Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Pilsner Urquell

Gestart door korek, 21-08-2010 18:37 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

korek

Tijdens mijn verblijf in Polen ben ik weer verslaafd geraakt aan de Pilsner Urquell. Ik heb dan ook een recept proberen te maken om een zo natuurgetrouw mogelijk recept te maken en wel als volgt:


----------------------------------------------------------
---------------- ConfoMash recept-rapport                 
----------------------------------------------------------

Basis-----------------------------------------------------
Naam recept--------- : Korek's Pils
Brouwdatum---------- :
Biertype------------ : A Pilsener (Urtyp)         
Aantal liters------- : 35 liter
Gewenst begin SG---- : 1050
Brouwzaalrendement-- : 80 %

Algemeen--------------------------------------------------
Totaal brouwwater--- : 54.95 liter
Spoelwater---------- : 29.95 liter
Maischwater--------- : 25 liter
Kooktijd------------ : 60 minuten
Berekende kleur----- : 8.3 EBC
Berekende bitterheid : 32 EBU

Moutstort-------------------------------------------------
0090% 006429 g Pilsmout 3 EBC                    3    EBC   
0010% 000714 g Munchenermout 15 EBC              16   EBC   

Hop en kruidenstort---------------------------------------
Bloemen---00050 g  0008 %az  060 min B Northern Brewer (D)           
Bloemen---00027 g  03.8 %az  060 min B Saaz (CZ)                     
Bloemen---00027 g  03.8 %az  010 min B Saaz (CZ)                     

Gist------------------------------------------------------
Gistsoort----------- : 2001 Urquell Lager                   
Gist toegevoegd als- : Starter
Volume-------------- : 2 Ltr
Beluchtingstijd----- : 8 uur
Temperatuur--------- : 14°C

Maischschema----------------------------------------------
10m/54°C Maischdikte is: 3.49 L/kg
60m/66°C Maischdikte is: 3.49 L/kg
05m/73°C Maischdikte is: 3.49 L/kg
01m/78°C Maischdikte is: 3.49 L/kg



Opmerkingen-----------------------------------------------

[font]
De gist heb ik zo juist ontvangen van Van der Kooy. Ik heb de beschikking over een temperatuur gecontroleerde vergisting. Als er aanvullingen zijn van jullie houdt ik me graag aanbevolen. De basis lijkt me goed om op door te borduren.

Edgar

Het is verwarrend, maar de Tsjechische 'Pilsner Urquell' wordt volgens mij niet met deze gist gebrouwen. Als ik me niet vergis smaakt deze 2001 stukken vlakker en cleaner dan de meer authentieke Pilsner Urquell-gist 2278. Dus als je naar dat karakter op zoek bent, zou je volgende keer eens die gist kunnen proberen. Dan heb je ook zeker geen 10% Münchener nodig.

1.050 is redelijk zwaar, als je de 0,5% van de hergisting er nog bij rekent. Met 1.047 oid kom je ook een heel eind als je mikt op een 5% bier.


korek

Je zou best eens gelijk kunnen hebben wat betreft de gist, het was een gok met die gist, ik denk inderdaad dat je met de door jouw aangehaalde 2278 een beter resultaat krijgt. Ik ga hem meteen bestellen!

JWVG

Is Pilsner Urquell niet met 100% Saaz hop?

 :degroeten: JW.

korek

Citaat van: JWVG op 21-08-2010  20:12 uIs Pilsner Urquell niet met 100% Saaz hop?

 :degroeten: JW.

Klopt, als je de fles opent komt de Saaz je om je oren waaien!

Edgar

Citaat van: JWVG op 21-08-2010  20:12 uIs Pilsner Urquell niet met 100% Saaz hop?

Inderdaad, maar Northern Brewer met Saaz werkt naar mijn smaak behoorlijk goed in een pils. Dat gezegd hebbende, ik zie dat je Saaz van 4% hebt, en dat is de laatste jaren uitzonderlijk hoog. Ik zou zeggen dé gelegenheid om 100% Saaz te brouwen en toch nog een bitter bier te krijgen. Echte Urquell staat krom van de Saaz. Dus gewoon in plaats van die 50 gram 8% NB 100 gram 4% Saaz nemen. 150 gram hop in 35 liter bier kan makkelijk en dan kom je toch dichter in de buurt van je Urquell.

JWVG

Mijn twee Winterkoningen waren ook bedoeld als Pilsner Urquell achtigen, en behoorlijk goed gelukt geloof ik. En met 100% Saaz (3.8% in dat geval). Dus het kan prima. Wat niet wil zeggen dat het niet lekker zal zijn met Northern Brewer.

 :degroeten: JW.

korek

De Saaz die ik heb is inderdaad 3,8%. Zal het even aanpassen in het recept.

Vergelijkbare Topics (7)

4819

Reacties: 30
Gelezen: 8592

689

Reacties: 13
Gelezen: 9489

6044

Reacties: 76
Gelezen: 21401

34264

Gestart door Jules


Reacties: 42
Gelezen: 8119

639

Gestart door Johannes


Reacties: 10
Gelezen: 25532


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.