Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Belgische pale ale VSS gistexperiment

Gestart door RobinB, 22-04-2010 23:23 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

RobinB

2 mooie Belgische pale ale gisten, nu tijdelijk verkrijgbaar, dat vraagt om een experiment!
Ik ga dus om die reden 20 L Belgische pale ale maken en dit splitsen in 2 batches van 10 L.

Voor de vergisting gebruik ik de Wyeast Schelde Ale en de Wyeast Leuven Pale Ale. Beide zijn erg vers en in Activator packs. zo hoef ik dus geen starters te maken en is de entdichtheid zo gelijk mogelijk! :)
Wat achtergronden over de gisten:
De Schelde ale schijnt de "de Koninck" gist te zijn, zoals al meer vermeld op dit forum.
De Leuven pale ale is iets mysterieuzer. De meeste vermeldingen gaan richting Brasserie du Bocq, maar sommigen verwijzen naar Vieux Temps.
Met name dat laatste is interessant omdat het volgens Michael Jackson mogelijk leidt tot "de Heilige Graal" (alternatieve route ;) ).

Of dat ook zo is zal te zijner tijd blijken!  :brouwen:

Het recept:
Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptDubbele Belgische pale ale
KenmerkR042
Brouwdatum25-4-2010
BiertypePale ale (Belgisch)
Aantal liters20
Gewenst begin SG1050 (5,3 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater30,45 liter
Maischdikte4,00 l/kg
Maischwater19,0 liter
Spoelwater11,4 liter
kooktijd60 Min.
Berekende kleur19 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid24 EBU (Mark Garetz)

Mout
Moutnaam% stortMassaKleur
Palemout 7 EBC60,0 %2855 gr8 EBC
Mild Ale30,0 %1427 gr8 EBC
Cara-amber10,0 %476 gr60 EBC

Hop
Hopnaam% alfazuurMassakooktijdBitterheidsaandeel
Perle (D)7,0 %30 gr60 Min.21 EBU
Saaz (CZ)3,0 %30 gr30 Min.5 EBU
Saaz (CZ)3,0 %20 gr0 Min.0 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking
OpmerkingenBrouwsel wordt gesplits in 2x10 L.
Batch 1 wordt vergist met de Wyeast Schelde ALe
Batch 2 wordt vergist met de Wyeast Leuven Pale Ale

Beide een gesmackte Activator zonder starter.

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
166°C60 minuten4,0 l/kg
278°C5 minuten4,0 l/kg

Ik denk aan een eenstapsmaisch op 66 ºC gedurende een uur en uitmaischen op 78 ºC, 4 L/kg.

Jacques

Er worden door forumleden op dit moment weer leuk experimenten uitgevoerd.  :groots:

Vieux Temp is een Palm- / De Koninckachtig bier. Als dat de oorsprong is van de Leuven pale ale dan heb je heel mooi vergelijkingsmateriaal te pakken.

De afgelopen week heb ik bij Van der Kooy ook de Schelde Ale besteld. Deze is niet meegekomen met de twee andere gisten die vandaag wel aankwamen. Tijdelijk uitverkocht...

EBC

Du Bocq zit in Purnode, dat is toch niet direct Leuven.
Corsendonk, de brouwerij die geen brouwerij is, de grootste fake uit bierland, zit in Turnhout, ook niet echt Leuven...
Tja, die Amerikanen snappen natuurlijk niks van Europa, laat staan waar een brouwerijtje gelegen is.  :D

Hmm, Leuven...daar zit de universiteit. Die hebben zo'n beetje alle biergisten die er op de wereld bestaan in cryo opslag ter beschikking.

Zeg ze welke smaakjes je wilt, en zij hebben een gist voor je...

En wat zit er nog meer in Leuven  :denken:

Oja, de Stella, Europees hoofdkantoor van Anheuser Inbev! Ze maken in Leuven veel bieren.

Gewoon proberen die gist.

Ik heb een jaar of wat geleden ook met de Schelde Ale gebrouwen. Het resultaat was een prima Speciale Belge. Maar het leek niet op Koninck.

Overigens zijn noch Koninck noch Vieux Temps BPAs. Ze zijn de grondleggers van het Speciale Belge type. Daar hebben onze biertypenexperts de plank flink misgeslagen...

De-Geert

Altijd leuk zo'n gist-vergelijking. Ik vraag me af of er zo veel / uberhaupt caramout in zo'n BPA/Speciale Belge (=hetzelfde) moet. Zelf zou ik het eerder in de aroma-achtige mouten zoeken. Maar goed, ik brouw ze dan ook nooit.  ;D

Adrie

Leuk experiment! En ik ben het met Geert eens: weinig caramout, meer aromamout. Die proef je toch echt duidelijk in de Koninck en in Palm.

Op internet kom je inderdaad het vaakst tegen dat de Leuven Pale Ale de Corsendonck gist zou zijn.

Citaat van: EBC op 22-04-2010  23:33 uIk heb een jaar of wat geleden ook met de Schelde Ale gebrouwen. Het resultaat was een prima Speciale Belge. Maar het leek niet op Koninck.

Misschien toch je wort eens beluchten?  ;)

RobinB

Volgens de gids bij de koninck zou er 20% van een lichte Cara in moeten, maar die geloof ik niet.
Maar de koninck is niet per se mijn richtlijn, het mag best iets caramelliger, de mild-ale-mout is ook voor wat extra body.

zie overigens dat er nog een foutje in de eerste Saaz-gift zit, die is natuurlijk ook 3%.
Vanavond correctie.

EBC

Citaat van: Adrie op 23-04-2010  09:29 uOp internet kom je inderdaad het vaakst tegen dat de Leuven Pale Ale de Corsendonck gist zou zijn.

Als het dan van de Corsendonk Pater is, dan is het een gist van Bios.
Als het van de Corsendonk Agnus is, dan is het van DuBocq.

Citaat van: Adrie op 23-04-2010  09:29 uMisschien toch je wort eens beluchten?  ;)

Ik proef iets, maar kan het niet thuisbrengen...
Toendertijd beluchtte ik overigens nog wel. Ik zal het bier nog eens brouwen, dan zal het wel beter gaan.  :P

RobinB

Citaat van: EBC op 22-04-2010  23:33 uIk heb een jaar of wat geleden ook met de Schelde Ale gebrouwen. Het resultaat was een prima Speciale Belge. Maar het leek niet op Koninck.

Ik ook, toen nog uit mijn vriesstocks, Het gistprofiel had er wel wat van vond ik!

CiteerOverigens zijn noch Koninck noch Vieux Temps BPAs. Ze zijn de grondleggers van het Speciale Belge type. Daar hebben onze biertypenexperts de plank flink misgeslagen...

BPA of speciale belge is slechts een verschil in nomenclatuur. Zo kan je een Alt bijvoorbeeld ook best zien als een German Pale Ale?
Echter mocht die behoefte bestaan, graag verdere discussie hierover in een ander topic!  :police:

EBC

Citaat van: RobinB op 23-04-2010  10:13 uIk ook, toen nog uit mijn vriesstocks...

Die zal wel van mijn toenmalige import komen denk ik.


RobinB

Zou kunnen, ik had em van Edgar, die em van Wyeast had. of dat via jou gegaan is weet ik niet?

EBC

Citaat van: RobinB op 23-04-2010  10:28 uZou kunnen, ik had em van Edgar, die em van Wyeast had. of dat via jou gegaan is weet ik niet?

Ja, die heb ik voor hem meegenomen.

RobinB


RobinB

Deze staat te filteren!
Ik heb het recept in de startpost een beetje aangepast: Palemout (dingemans) ipv Pilsmout en de alfazuur correctie voor de Saaz.
Die Saaz is overigens wel een gok, want het wordt tuin-Saaz! :D

RobinB

Zo! gebroederlijk naast elkaar in 't vat! :)

Ben benieuwd wat het verschil gaat worden!
 :gistsmile:

RobinB

Het is echt een BPA golf momenteel, uiteraard gestimuleerd door de juiste gisten!
Net eindelijk de Leuven variant geheveld, 1011 was ie al.
Beetje suiker toegevoegd voor bescherming tijdens het klaren.

De smaak was vrij bitter, neutraal, wat moutig, redelijk droog en iets kruidig (kruidnageltje).
Niet gek, straks de Koninck versie!

RobinB

De schelde-versie is 1010.
Hij heeft een typisch gistprofiel, die ik associeer met een BPA.
Verder meer moutig, duidelijker gistprofiel, ook vrij bitter.

Hij komt zoeter over dan de leuven pale ale versie, terwijl hij eigenlijk droger is. Leuk!
 :biersmile:

RobinB

De schelde versie is geeindigd op 1009, nu aan het bottelen.
De smaak is wel goed, lekker moutig!

RobinB

De Leuven-ale versie is blijven hangen op 1011.
De smaak is wat minder moutig, wel een lekker zacht zoetje en een duidelijker hopprofiel.
Ook zeker niet gek?

Vergelijkbare Topics (7)

41308

Reacties: 14
Gelezen: 2362

12947

Gestart door RobinB


Reacties: 18
Gelezen: 5372

18608

Gestart door Zaphod_B


Reacties: 12
Gelezen: 3866

17879

Reacties: 8
Gelezen: 4379

26927

Reacties: 6
Gelezen: 2178


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.