Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Super snel bier

Gestart door Hopmans, 02-09-2010 11:28 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Hopmans

Hoi boys,

Ik heb een lange tijd niet meer hobbymatig gebrouwen.
Ik ben compleet door de zelfbrouwsels heen.
Over minder dan 2 weken is het B-Day in St Maarten NH.
Om daar te mogen komen moet je zelf een homebrew meenemen,
anders scoor je echt geen punten.

Mijn plan is om in een PET-fles een hoofdgisting uit te voeren,
en dan op de laatste dag de dop vast te draaien.
Op die manier kan ik in een week een bier maken.

Als gist ga ik dokter Oetker gebruiken.
Heb ik daar ook gelijk ervaring mee.

Ik zit te denken aan een Engelse ale.


----------------------------------------------------------
---------------- ConfoMash recept-rapport                 
----------------------------------------------------------

Basis-----------------------------------------------------
Naam recept--------- : Super snelle Ale
Brouwdatum---------- : nvt
Biertype------------ : A Bitter                   
Aantal liters------- : 1.5 liter
Gewenst begin SG---- : 1050
Brouwzaalrendement-- : 65 %

Algemeen--------------------------------------------------
Totaal brouwwater--- : 3.3 liter
Spoelwater---------- : 1.3 liter
Maischwater--------- : 2 liter
Kooktijd------------ : 60 minuten
Berekende kleur----- : 12 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 30 EBU (Tinseth)

Moutstort-------------------------------------------------
0100% 000407 g Pale alemout                      5.5  EBC   

Hop en kruidenstort---------------------------------------
Bloemen---00002 g  0010 %az  060 min B Pilgrim                       

Gist------------------------------------------------------
Gistsoort----------- : Dr. Oetker Bovengist                   
Gist toegevoegd als- :
Volume-------------- :  Ltr
Beluchtingstijd----- :  uur
Temperatuur--------- : °C

Maischschema----------------------------------------------
25m/62°C Maischdikte is: 4.9 L/kg
20m/73°C Maischdikte is: 4.9 L/kg

Opmerkingen-----------------------------------------------



Ik zal ook nog fotootjes posten.
Benieuwd of het lukt.
 :)




Erick

1 saaie graansoort, een saaie hop, Dr Oetkergist, op de laatse dag de dop erop (dus geen koolzuur)...
Inderdaad een goed recept voor een typische Engelse ale, die zijn zelden te drinken en zo zal je daar dicht in de buurt komen. ;)

Toch ben ik wel heel benieuwd hoe dit uitpakt, gewoon 'DOEN' dus. ;D
 :degroeten:

Hopmans

Citaat van: Erick op 02-09-2010  11:40 ugewoon 'DOEN' dus. ;D
Yes Sir!  :biersmile:

Je hebt gelijk omtrent het graan en hop.
Ik zal nog wat meer complexiteit erin doen.

Ik heb een keer een snel wijntje gemaakt met deze gist,
en dat ging best wel goed, dus de gist hou ik denk ik.
Ik heb geen korrelgisten meer liggen.


korek

Ben benieuwd Hopmans, als je ons maar niet vergiftigt!

Erick

Het is wel een snel recept en het zal ook best te drinken zijn...
Je zou ook voor de gelegenheid wat moutextract kunnen gebruiken en wat graan steepen...
(nog sneller, en in dit soort hoeveelheden lopen de kosten niet uit de hand)  :proost:

Niels

Moet zeggen dat je de "lat"wel hoog wil leggen om ons een lekker biertje voor te zetten.  ;)

Walter

Hoppie,

Dit lijkt me een héél leuk experiment! Ik zou niet veel aan de receptuur veranderen, less is more zullen we maar zeggen  ;) eventueel een héél klein pietsie chocomout of geroosterde gerst erbij voor een iets donkerder kleurtje.

Wat ik ook zou doen is een hoofdvergisting van 1 week in een apart vat, dan 2 dagen in de koelkast zetten en dan pas in de petfles met eventueel een weinig suiker. Door apart te gisten en te lageren zit je niet met een heleboel gist in de uiteindelijke fles.

Laat alleszins weten hoe het is gegaan.


Hopmans

Hey Niels,
*EDIT* En Walter zie ik nu.

Ik ga met moutextract werken, maar verder heb ik ook nog deze hoppen liggen:

Bloemen: Hallertau Hersbrucker   2,1%
Korrels  : Brewers Gold 6,3%
Korrels  : Northern Brewer 10,53%
Korrels  : Saaz 3,1%

Ik zou ook een soort pils kunnen maken.


Het Alfazuurmannetje

Joh, als je het snel wil doen. giet dan een bestaand bier over in een eigen flesje met beetje suiker en gist. klaar

Hopmans

Dat is weer te makkelijk.
 :D

Anton

Citaat van: Zatlap op 02-09-2010  18:02 uJoh, als je het snel wil doen. giet dan een bestaand bier over in een eigen flesje met beetje suiker en gist. klaar

Dat is toch geen brouwen?
En dat is juist wat Hoppie wil volgens het eerste bericht in deze draad.

Oscar

Citaat van: Erick op 02-09-2010  11:40 ueen typische Engelse ale, die zijn zelden te drinken

Niet mee eens !!  :neenee: Heb jij wel eens uitgebreid in Engeland Lokale Ales geproefd ? Zijn echt erg lekker !

Oscar

Citaat van: Walter op 02-09-2010  17:47 uWat ik ook zou doen is een hoofdvergisting van 1 week in een apart vat, dan 2 dagen in de koelkast zetten en dan pas in de petfles met eventueel een weinig suiker.

Zoveel tijd heeft ie niet meer.... ;D ;D


Hopmans

Inderdaad.
Het zal ook geen kraakhelder bier worden.
Wel lekker middeleeuws natuurlijk.
Brouwen, en binnen een week naar binnen.
 :brouwen:


Herman

Gewoon normaal bier brouwen, veel gist toevoegen, hevelen in een keg en onder druk carboneren. Dan heb je lekker bier binnen die periode en heeft het nog een week kunnen rijpen ook ;)

Hopmans

Ik heb geen keg Herman, maar ik wel eens een keer zoiets gaan doen.


Henielma

Een witbier heb ik wel eens binnen twee weken gebrouwen inclusief hergisting. Zo'n bier is ook direct op dronk.

Bloem heb je toch nog wel?

Oscar

Citaat van: Henielma op 02-09-2010  21:17 uEen witbier heb ik wel eens binnen twee weken gebrouwen inclusief hergisting.

't moet in 1 week !!  :)

Henielma

Kan ook maar dan is het niet helemaal uitvergist.

SeekingBeer

Het is wel creatief, eigenlijk zou je met een centrifuge de gist nog even supersnel moeten laten bezinken, bijv op 15 g.
Heb je het in een week zelfs kraakhelder.

Heb je met die dr Oetker gist geen risico op broodsmaak aan je bier?  ;D

jelle

Dan gooien we er eieren met spek in ;D

Herman

Ik blijf bij normaal brouwen maar met veel gist, bijv. coopers. Kan echt binnen een dag uitvergist zijn, vooruit maak er 2 van. Dan even hevelen, dagje staan laten. Vervolgens bottelen en warm wegzetten. Maar dat moet met die rommelgist van jou ook prima lukken, al zal dat denk ik lekker gaan zweven.

Muldermans

Oetkergist heb ik ook gebruikt, was niet echt een suc6 te noemen :) Ik sluit me bij Herman aan, veel gist (oetker komt trouwens in grote verpakkingen, 4 zakjes per pak)

Suc6 Hoppie, misschien ga ik op deze methode binnenkort ook maar wat maken. Baal er toch wel van dat de brouwerij nu ingepakt is.

EBC

Geachte heer Hopmans,

Nu dacht ik dat u al een aantal jaren meedraaide in het brouwerswereldje...

Kom aan zeg. Een bier in twee weken.

Leuk experiment, met voorspelbare uitkomst.
Wilt ge daar uw naam te grabbel gooien?

Alles heeft zijn tijd nodig, daar is niets aan te veranderen. En als ge het wilt doorzetten, dan zien we graag nooit meer negatieve opmerkingen over Inbev en dergelijke bedrijven van uw hand.

En wat jullie straks ook gaan zeggen...het viel misschien mee, maar lekker was het niet. Zeker niet goed genoeg om een bak van te kopen.
En dat voor iemand die net een brouwerij is begonnen...

Hoogachtend.

Oetker gist...waar gaat het over...ik wist niet dat het oorlog was. Misschien nog wat chicorei in het recept, of buisman? :weetniet:

Tsjerk

Hoppie, als je onderweg bent naar B-day, rij dan even bij mij langs. Ik heb nog wel wat voor je staan.

Kun je ook nog echt een beetje indruk maken bij de boy's. >:D

Vergelijkbare Topics (7)

39574

Reacties: 1
Gelezen: 1585

10233

Gestart door William


Reacties: 52
Gelezen: 19624

31981

Reacties: 26
Gelezen: 6838

18621

Reacties: 5
Gelezen: 3100

745

Reacties: 8
Gelezen: 6801


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.