Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Recept gezocht: Amber (bv. Bruegel-kloon)

Gestart door NielsR, 13-10-2010 08:34 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

NielsR

Hoi,

We willen met ons bierclubje een amber bier (ala Brueghel) brouwen, maar vinden niet echt een recept. (Zoeken op "recept amber" geeft alle recepten met een ambermout weer...)

Is er iemand die ons aan een recept kan helpen?

Groeten,
Niels R. (in naam van De Hopridders)

Edgar

Citaat van: NielsR op 13-10-2010  08:34 u(Zoeken op "recept amber" geeft alle recepten met een ambermout weer...)

Niels,

Je kunt ook 'geavanceerd zoeken'. Daarmee kan je zoeken op onderwerp bijvoorbeeld, en dan binnen een board van je keuze (ik zou 'Discussie over Recepten' aanbevelen). Je krijgt dan toch een aantal resultaten die misschien van waarde zijn voor je.

korek

Misschien is dit wat:


----------------------------------------------------------
---------------- ConfoMash recept-rapport                 
----------------------------------------------------------

Basis-----------------------------------------------------
Naam recept--------- : Amber
Brouwdatum---------- :
Biertype------------ : B Amber     
Aantal liters------- : 35 liter
Gewenst begin SG---- : 1060
Brouwzaalrendement-- : 80 %

Algemeen--------------------------------------------------
Totaal brouwwater--- : 54.95 liter
Spoelwater---------- : 29.95 liter
Maischwater--------- : 25 liter
Kooktijd------------ : 60 minuten
Berekende kleur----- : 17.9 EBC
Berekende bitterheid : 22 EBU

Moutstort-------------------------------------------------
0085% 007346 g Pilsmout 3 EBC                    3    EBC   
0015% 001296 g Cara-amber                        60   EBC   

Hop en kruidenstort---------------------------------------
Bloemen---00035 g  08.4 %az  060 min B Northdown                     
Bloemen---00025 g  03.2 %az  060 min B Saaz (CZ)                     
Bloemen---00025 g  03.2 %az  015 min B Saaz (CZ)                     

Gist------------------------------------------------------
Gistsoort----------- : 1762 Belgian Abbey II               
Gist toegevoegd als- : Starter
Volume-------------- : 1.5 Ltr
Beluchtingstijd----- : 4 uur
Temperatuur--------- : 20°C

Maischschema----------------------------------------------
10m/55°C Maischdikte is: 2.89 L/kg
60m/63°C Maischdikte is: 2.89 L/kg
5m/78°C Maischdikte is: 2.89 L/kg




Opmerkingen-----------------------------------------------

[font]

Gerb

Een beetje zoekwerk levert mij op dat het bier van brouwerij Steenberge is. Dit is dezelfde brouwerij als Piraat, Gulden Draak en Augustijn. Uit mijn proefervaringen is dit een de Piraat en Augustijn een redelijk fruitige gist met een wat 'oplosmiddel'-achtige smaak. De gist kan je eventueel opkweken uit fles of bij de Zeeuwse gistbank bestellen. Verder wordt er met enige zekerheid suiker aan het bier toegevoegd.

NielsR

Citaat van: korek op 13-10-2010  09:18 uMisschien is dit wat:


----------------------------------------------------------
---------------- ConfoMash recept-rapport                 
----------------------------------------------------------

Basis-----------------------------------------------------
Naam recept--------- : Amber
Brouwdatum---------- :
Biertype------------ : B Amber     
Aantal liters------- : 35 liter
Gewenst begin SG---- : 1060
Brouwzaalrendement-- : 80 %

Algemeen--------------------------------------------------
Totaal brouwwater--- : 54.95 liter
Spoelwater---------- : 29.95 liter
Maischwater--------- : 25 liter
Kooktijd------------ : 60 minuten
Berekende kleur----- : 17.9 EBC
Berekende bitterheid : 22 EBU

Moutstort-------------------------------------------------
0085% 007346 g Pilsmout 3 EBC                    3    EBC   
0015% 001296 g Cara-amber                        60   EBC   

Hop en kruidenstort---------------------------------------
Bloemen---00035 g  08.4 %az  060 min B Northdown                     
Bloemen---00025 g  03.2 %az  060 min B Saaz (CZ)                     
Bloemen---00025 g  03.2 %az  015 min B Saaz (CZ)                     

Gist------------------------------------------------------
Gistsoort----------- : 1762 Belgian Abbey II               
Gist toegevoegd als- : Starter
Volume-------------- : 1.5 Ltr
Beluchtingstijd----- : 4 uur
Temperatuur--------- : 20°C

Maischschema----------------------------------------------
10m/55°C Maischdikte is: 2.89 L/kg
60m/63°C Maischdikte is: 2.89 L/kg
5m/78°C Maischdikte is: 2.89 L/kg




Opmerkingen-----------------------------------------------



Bedankt! We gaan deze proberen mits een kleine aanpassing:
  • Hop: Challenger ipv Northdown, aangezien we niet direct aan Northdown geraken.
  • Gist: Korrelgist ipv Wyeast, nl. één vat met T-58 en één vat met S-33

Wat het wordt weten we binnen enkele weken...

Groeten,
Niels R.

Gerb

Northdown kan prima vervangen worden door Challenger. De bitterheid en hoppigheid zijn bij dit bier laag, dus je zult weinig merken van soortverschillen. Om nog wat te varieren in de moutstort, zou je ook nog eens kunnen zoeken op het forum naar Belgische pale ale (Palm, Koninck-achtige bieren). Voor wat betreft de gisten, is het een prima kans om eens te kijken naar de verschillen in smaak van de korrelgisten. Ik denk dat de T58 dichter in de buurt komt van een Breugel bier. Heb je een hydrometer? Dan kun je ook meteen de verschillen in vergistingsgraad bekijken.

NielsR

Citaat van: Gerb op 13-10-2010  21:23 uNorthdown kan prima vervangen worden door Challenger. De bitterheid en hoppigheid zijn bij dit bier laag, dus je zult weinig merken van soortverschillen. Om nog wat te varieren in de moutstort, zou je ook nog eens kunnen zoeken op het forum naar Belgische pale ale (Palm, Koninck-achtige bieren). Voor wat betreft de gisten, is het een prima kans om eens te kijken naar de verschillen in smaak van de korrelgisten. Ik denk dat de T58 dichter in de buurt komt van een Breugel bier. Heb je een hydrometer? Dan kun je ook meteen de verschillen in vergistingsgraad bekijken.
We hebben een recept van Pale Ale in onze receptenbundel steken. Hier is de nuance met mout iets anders: 2 "bleke" mouten en 1% chocolademout wat resulteert in een EBC van +/- 27:

Pils        3       75%
Vienna      7       24%
Chocolade   800     1%

En een volle 100% Saaz voor een EBU van 25.

We kunnen deze later misschien eens brouwen...

Wat betreft de 2 gisten: aangezien we geen gistingscapaciteit hebben om onze hele batch in één vat te laten gisten verdelen we altijd over 2 vaten. Dit is een uitgelezen kans om telkens 2 gisten te gebruiken en we zo steeds een a en b versie hebben om achteraf te vergelijken.
Tot nu toe gebruiken we altijd korrelgist, maar we moeten eens werk maken om met giststarters te leren werken.

Groeten,
Niels R.

Gerb

Eigenlijk maakt het natuurlijk niets uit wat voor moutstort je neemt, als je maar bepaalde vastgestelde grenzen aanhoudt. Dit is ook een prima recept. Uiteindelijk geeft Wyeast de mooiste resultaten maar korrelgisten zijn ook prima. Die gebruik ik ook nog met enige regelmaat. Houd ons op de hoogte van je bevindingen.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.