Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Dubbel (met Rochefort gist)

Gestart door rumour, 09-10-2010 09:16 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

rumour

Eigenlijk is dit meer een dubbel pech bier, maar goed. Hieronder het recept:


BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerktGM19
Naam recept
Brouwdatum10-10-2010
BiertypeDubbel
Volume40,0 liter
Gewenst begin SG1066 g/l
Berekende kleur46 EBC (Morey)
Berekende bitterheid15 IBU (Tinseth)

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Brouwzaalrendement75%
Totaal brouwwater57,6 liter
Beslagdikte3,06 l/kg
Maischwater37,0 liter
Spoelwater20,6 liter
Kooktijd90 min.

Vergistbare ingrediënten
Ingrediëntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Shuangmai - Yellow malt4799,551
Biscuit mout 5058101,209
Shuangmai - Light caramel malt10070,846
Shuangmai - Chocolate malt30030,363
Black De-bittered 1200120010,121

Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)
Versuikeringsrust620303,06
Versuikeringsrust680603,06
Uitmaischen78053,06

Hop en kruiden
Ingrediënt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)
China hop5,5Pellets904013
Saaz3,8Pellets15202

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortRochefort
GistvormOpgekweekt
Volume starter (l)0,5
Beluchtingstijd (uur)0,5
Temperatuur starter (gr. C)24


Gerb

Yellow malt vind ik een mooie naam.

Je gebruikt best veel gebrande mout voor een dubbel. Heb je dit bier al gebrouwen? Anders zou ik de black malt weglaten en de choco tot 1% verlagen.

Edgar

Klopt die kleur van 300 EBC van de chocolade-mout? Is dat geen lovibond?

rumour

Citaat van: Gerb op 09-10-2010  12:14 uYellow malt vind ik een mooie naam.

Je gebruikt best veel gebrande mout voor een dubbel. Heb je dit bier al gebrouwen? Anders zou ik de black malt weglaten en de choco tot 1% verlagen.

Alles is 1:1 overgenomen van het analyse rapport van de mouterij. Als ik de black malt weghaal en de chocomout verlaag, hoe kom ik dan aan de juiste kleur?

Citaat van: Edgar op 09-10-2010  12:19 uKlopt die kleur van 300 EBC van de chocolade-mout? Is dat geen lovibond?

Volgens het document van de mouterij niet. Ik heb de zak eens bekeken en het is inderdaad meer in de buurt van caramout dan de 'gebruikelijke' chocomout EBC (rond 900). Ik heb er reeds een keertje mee gebrouwen en chocolademout is het wel.  :biersmile:

Gerb

Citaat van: rumour op 09-10-2010  12:56 uAlles is 1:1 overgenomen van het analyse rapport van de mouterij. Als ik de black malt weghaal en de chocomout verlaag, hoe kom ik dan aan de juiste kleur?

Ik vind kleur niet het belangrijkste in een bier, het gaat toch om de smaak? Hoe heb je vastgesteld wat de kleur moet zijn? Met 10%biscuit, 7% cara light en 1% choco wordt het echt wel een donkerbruin bier.

rumour

Citaat van: Gerb op 09-10-2010  13:20 uIk vind kleur niet het belangrijkste in een bier, het gaat toch om de smaak? Hoe heb je vastgesteld wat de kleur moet zijn? Met 10%biscuit, 7% cara light en 1% choco wordt het echt wel een donkerbruin bier.

Dan zou ik volgens de berekeningen moeten uitkomen op een EBC van 29 (terwijl ik qua stijl mik op een minimum van 45). En 29 EBC vind ik te weinig voor deze dubbel.

Ik heb een tijdje terug met Chimay gist een dubbel gebrouwen met EBC 47 en ik heb zoveel mogelijk die moutstort proberen te kopieren. Die had een goede chocoladesmaak die erg prettig en 'zijdezacht' aanvoelde. De moutstort was daar: black (1%), choco (5%), biscuit (10%), pils (rest).
Dat wil ik best nog wel een keertje proeven (de batch is op, namelijk). Ik kan de biscuit en caramout wat opvoeren zodat die wat zoeter wordt en dan minder de nadruk leggen op de hogere (gebrande) mouten zoals ik in de eerste post ook al gedaan had...

Het maischschema is overigens goed?


Zie hieronder voor de veranderingen:


BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerktGM19
Naam recept
Brouwdatum10-10-2010
BiertypeDubbel
Volume40,0 liter
Gewenst begin SG1066 g/l
Berekende kleur45 EBC (Morey)
Berekende bitterheid15 IBU (Tinseth)

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Brouwzaalrendement75%
Totaal brouwwater57,7 liter
Beslagdikte3,03 l/kg
Maischwater37,0 liter
Spoelwater20,7 liter
Kooktijd90 min.

Vergistbare ingrediënten
Ingrediëntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Shuangmai - Yellow malt (pilsmout)472,38,816
Biscuit mout 5058151,829
Shuangmai - Light caramel malt100101,219
Shuangmai - Chocolate malt30020,244
Black De-bittered 120012000,70,085

Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)
Versuikeringsrust620303,03
Versuikeringsrust680603,03
Uitmaischen78053,03

Hop en kruiden
Ingrediënt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)
China hop5,5Pellets904013
Saaz3,8Pellets15202

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortRochefort
GistvormOpgekweekt
Volume starter (l)0,5
Beluchtingstijd (uur)0,5
Temperatuur starter (gr. C)26


Gerb

OK, nou als het de vorige keer beviel, moet je het gewoon lekker weer doen. Met het maischschema is niets mis lijkt me.

VEMP

Waarom 62 en 68 en niet 62 en 72?

rumour

Citaat van: VEMP op 09-10-2010  14:06 uWaarom 62 en 68 en niet 62 en 72?

Daar heb ik op zich geen andere verklaring voor dan dat ik het maischschema heb overgenomen na het bekijken van een paar dubbel's hier op de website. Is het niet zo dat bij 68 de enzymactiviteit beter is dan bij 72?

Gebruik jij een ander maischschema voor je dubbel's dan?

VEMP

Ok. Ik gebruik 62 en 72 tot nu toe. Maar misschien is die van jou beter! Ben nieuwsgierig.

Edgar

Citaat van: rumour op 09-10-2010  12:56 uVolgens het document van de mouterij niet. Ik heb de zak eens bekeken en het is inderdaad meer in de buurt van caramout dan de 'gebruikelijke' chocomout EBC (rond 900). Ik heb er reeds een keertje mee gebrouwen en chocolademout is het wel.  :biersmile:

't zal melkchocolade zijn :)

rumour

Citaat van: VEMP op 09-10-2010  15:12 uOk. Ik gebruik 62 en 72 tot nu toe. Maar misschien is die van jou beter! Ben nieuwsgierig.

Ik heb mijn eigen brouwnotities eens bekeken van alle brouwsels en ik verander het in 62 en 72 naar aanleiding van je opmerking. Daar heb ik alle keren ook goede resultaten mee gehaald en er staat me zoiets bij dat de optimale temperaturen 63 en 73 zijn voor een tweestapsmaisch. Een tikkie eronder voor de zekerheid.

De enige keer dat ik rond de 68 ºC  heb aangehouden was een eenstapsmaisch voor een Irish Red Ale op 66 ºC (60 min). Het wordt dus:

Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)
Versuikeringsrust620303,03
Versuikeringsrust720603,03
Uitmaischen78053,03

EDIT: spelling.

RobinB

Hmmm... Een volmout Rochefort achtige dubbel, klinkt niet gek. Heb ook ooit dergelijke plannen gehad, maar toen is het een R10 geworden. :)

VEMP

Citaat van: RobinB op 09-10-2010  19:12 uHmmm... Een volmout Rochefort achtige dubbel, klinkt niet gek. Heb ook ooit dergelijke plannen gehad, maar toen is het een R10 geworden. :)
Heb je het recept hier nog voor? Daar ben ik naar opzoek.

RobinB

Zal em ff zoeken voor je, staat wel op't forum. Is eigenlijk een geëxtrapoleerde R8 (logisch).
Smaak leek heel aardig, maar dat doet denk ik alles in die richting met Rochefort gist

RobinB


VEMP


Vergelijkbare Topics (7)

16122

Reacties: 20
Gelezen: 6802

8978

Reacties: 144
Gelezen: 48258

34724

Reacties: 6
Gelezen: 2770

33389

Gestart door HopHop


Reacties: 19
Gelezen: 5293

698

Reacties: 13
Gelezen: 5039

44191

Gestart door NC92


Reacties: 14
Gelezen: 1581


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.