Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Russian Imperial Stout

Gestart door Herman, 23-04-2010 23:23 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Herman

We hebben dit jaar op ons gilde een RIS/IRS wedstrijd, waarbij een ieder volgens eigen recept mag gaan brouwen. Ik plan een beetje een RIS naar Amerikaans voorbeeld gemengd met een Engelse RIS. Denk hierbij aan een kruising tussen een YETI en een Samuel Smith RIS.

Qua hoppen ben ik er nog niet helemaal uit, maar dit wordt zeker Amerikaans met wellicht nog wat Engels (puur opmaken).

Qua moutstort is het even lastig, ik twijfel vooral over de toepassing van de brown en amber mout van Thomas Fawcett.
60% Halcyon Pale Ale
15% Amber mout (112 ebc)
10% Brown malt (200 ebc)
5% Dark Crystal (300 ebc)
5% Zwarte mout (1200? ebc)
5% Pale Chocolate mout (600 ebc)

Gehopt met Chinook en Columbus of zo iets. Streefwaardes SG ca 1.090, IBU ca 70. Gist vermoedelijk us05 (heb geen actieve starter). Mocht het bier later gebrouwen worden, dan is de pacman ook een optie.

Iemand een mening over deze stort?

Gerb

Dat is best veel donkere mout. Mijn ervaring is dat een RIS in procenten gerekend toch minder gebrande mout nodig heeft dan bv. een stout van 5% alc. De RIS's die ik gebrouwen heb, hadden meestal niet meer dan 10% gebrande mout, maar ik denk dat wanneer je echt een gebrande of geroosterde smaak in het bier wilt, je misschien wel naar de 15% moet gaan.
Dat gezegd hebbende, denk ik dat je in dit recept aan de ruime kant zit. Je hebt 25% donkere mouten (zonder de ambermout zelfs). Volgens mij werkt dit beter als je alle donkere mout een tandje minder toevoegd.

Oscar

Citaat van: Herman op 23-04-2010  23:23 u10% Brown malt (200 ebc)
5% Dark Crystal (300 ebc)
5% Pale Chocolate mout (600 ebc)
5% Zwarte mout (1200? ebc)


Hmmm...dit lijkt mij erg veel van het goede... maar ergens denk ook: doen, en laat ons weten of dit niet te gebrand wordt. Dit laatste omdat we nog geen ervaringen hebben met deze mouten... :brouwen:

Herman

Ik ben even uitgegaan van de stort van Samuel Smith, naar verluidt (recept a en b) gebruikt die 15(a)-20(b)% Amber en 5(a) - 3(b)% zwarte mout. Brown malt lijkt me hier echter ook wel mooi, vandaar de toevoeging.

60% Halcyon Pale Ale
10% Amber mout (112 ebc)
10% Brown malt (200 ebc)
4% Candico (het gebrande, ziltige maakt hier niet uit)
4% Pale Crystal (67 ebc)
3% Dark Crystal (300 ebc)
4% Zwarte mout (1200? ebc)
5% Pale Chocolate mout (600 ebc)

MM

Citaat van: Herman op 23-04-2010  23:23 uWe hebben dit jaar op ons gilde een RIS/IRS wedstrijd, waarbij een ieder volgens eigen recept mag gaan brouwen. Ik plan een beetje een RIS naar Amerikaans voorbeeld gemengd met een Engelse RIS. Denk hierbij aan een kruising tussen een YETI en een Samuel Smith RIS.

Wat is het verschil tussen een RIS en IRS?  ???

Gerb

Geen verschil, de Russian en Imperial worden soms in omgekeerde volgorde van elkaar uitgesproken.

Herman, ik denk dat het 2e recept een beter bier oplevert. In mijn RIS's mis ik altijd de 'melasse'achtige en redelijk sterk geroosterde smaken, zoals ik laatst bijvoorbeeld in de Emelisse RIS heb geproefd. Hoe ben je op het idee van de Candico gekomen?

Herman

Er wordt vaak gesproken van suiker in een RIS, soms in de vorm van een donkere suikersiroop. Candico is natuurlijk een donkere kandijsiroop met ziltige, wat gebrande smaak. Dat lijkt me prima in een RIS en minder in een dubbel. Ik heb nog een fles staan, vandaar dat ik dacht hem toe te voegen. Het kan best zijn dat dit uiteindelijk toch (deels) suiker wordt.

Caspar

Net als Gerb denk ik wel dat er in het eerste recept behoorlijk wat kleur- en speciaalmouten in zitten, misschien iets te veel. Het tweede recept is allicht iets beter vergistbaar, maar dan nog denk ik niet dat je onder de SG 1025 - 1030 uit gaat komen :-\ . Is het niet een beetje een ratjetoe? Maar ach, het zal zo wel een complex en heftig bier worden :proost: !

Herman

Het lijkt inderdaad een ratjetoe. Maar de combi amber/brown gebruik ik als een vervanger voor de anders gespecificeerde mout van vroeger. De combi van de caramouten is bedoeld om niet alleen gebrande karamel toe te voegen aan het palet.

Een inspirerende link voor e.e.a. kun je hier vinden: http://www.brewersassociation.org/pages/publications/the-new-brewer/online-extras/show?title=style-spotlight-imperial-russian-stout

Gerb

Herman, heb je dit bier al gebrouwen of gebotteld?

Herman

Gerb, nog niet gebrouwen. Maar dat komt zeker nog wel. Het % brown stel ik denk ik nog wel bij.

Muldermans

Herman hoe is deze uiteindelijk geworden?

Zaterdag ga ik met een vriend een ris brouwen en en bezig met wat inspiratie.
100% Amarillo lijkt het in ieder geval te worden  ;D

Herman

Dank voor de reminder, ik werk het later wel even bij. Het recept is uiteindelijk wel wat anders geworden op details. Het werd ondanks zijn versheid wel (nipt) als beste beoordeeld.

Herman

Dit is het uiteindelijk geworden:

Wraak van de Tsaar

A ProMash Recipe Report

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):          12.00    Wort Size (L):     12.00
Total Grain (kg):         5.22
Anticipated OG:          1.088    Plato:             21.03
Anticipated EBC:         157.9
Anticipated IBU:          85.7
Brewhouse Efficiency:       65 %
Wort Boil Time:             75    Minutes

Formulas Used
-------------

Brewhouse Efficiency and Predicted Gravity based on Method #1, Potential Used.
Final Gravity Calculation Based on Points.
Hard Value of Sucrose applied. Value for recipe: 46.2100 ppppg
% Yield Type used in Gravity Prediction: Fine Grind Dry Basis.

Color Formula Used:   Daniels
Hop IBU Formula Used: Tinseth
Tinseth Concentration Factor: 1.30

Additional Utilization Used For Plug Hops:         2 %
Additional Utilization Used For Pellet Hops:      10 %
Additional Utilization Used For First Wort Hops: -10 %


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 68.6     3.58 kg.  TF Halcyon Pale Ale           Groot-Brittani 1.039      5
  9.6     0.50 kg.  TF Brown Malt                 Groot Britanië 1.035    200
  6.3     0.33 kg.  Roasted Barley                Groot Britanië 1.029   1523
  4.0     0.21 kg.  Special B ( 400)              België         1.032    537
  2.9     0.15 kg.  TF Crystal 120                Groot Britanië 1.034    120
  2.9     0.15 kg.  TF Dark Crystal               Groot Britanië 1.034    306
  2.9     0.15 kg.  Chocolade Mout                Groot Britanië 1.034    600
  2.9     0.15 kg.  TF Pale Chocolate Mout        Groot Britanië 1.034    600

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 20.00 g.     MO Columbus                       Pellet  11.10  37.8  First WH
 10.00 g.     Cascade                           Whole    2.50   3.9  First WH
 10.00 g.     Chinook                           Whole   12.70  19.6  First WH
 15.00 g.     Columbus                          Whole    8.00  17.3  40 min.
 25.00 g.     Hallertauer Tradition (tuin)      Whole    3.50   7.1  15 min.


Yeast
-----

Fermentis US05 Safale US05


Mash Schedule
-------------

Mash Name: Eenstapsmaisch

Total Grain kg:     5.22
Total Water Qts:   16.07 - Before Additional Infusions
Total Water L:   15.21 - Before Additional Infusions

Tun Thermal Mass:   0.00
Grain Temp:         8.28 C


                     Step   Rest   Start   Stop  Heat     Infuse   Infuse  Infuse
Step Name            Time   Time   Temp    Temp  Type     Temp     Amount  Ratio
---------------------------------------------------------------------------------
Versuikering           5     75     68      68   Infuse    76       15.21   2.91


Total Water Qts:           16.07 - After Additional Infusions
Total Water L:             15.21 - After Additional Infusions
Total Mash Volume L:       18.69 - After Additional Infusions

All temperature measurements are degrees Celsius.
All infusion amounts are in Liters.
All infusion ratios are Liters/Kilograms.

22-10-2010 gebrouwen.
10g fwh Cascade, geurt goed ;)
op 40 min te gaan 15g columbus (17,5%)
12+ liter 1.088 ipv 1.097 gepland.

Geheveld op  27-10-10 Brix 13.6 SG1.036
Gebotteld op 9-11-10 13.6 Brix SG1.032

RobinB

Grappig, mijn TF-mout RIS had ook al zo'n hoog eind SG.

Vergelijkbare Topics (7)

11042

Reacties: 15
Gelezen: 5925

27541

Gestart door KingKarel


Reacties: 2
Gelezen: 1625

26293

Reacties: 20
Gelezen: 9157

34229

Gestart door hetspook


Reacties: 23
Gelezen: 6237

45070

Reacties: 8
Gelezen: 804

8092

Reacties: 15
Gelezen: 5959


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.