere IBU ga, maar dat hangt echt af van de dubbele IPA die ik nu aan het vergisten ben. Ik vermoed eigenlijk dat > 100 IBU te veel van het goed is ??? .

Gerb

Leuk zo'n IPA, of is dit al een DIPA? Heb je nu de moutstort van het (internet)recept gebruikt of is dit jouw standaard moutstort? Ik ben momenteel weer in een Belgische fase en heb geen zin in een IPA, maar dat komt zeker weer. Zit er eigenlijk helemaal geen Cascade in de Pliney?

Caspar

De moutstort lijkt wel redelijk op die van Pliny (Carapils en Light Crystal), toevallig lijkt die ook weer op mijn standaard stort ;) . Volgens mij zit er sowieso weinig Cascade in Amerikaanse Double IPA's, meer Columbus, Centennial en Simcoe. Cascade is meer voor de mildere IPA's en APA's.

Waarschijnlijk ga ik na al dit hopgeweld ook weer aan de Belgische bieren of ondergisters, het verloopt bij mij altijd in fases.

Adrie

Ha Caspar,

Hier het recept uit Zymurgy (july/augustus 2010). Misschien kun je er nog iets mee.

PLINY THE ELDER- ZYMURGY JULY/AUG 2010
V: 6 gallons
OG: 1.072
FG: 1.011
SRM: 7
Mash: 151- 152F
Yeast: 001 @ 67F

87% 2-row
4% C-45
4% Carapils
5% Dextrose

3.5oz Columbus (13.9%) @90
0.75 Columbus (13.9%) @45
1.00 Simcoe (12.3%) @30
1.00 Centennial (8%) @0
2.50 Simcoe (12.3%)@0

1.00 Columbus (13.9%) dry, 12- 14 days
1.00 Centennial (9.1%) dry, 12- 14 days
1.00 Simcoe (12.3%) dry, 12- 14 days

0.25 Columbus (12.3%) dry, with 5 days remaining
0.25 Centennial (9.1%) dry, with 5 days remaining
0.25 Simcoe (12.3%) dry, with 5 days remaining



Caspar

Check mijn attachment ;) . Ik wil niet een 100% correcte kloon maken... vooral de suiker vind ik niet aantrekkelijk.

Caspar

Het brouwen van deze jongen verliep helemaal vlekkeloos, SG is 1069 incl. starter. Ook dit bier is te ver terug gekoeld, de temp is nu 17 ºC... Ik heb de thermostaat ingesteld op 18,5 ºC.

Caspar

Nog steeds is het bier niet opgewarmd, maar de gist lijkt het prima naar z'n zin te hebben op 17 oC. Er ontstaat nu al een kraussen en het waterslot pruttelt er stevig op los. Zal ie de piek van 18,5 oC nog gaan halen vanacht?? De temperatuur die Wyeast aangeeft als optimaal is 15 oC tot 22 oC, blijkbaar heeft deze gist geen moeite met een beetje kou.

Oscar

Citaat van: Caspar op 27-11-2010  23:21 uDe temperatuur die Wyeast aangeeft als optimaal is 15 ºC tot 22 ºC,
Dan zit je toch goed met je 17°C ? Een mooi cleane RIS is ook niet mis... ;D

Caspar

Net het bier over geheveld met een SG van 1020... het bier is echt super hoppig, citrus, wat dennen-achtig. De hoppigheid leek heel erg op de IPA's die ik in Amerika heb gedronken, maar hij was iets meer grapefruit achtig dan de echte Pliny. Ik ben benieuwd wat de dryhop met dit bier gaat doen :proost: . Ook hier gaan nog wel 5 SG puntjes vanaf denk ik.

Ik vermoed dat ik over 3 weken mijn eerste pint al zit te drinken vanuit fust, net als mijn vorig DIPA!

Caspar

Gister gefusteld met een eind SG van 1014 (SVG 79%). Het hoparoma, maar vooral de smaak is echt super intens. Eigenlijk hebben de CTZ en Simcoe de overhand en de hoppigheid is heel anders als dat ik gewend ben in mijn Cascade / Amarillo IPA's. Ik denk bij de geur aan cannabis, citrus (maar veel minder dan 2 weken geleden), intens dennen / pijnboompit achtig, iets knoflook in je verbeelding??... verdomd, het lijkt echt wel op de Pliny die ik geproefd heb!

Over een weekje maar eens proeven, ik ga hem verzadigen op 2,5 CO2 vol... ook dit bier een paar stoten gegeven van 2,5 bar, maar dit bier heb ik ondertussen terug gekoeld naar 8 a 9 ºC in tegenstelling tot de RIOS.

RobinB

Citaat van: Caspar op 23-12-2010  20:10 uCTZ
:weetniet:

Ceftazidime?

Gerb

Volgens mij wordt daar Columbus, Tomahawk, Zeus mee bedoelt.

RobinB


Vergelijkbare Topics (7)

24205

Reacties: 1
Gelezen: 1539

42332

Reacties: 6
Gelezen: 913

3680

Reacties: 32
Gelezen: 16480

32807

Reacties: 7
Gelezen: 2657

41596

Reacties: 3
Gelezen: 929

2343

Reacties: 38
Gelezen: 10799


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.