Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Cascade HopfenWeizen

Gestart door basterd-brewer, 27-01-2010 19:12 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

basterd-brewer

Basis
Naam receptCascade HopfenWeizen
Brouwdatum17-02-2007
BiertypeWeizen
Volume50 liter
Gewenst begin SG1065 g/l
Berekende kleur17 EBC (Morey)
Berekende bitterheid25 IBU (Tinseth)

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Brouwzaalrendement78%
Totaal brouwwater79,0 liter
Beslagdikte3,62 l/kg
Maischwater50 liter
Spoelwater29,03 liter
Kooktijd90 min.

Vergistbare ingrediënten
Ingrediëntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Tarwemout350,06,898
Pilsmout 3340,05,518
CaraVienne (Cara 50)6610,01,380

Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)
Kruidnagelrust400203,62
Versuikering6828603,62
Uitmaisch781013,62

Hop en kruiden
Ingrediënt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)
Cascade6,6PelletsFWH50,014
Cascade6,6Pellets1550,07
Cascade6,6Pellets550,03
Cascade6,6Pellets050,00
Cascade6,6PelletsDRY50,00

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortWeihenstephan 3068
GistvormVloeibaar
Volume starter (l)1,0
Beluchtingstijd (uur)24
Temperatuur starter (gr. C)20

Dit Weekeind kwam opeens tijd vrij om te brouwen dus ik maak van de gelegenheid gebruik een mooi lente biertje te maken. Bovenstaand recept wil ik al een tijdje maken nadat ik erg teleurgesteld was over de hopfenweizen van Schneider.
De combinatie van citrussmaak uit de hop en de sterke weizen leek mij ideaal, wat denken jullie ervan?

MO

Ik heb gisteren nog een flesje geproefd van Oscars Hopfenweizen. Een geniaal bier! Veel en veel lekkerder dan het bier van Schneider. Kun je Oscars en jouw recept vergelijken?

Oscar

Citaat van: MO op 27-01-2010  19:44 uIk heb gisteren nog een flesje geproefd van Oscars Hopfenweizen. Een geniaal bier! Veel en veel lekkerder dan het bier van Schneider.

 :groots: :groots: :groots: Marin Dank voor deze lovende woorden. ik vind 'm zelf wel lekker, maar zeker geen topper... Maar complimentjes doen een brouwer goed... :)

Hopmans

Citaat van: Oscar op 27-01-2010  19:52 uMaar complimentjes doen een brouwer goed... :)
Mijn hemel, nu krijgt onze Ozz nog meer hooi op zijn vork.
 ;D


Adrie

Citaat van: Hopmans op 27-01-2010  20:39 uMijn hemel, nu krijgt onze Ozz nog meer hooi op zijn vork.
 ;D

Noten op zijn zang?  ;)

Hopmans

Ha ha ha, nu is het even stil hi hi.
 :D

De-Geert

Is het nationale maak van alle draden een "kletsen-draad" dag?

Leuk recept, Stefan. Moet'ie niet wat bitterder voor een hopfenweizen?

basterd-brewer

Tsja de bitterheid heb ik ook een tijd aan zitten twijfelen; dit is een bitterheid veel sterker dan weizens normaal hebben en de hopppigheid komt toch vooral van de latere hopgiften?

basterd-brewer

Citaat van: MO op 27-01-2010  19:44 uIk heb gisteren nog een flesje geproefd van Oscars Hopfenweizen. Een geniaal bier! Veel en veel lekkerder dan het bier van Schneider. Kun je Oscars en jouw recept vergelijken?

Waar staat dat recept?

Oscar


Adrie

Interessant recept. Geen idee of het werkt, zo'n kruising tussen een Weizen en een APA.

Caspar

Het bier van Oscar was inderdaad erg goed, de hopfenweizen van Schneider was echt niet te zuipen :duimonder:. Ik denk trouwens dat jopuw recept prima zal gaan smaken Basterd-brewer :brouwen:.

basterd-brewer

Hey,

ik hoop dat het lekker gaat smaken. De receptuur van Oscar bevat minder tarwe en 50 ebc aroma-mout waar ik kies voor een 50 ebc cara-mout, verder is het verschil vooral de hopgift.
Het is niet werkelijk de bedoeling een kruising tussen een amerikaanse ipa en een weizen te maken, meer om de weizen een lekkere amerikaanse hoptint te geven; extra verfrissend zeg maar.
De bitterheid geeft me nu wel wat twijfel, omdat ik een cara-mout gebruik zal de body wel flink blijven en dan kan iets meer bitter niet zo'n kwaad. Of zou het dan gelijk niets meer met een weizen te maken hebben?

Grtz, Stefan

basterd-brewer

Citaat van: Oscar op 27-01-2010  19:52 uik vind 'm zelf wel lekker, maar zeker geen topper..Maar complimentjes doen een brouwer goed.. :)

Geen topper he Oscar? Wat zou je anders willen doen als je het over deed? (Ik heb die van jou niet geproefd trouwens.)

Gerb

Ik vind de combinatie tarwe en bitter helemaal geen goede. Ik heb zelf eens een bittere Wheatwine gemaakt, maar die is compleet weggegoten. Misschien als je flink wat body overhoudt, wordt de bitterheid wel gebalanceerd.

Oscar

Citaat van: basterd-brewer op 27-01-2010  21:45 ugeen topper he Oscar? wat zou je anders willen doen als je het over deed?

IK zou het niet anders doen denk ik... Hoewel het een prima bier is, vind ik de combi niet super (maar toch nog goed voor 70-75 punten  ;D) . Maar deze heeft gewoon tijd nodig om op smaak te komen... maar hij is al bijna op... :biersmile:

Oscar

Citaat van: basterd-brewer op 27-01-2010  19:12 uVergistbare ingrediënten
Ingrediëntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Tarwemout350,06,898
Pilsmout 3340,05,518
CaraVienne (Cara 50)6610,01,380



Even een EBC opmerking :

Ik neem aan dat je hier dit van maakt :

Vergistbare ingrediënten
Ingrediëntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Tarwemout350,06,900
Pilsmout 3340,05,520
CaraVienne (Cara 50)6610,01,380

;D ;D ;D ;D

basterd-brewer

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
Naam receptCascade HopfenWeize
Brouwdatum31/1/2010
BiertypeWeizen(doppel)bock
Volume50 liter
Gewenst begin SG1070 g/l
Berekende kleur18 EBC (Morey)
Berekende bitterheid24 IBU (Tinseth)

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Brouwzaalrendement78%
Totaal brouwwater84.9 liter
Beslagdikte3.38 l/kg
Maischwater50 liter
Spoelwater34.89 liter
Kooktijd90 min.

Vergistbare ingrediënten
Ingrediëntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Tarwemout350.07.397
Pilsmout 3340.05.918
CaraVienne (Cara 50)6610.01.479

Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)
Kruidnagelrust400203.38
Versuikering6727603.38
Uitmaisch781053.38

Hop en kruiden
Ingrediënt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)
Cascade6.6PelletsFWH50.014
Cascade6.6Pellets1550.07
Cascade6.6Pellets550.03
Cascade6.6Pellets050.00
Cascade6.6PelletsDRY50.00

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortWeheinstephan3068
GistvormVloeibaar
Volume starter (l)1.0
Beluchtingstijd (uur)24
Temperatuur starter (gr. C)20

Net even iets zwaarder en vanwege de relatief grote hoeveelheid cara-mout een wat droger maischschema. Nog even kijken of ik meer Cascade in de vriezer heb dan kan ik daarmee misschien nog een 30 min. gift vullen voor iets meer bitterheid. Zal ik mikken op zo'n 30 IBU?

basterd-brewer

Citaat van: Oscar op 27-01-2010  22:05 uEven een EBC opmerking :

Ik neem aan dat je hier dit van maakt:

Vergistbare ingrediënten
Ingrediëntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Tarwemout350,06,900
Pilsmout 3340,05,520
CaraVienne (Cara 50)6610,01,380


Dat wordt nu dus

Ingrediëntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Tarwemout350,07,4
Pilsmout 3340,05,9
CaraVienne (Cara 50)6610,01,5

:brouwen:

JWVG

Lekker eigenwijs recept, Stefan! Ik ga dit graag proeven!

Volgens mij was ik trouwens erg te spreken over die Hopfenweizen van Weihenstephan. Of was het die Amerikaanse evenknie daarvan die ik geproefd heb  :denken:

 :degroeten: JW.

TVERSCH

Citaat van: Gerb op 27-01-2010  21:57 uIk vind de combinatie tarwe en bitter helemaal geen goede.
Helemaal mee eens Gerb.
Rare jongens die tukkers, ik ga nu echt aan hun smaak twijfelen. :o

OK smaak is persoonlijk

En misschien dat het laatst uitgevonden wiel beter rijdt.

 :weetniet:

De-Geert

Ik heb er nu een voor mijn neus, overgebleven van de laatste WHO-avond.

Uiterlijk: troebel, amber, flinke schuimkraag
Geur: hoppig, lekker! Niet echt weizenkarakteristieken (tarwe, banaan, kruidnagel), maar dat vind ik niet erg.
Smaak: bitter, hoppig, nog steeds niet echt weizen-achtig.
Mondgevoel: veel koolzuur, iets trekkerig (van hop?)

Prima biert, waarin vooral hop de boventoon voert. Koolzuur had van mij iets minder gemogen.


Vergelijkbare Topics (7)

16644

Gestart door Croch


Reacties: 15
Gelezen: 8516

3216

Gestart door Adrie


Reacties: 57
Gelezen: 23727

29622

Gestart door Edolem


Reacties: 7
Gelezen: 2206

25161

Reacties: 25
Gelezen: 12548

19182

Reacties: 16
Gelezen: 4528

7965

Gestart door bob


Reacties: 24
Gelezen: 7364


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.