Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Dubbele Stout "Een lekkere vent"

Gestart door Kleine_Schriek, 27-07-2009 16:20 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Kleine_Schriek

Als tweede brouwsel wilde graag een eerder gebrouwen recept brouwen, maar met wat aanpassingen. Gezien het zo lang geleden is, en de inzichten veranderd, kunnen we wel wat hulp gebruiken. Een aantal vragen:
- we zouden graag een dikke romige schuimkraag willen. Hoe kun je dat bereiken?
- maischschema is van 1992, wat zouden jullie doen?

Recept 25 Liter Dubbele Stout:
6000 gr pilsmout 3 EBC
2200 gr aromamout 150 EBC
400 gr blackmout 1400 EBC
Fuggles hopkorrels
Korrelgist
begin SG: 1073 of zo, zou een 10% bier moeten worden

Schema: 15 min 45gr, 30 min 52 gr, 60 min 65 gr, 30 min 72 gr.
De hop zodanig berekenen dat we op een bitterheid van 70 willen komen, of is dat veel te bitter? Wij houden wel van flink bitter.

Alle ideeen van jullie zijn welkom!


Nerro

Als je een bier van 10% wilt hebben zul je een hoge begin SG nodig hebben. Vergeet niet dat er nog iets van je SG overblijft aan het einde. Waarschijnlijk is 1095 redelijker aangezien je ongeveer 1020 overhoudt.

Je kleur komt met dit recept meer in de buurt van 100 EBC (of 110 als je de pilsmout voor Pale malt 7 EBC vervangt). Wellicht kun je de hoeveelheid zwartmout wat omhoog schroeven (die is nu 4.65%) naar bijvoorbeeld 8% zodat je kleur naar ~150 EBC verschuift. Je krijgt dan (bij 75% eff. en een begin SG van 1095) het volgende schema:

Pilsmout 7000g
aromamout 2700g
zwartmout 850g

Verder is deze link misschien handig als je je temperaturen wilt kiezen. Zoals je ziet zit je nu nog onder te temperatuur voor proteolyse en zit je je pH te verlagen terwijl dat net zo goed kan met een heel klein beetje melkzuur of fosforzuur. Let sowieso goed op je pH aangezien deze van groot belang is voor je enzymatische omzetting, dit maakt veel verschil voor je rendement. Maisch zit vaak al rond de 5,5 á 6 maar 5,1 á 5,4 is eigenlijk beter.

Als je flink bitter wilt is je 70 IBU waarschijnlijk wel afdoende.


William

De 8% zwarte mout is stevig maar zou voor deze dubbele stout, met zo'n hoog start sg en een waarschijnlijk redelijk hoog eind sg, goed moeten  kunnen.

Waarschijnlijk zal het met de schuimstabiliteit met het hoge aantal IBU's ook wel goed komen, vooral als je de 45 ºC rust weglaat.

Zorg wel voor voldoende gist; de korrel zal het zwaar krijgen. Welke gist denk je te gebruiken?

Kleine_Schriek

Zal de aangepaste mouthoeveelheid nemen en de 45 graden rust weglaten dus.
Geschrote mout in 45 graden water storten, pH meten, aanzuren tot 5,5 met fosforzuur is het plan en dan opwarmen?

Tja, welke korrelgist...ik dacht aan SAFALE US-05 of Brewferm Bovengist. Ik heb er echt geen verstand van. Of de batch opsplitsen en in twee emmers met twee verschillende gisten laten vergisten.

Dit type bier is ons lievelingsbier, dus dit gaan we verfijnen tot een goed recept, vandaar alvast heel bedankt voor het beter starten nu!
Ik heb het recept in BrouwVisie gestopt en gezien dat ik met mijn hop van 3,2-4,0% nooit de gewenste bitterheid krijg met de voorraad (180 gram) die ik in huis heb. Suggesties voor een betere hop of hoeveelheid verhogen?


Oscar

Citaat van: Kleine_Schriek op 27-07-2009  16:20 uAlle ideeën van jullie zijn welkom!

Voorstel, uitgaande van een brouwzaal rendement van 75%:

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam recept"Een lekkere vent"
Brouwdatum27-7-2009
BiertypeStout (export)
Aantal liters25
Gewenst begin SG1093 (9,6 vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater41.24 liter
Maischdikte2.00 l/kilo
Maischwater21,0 liter
Spoelwater20,2 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur121 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid66 EBU (Mark Garetz)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC69,5 %7300 gram3 EBC
Karamelmout 150 EBC25,7 %2700 gram150 EBC
Zwartemout4,8 %500 gram1400 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer Perle8,0 %90 gram90 min.48 EBU
Magnum (D)10,0 %50 gram30 min.18 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soortSafale US-05
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
152°C10 minuten2,0 l/kg
265°C40 minuten2,0 l/kg
372°C30 minuten2,0 l/kg
478°C5 minuten2,0 l/kg


Nerro

Inmaischen bij 55°C om bij ~53/53°C uit te komen. Aanzuren naar 5,3.

Vergeet ook niet om de gist te starten, een deel van je wort aftappen na het maischen en die meteen met een waterslotje met de gist laten pruttelen. Nadat het koken enz. gedaan is kan die gist er dan bij, op die manier is de gist vast op gang gekomen.

Jacques

Citaat van: Kleine_Schriek op 27-07-2009  16:20 u- we zouden graag een dikke romige schuimkraag willen. Hoe kun je dat bereiken?

- Inmaischen boven de 60 ºC.
- Veel hop gebruiken.
- Veel gist toevoegen.
- Vergistingstemperatuur laag houden.
- 6 tot 8 gram per liter bottelsuiker.

Verder geeft de ene gist een betere schuimhoudbaarheid dan de andere.

Kleine_Schriek

Citaat van: Nerro op 27-07-2009  20:03 uInmaischen bij 55°C om bij ~53/53°C uit te komen. Aanzuren naar 5,3.

Vergeet ook niet om de gist te starten, een deel van je wort aftappen na het maischen en die meteen met een waterslotje met de gist laten pruttelen. Nadat het koken enz. gedaan is kan die gist er dan bij, op die manier is de gist vast op gang gekomen.
Wow, dat is slim. Maar moet dat in een flesje, in het vergistingsvat zelf, hoe moet ik me dat voorstellen?

En Oscar, ik heb je voorstel in BrouwVisie gestopt. Maar waarom de SAFALE en niet Brewferm bovengist? De laatste schijnt het altijd te doen....Trouwens, geweldig programma zeg die BrouwVisie, dat had je in 1992 nog niet  :groots:

Oscar

Citaat van: Kleine_Schriek op 27-07-2009  20:56 uMaar waarom de SAFALE en niet Brewferm bovengist?

Gewoon... een keuze.

Citaat van: Kleine_Schriek op 27-07-2009  20:56 uDe laatste schijnt het altijd te doen....

Alle gisten doen het ...altijd!  ;)

Kleine_Schriek

Wel grappig, heb de originele Lekkere Vent anno 1996 ingevoerd en dat was dus absoluut geen Stout ha ha. Vonden hem ook bockbier-achtig bij het proeven.

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptLekker Vent, anno 1996
Brouwdatum21-10-1996
BiertypeStout (export)
Aantal liters10
Gewenst begin SG1058 (6,3 vol% alc.)
Brouwzaalrendement60.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater17.81 liter
Maischdikte0.00 l/kilo
Maischwater0.00 liter
Spoelwater0.00 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur102 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid12 EBU (Mark Garetz)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC71.4 %2400 gram3 EBC
Karamelmout 150 EBC23.8 %800 gram150 EBC
Zwartemout4.8 %160 gram1400 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz (CZ)4.1 %23 gram60 min.20 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter0 ml
Beluchtings tijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
145°C15 minuten3.00 l/kg
252°C30 minuten3.00 l/kg
365°C60 minuten3.00 l/kg
472°C30 minuten0.00 l/kg


Jacques

Nogmaals: laat de temperaturen onder de 60 ºC weg voor een betere schuimhoudbaarheid (en meer body).

Vergelijkbare Topics (7)

36631

Reacties: 38
Gelezen: 7416

10714

Reacties: 43
Gelezen: 12586

24229

Gestart door John


Reacties: 7
Gelezen: 2091

29985

Reacties: 4
Gelezen: 2491

21133

Gestart door Ko


Reacties: 20
Gelezen: 5537

29357

Gestart door Markiej87


Reacties: 12
Gelezen: 5231


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.