Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Het geschenk van 2011

Gestart door Oscar, 16-10-2010 11:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Oscar

Zo gisteren gebrouwen en meteen het volgende project al bedacht. Dit wordt mijn geschenkbier voor 2011. Vorig jaar was dit concept goed bevallen. Een fles bier met een Kerst/nieuwjaarsgroet eraan wordt altijd goed ontvangen en als het bier ook nog lekker is....
Het bier van vorig jaar was erg lekker en een soort dubbelbock. Dit jaar moet het een blond bier worden. Dit bier wordt in bruine flessen van 0,75 l gebotteld.

Het beoogde recept :

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHet Geschenk van 2011
KenmerkBV0040
Brouwdatum12-11-2010
BiertypeSterke Blonde
Aantal liters25
Gewenst begin SG1070 (7,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement79,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater38,3 liter
Maischdikte2,7 l/kg
Maischwater20,0 liter
Spoelwater18,3 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur14 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid20 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC90,0 %6650 gr3 EBC
Munchenermout 15 EBC5,0 %369 gr16 EBC
Melanoidinmout5,0 %369 gr60 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Northdown8,7 %20 gr90 minuten16 EBU
Northdown8,7 %10 gr15 minuten4 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1214 Belgian Ale
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter700 ml
Beluchtingstijd24 uur
Temperatuur giststarter18°C

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
162°C40 minuten2,7 l/kg
272°C30 minuten2,7 l/kg
378°C5 minuten2,7 l/kg

:brouwen:

Caspar

Ha Oscar,

Ik denk dat 5% Melanoidenmout iets te veel van het goede is... je hebt best wel eens een kans dat het bier iets te veel diep moutige smaak krijgt a la bockbier. Voor een blonde zou ik eerder een beetje caramout gebruiken of aroma 50.

korek

Mooi recept denk ik, beetje gewaagd om alleen Northdown te gebruiken. Wel een lekkere hop.

Oscar

Citaat van: Caspar op 16-10-2010  11:54 uHa Oscar,

Ik denk dat 5% Melanoidenmout iets te veel van het goede is... je hebt best wel eens een kans dat het bier iets te veel diep moutige smaak krijgt a la bockbier.

Hmmm..dan zou het dus een Lichte dubbelbock worden.... :brouwen:

Citaat van: Caspar op 16-10-2010  11:54 uVoor een blonde zou ik eerder een beetje caramout gebruiken of aroma 50.

Ik neem het in overweging....

Adrie

Mooi om hier een traditie van te maken, Oscar!  :duimop:

Oxhead

Goed idéé, je weet waar ik woon. :biersmile:

Oscar

Citaat van: Oxhead op 16-10-2010  15:26 uGoed idéé, je weet waar ik woon. :biersmile:

Er moet wel een reden voor een geschenk zijn he... ;D ;D ;D  ;)

Tsjerk

Citaat van: Oscar op 16-10-2010  16:40 uEr moet wel een reden voor een geschenk zijn he... ;D ;D ;D  ;)

Een voorspoedig nieuwjaar misschien?  :weetniet:

korek

Citaat van: Oscar op 16-10-2010  16:40 uEr moet wel een reden voor een geschenk zijn he... ;D ;D ;D  ;)

Ik, denk ik, want ik heb  van jou al meer ontvangen heb dan gegeven. (Altijd als ik Oscar ontmoet, heeft hij meer te geven dan te ontvangen) Laatst bij B-day heb je mijn Dadel tripel niet meegenomen, niet erg, want ik denk dat José en Odin het zich hebben wel hebben laten smaken.

Oscar

Citaat van: Tsjerk op 16-10-2010  21:30 uEen voorspoedig nieuwjaar misschien?  :weetniet:

Juist.... ;)

Edgar

Leuk idee, zo'n weggeefbier. Ga 'k naäpen! :biersmile:

Oscar

Citaat van: Edgar op 17-10-2010  01:18 uLeuk idee, zo'n weggeefbier. Ga 'k naäpen! :biersmile:

Denk je ff aan de copy rights ?  ;D ;D (Geintje natuurlijk... 'k moet er nog patent op aanvragen.... ;))

korek

Citaat van: Oscar op 17-10-2010  01:24 uDenk je ff aan de kopie rights ?  ;D ;D (Geintje natuurlijk...'k moet er nog patent op aanvragen.... ;))
Snel doen Oscar, want het lijkt mij ook wel wat!

Oscar

Citaat van: korek op 17-10-2010  01:34 uwant het lijkt mij ook wel wat!
Ik zeg DOEN !! Want het is erg leuk vind ik....maar dan wel de discipline hebben deze batch net zelf op te drinken.... :) Ik heb namelijk nog wat flessen van 2010 staan...maar op 31-12-2010 om 23.59 moeten deze allen geheel leeg zijn...

korek

Citaat van: Oscar op 17-10-2010  01:38 uIk zeg DOEN !! Want het is erg leuk vind ik....maar dan wel de discipline hebben deze batch net zelf op te drinken.... :) Ik heb namelijk nog wat flessen van 2010 staan...maar op 31-12-2010 om 23.59 moeten deze allen geheel leeg zijn...

Of ik snap jou niet , of ik snap mezelf niet, 't zal het laatste zijn. Ik heb nooit iets in voorraad. Eigenlijk heb ik nooit uitgerijpt bier in voorraad.

Oscar

Citaat van: korek op 17-10-2010  01:49 uEigenlijk heb ik nooit uitgerijpt bier in voorraad.

Probeer het eens.... :)

korek

Citaat van: Oscar op 17-10-2010  01:51 uProbeer het eens.... :)

Zo vaak geprobeerd man, maar het lukt gewoon niet!

Oscar


Oscar

Zo,

De ketels staan op het vuur, de mout is geschroten...lekker brouwen vandaag.... :brouwen:

Oscar

Het recept is iets aangepast....

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHet Geschenk van 2011
KenmerkBV0040
Brouwdatum28-11-2010
BiertypeSterke Blonde
Aantal liters25
Gewenst begin SG1070 (7.7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement79.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater39.7 liter
Maischdikte2.7 l/kg
Maischwater19.9 liter
Spoelwater18.4 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur17 EBC (Randy Mosher)
Berekende bitterheid27 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC75.0 %5532 gr3 EBC
Munchenermout 15 EBC10.0 %738 gr16 EBC
Melanoidinmout5.0 %369 gr60 EBC
Tarwemout10.0 %738 gr3 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer Tradition5.5 %37 gr90 minuten19 EBU
Saphir4.0 %40 gr15 minuten7 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort3522 Belgian Ardennes
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter600 ml
Beluchtingstijd24 uur
Temperatuur giststarter19°C
Opmerkingen

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
162°C40 minuten2.7 l/kg
272°C30 minuten2.7 l/kg
378°C5 minuten2.7 l/kg


Oscar

Uiteindelijk is het dit geworden:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHet Geschenk van 2011
KenmerkBV0040
Brouwdatum28-11-2010
BiertypeSterke Blonde
Aantal liters25
Gewenst begin SG1070 (7.7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement79.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater39.6 liter
Maischdikte2.7 l/kg
Maischwater19.9 liter
Spoelwater18.4 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur17 EBC (Randy Mosher)
Berekende bitterheid27 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC75.0 %5532 gr3 EBC
Munchenermout 15 EBC10.0 %738 gr16 EBC
Melanoidinmout5.0 %369 gr60 EBC
Tarwemout10.0 %738 gr3 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer Tradition5.5 %29 gr90 minuten17 EBU
Target10.2 %12 gr45 minuten11 EBU
Tettnanger (D)6.0 %10 gr15 minuten3 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort3522 Belgian Ardennes
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter600 ml
Beluchtingstijd24 uur
Temperatuur giststarter19°C

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
162°C40 minuten2.7 l/kg
272°C30 minuten2.7 l/kg
378°C5 minuten2.7 l/kg

OpmerkingenSpoelwater aangezuurt tot 5,41

Het Rendement was vandaag belachelijk laag. SG Einde koken was 1056  :o Dus na koelen nog 1 kilo rietsuiker toegevoegd.
Dan maar een iets doordrinkbaarder bier  :)

Uiteindelijk SG voor gisten : 1068  :)

korek

Citaat van: Oscar op 28-11-2010  18:26 u[Het Rendement was vandaag belachelijk laag. SG Einde koken was 1056  :o Dus na koelen nog 1 kilo rietsuiker toegevoegd.
Dan maar een iets doordrinkbaarder bier  :)

Uiteindelijk SG voor gisten : 1068  :)
Lijkt me best een lekker bier te worden Oscar, 't mag ook wel eens wat minder!

Oscar

Citaat van: korek op 28-11-2010  18:55 u't mag ook wel eens wat minder!

Ja, dat is voor mijn volgende project... voor dit bier wou ik er wel zo rond de 7% alcohol in hebben  :)

Edgar

Hoe verklaar je die slechte omzetting? Jodiumtest? SG einde maischen?  Hoe kan zoiets? TB kan 't in elk geval niet zijn met die inmaischtemperatuur  ;D

korek

Twilightzone in Brouwland. soms gebeuren er onverklaarbere zaken bij het brouwen.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.