Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Wie brouwt het beste bokbier?

Gestart door Adrie, 24-05-2004 15:32 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

MO

Ik kom daar aan bij Frans van de Maaslandbrouwerij en we discussieren over het te volgen recept. Staan zijn gistkuipen net vol met vers gistend bokbier! Ik kijk zo eens in zijn logboek, een 100 kilo van dit, 100 kg van dat, wat een hoeveelheden! Wat is het toch leuk om in de buurt van een professionele, zeer sympathieke brouwer te wonen. 5 min fietsen van mijn werk overigens. Maar goed, ik had wat "gekke"  ideeen over moutstortingen, blijkt dat Frans al ongeveer uitgevoerd had wat ik van plan was! En dan nog extremer dan ik ooit zou durven. Dus dat wordt toch een experimenteel bokbier.

TVERSCH

Martin,

Eindelijk een goeie bestemming voor jenever, blijkt die ook geen effectief effect te hebben. Jammer!

Maar ik lees net in een thread van A3 over mijn geliefde drosofila's, dat deze niet van bitter houden, maar misschien dan wel van een jonge borrel en hebben dus jouw bier verziekt.

Waarschijnlijk heb ik pas eind deze maand tijd om te brouwen en kom dus naar het BONK met een heel erg vers 'Bokkie'.

Theo


Herman

Citaat van: MO op 03-09-2004  12:00 uEn tegen een ondergister, Herman dus, leggen we het allen sowieso af...
Mwah, zal best meevallen. Ik keur ten slotte niet ;)

Nog geen nader nieuws over het BONK, behalve dat dit niet het eerste Bokbier Open Nederlands Kampioenschap betreft. De HerrezenPauw/SNAB heeft ook enkele malen een bokbierkampioenschap georganiseerd, waarvan ik overigens niet op de hoogte was. Bij deze gerectificeerd.

Herman

Henk oet Paiz

Hoi Boppers, uh.. Bokkers,

Mijn bovenbok is gisteren gebotteld bij 1014. Inderdaad zoals Adrie al aangaf een behoorlijk bittere smaak als gevolg van de gebrande mout. Ik had al een klein deel eerder gebotteld en al even geproefd en merkte dat de smaak na de nagisting veel beter is en dat die bitterheid ineens niet meer overheerst.

De onderbok staat nog steeds in de koelkast en gist volop, 3 weken nu. Dit is mijn eerste ondergister, ik heb dus geen idee hoelang dit nog gaat duren. Volgens Herman zo'n 3 tot 6 weken hoofdvergisting en naar ik meende komt daar nog zeker 4 weken lagering bij. Dat houdt in dat ik nog moet opschieten om het tijdig gebotteld te hebben vóór het BONK.

Groeten,

Henk :proost2:

Adrie

Beste bokkers,

Onze bok zit ondertussen op fust (een 25 liter en een 30 liter fust). 30 liter staat klaar voor de amateurbrouwersdag op de Maaslandbrouwerij op zaterdag 16 oktober (zie ook HIER).
We hebben verse gist toegevoegd (een zakje Danstar Nottingham) omdat het bier al enkele maanden in de lagering stond.

Gezien problemen die we wel eens eerder met fusten hebben gehad (verzuring op fust, niet leuk) hebben we ze een kwartier uitgekookt. Dat zal ze leren, die bierverpestende bacteriën!

Groeten,

A3

Henk oet Paiz

Zojuist een fles opengetrokken en geproefd. Dat lijkt helemaal niet gek of, zoals ze in Grunn'n zeggen: dat kon minder. Eén week op fles en nu al een mooie schuimkraag. een prachtig donker bier en een prima smaak. Ik zie het BONK met vertrouwen tegemoet. ;D

Mijn ondergister gaat gestaag door. Eergisteren gemeten: 1028 (begin SG was 1067).

Groeten,

Henk :proost2:

MO

Zo, mijn tweede bokbier is gisteren gebotteld. De smaak was uitstekend: een vol, zoet en bitter, zeer Duits, vrij strak bokbier. Dat valt me alweer mee van deze gist. Even afwachten wat de nagist voor fruitjes oplevert. Ik heb de fruitschaal maar even verplaatst van keuken naar woonkamer, dus ik hoop dat ik nu infectievrij ben. Op naar het BONK!

Adrie

Ha MO,

Dat is snel! 10 dagen na het brouwen? Of vergis ik me nu? Ik hoop voor je dat het deze keer geen zuurtjes oplevert!

Groeten,

A3

MO

Negen dagen. Drie dagen hoofdvergisting en slechts een puntje gezakt tijdens de lagering van 6 dagen. Bottelen dus. Het rijpen doet dit bier wel in de fles.

Adrie

Citaat van: Adrie op 10-09-2004  10:35 uBeste bokkers,

Onze bok zit ondertussen op fust (een 25 liter en een 30 liter fust). 30 liter staat klaar voor de amateurbrouwersdag op de Maaslandbrouwerij op zaterdag 16 oktober (zie ook HIER).
We hebben verse gist toegevoegd (een zakje Danstar Nottingham) omdat het bier al enkele maanden in de lagering stond.

Gezien problemen die we wel eens eerder met fusten hebben gehad (verzuring op fust, niet leuk) hebben we ze een kwartier uitgekookt. Dat zal ze leren, die bierverpestende bacteriën!

Om aan een 30-literfust te komen hadden we een deal gesloten met een café in Arnhem: wij kregen van hun een 30-literfust, zijn kregen een 25 literfust gevuld met bokbier om te tappen in het café ervoor terug. Het 25 litervat is gisteravond afgeleverd. Dit fust gaat waarschijnlijk donderdag of vrijdag worden aangesloten en uiteraard zijn De Vier Broeders vrijdagavond aanwezig om ons eigen bier in het café van het fust te nuttigen.  :proost2: Jawel, je leest het goed: eigen bier van het vat in een café. Nadeel is wel dat we dan voor ons eigen bier moeten betalen. :P  Benieuwd hoeveel het café ervoor rekent en wat zij op het aankondigingsbord voor de bieren van het fust zetten (Ernhems bok?).

Uiteraard hebben we voor de levering even een beetje uit het fust getapt en geproefd en het bier kwam moeiteloos door deze kwaliteitscontrole. Het uitkoken van de fusten heeft dus goed gewerkt. Voor een vlotte nagisting hadden we een vers zakje Danstar Nottingham toegevoegd (eerst geweld in lauwwarm water) en deze gist heeft zijn werk perfect gedaan. Hulde, met dank aan SiriS  :groots:

Mocht je deze unieke gebeurtenis willen bijwonen, stuur dan even een intern bericht, want een en ander is natuurlijk niet helemaal legaal... Of zou de douane niet moeilijk doen over een paar litertjes?

Groeten,

A3

Adrie

Heren,

Het bokbier van het vat was een groot succes. Opvallend was, dat het bier zo anders smaakte dan van de fles: veel minder gebrande mout en veel moutiger en karamelliger. Heerlijk, vooral geproefd naast de Hooge bok van Bavaria (glazuurvernietigend zoet).

Ook de gasten bleken erg over het bier te spreken. De kroegbaas kwam aan het eind van de avond nog even kijken en bood ons de laatste glazen uit het vat aan. Hij had zelden meegemaakt dat een vat zo snel leeg was. 's Middags aangesloten, 's avonds om 1 uur leeg. Hij liet zelfs doorschemeren dat hij eigenlijk niet geloofde dat we het zelf gebrouwen hadden, waarop wij onze meest onschuldige en verontwaardigde blikken opzetten.

Nieuwsgierigen kunnen het bier van het vat nog proeven aanstaande zaterdag op de amateurbrouwerdag bij de Maaslandbrouwerij (Kantsingel 14H te Oss) van 11:00 tot 17:00.

Groeten,

A3

Johannes

Daar mijn bok te kampen heeft met een Orval infectie :echtboos: zal ik met mijn poging niet bijster veel punten gaan scoren...
Het bier rook en smaakte erg zuur maar, toch de boel nog maar in een flesje gestopt. Wat blijkt? Dit bier heeft zich toch nog heel aardig ontwikkeld! Ik zou bijna willen zeggen dat het een lekker bier is, maar dat gaat misschien net iets te ver

:degroeten:

Johannes

MO

Het lijkt me een leuk idee om bockbieren uit te wisselen zodat we hier elkaars bier kunnen afkraken euh ik bedoel bediscussieren? Ik heb zelf helaas nog maar drie flesjes over, maar die zal ik wel meenemen. Zou ik ze mogen ruilen tegen andere bockbieren aanstaande zaterdag? Ik heb er best zin in...

Vergelijkbare Topics (7)

2964

Gestart door hanstudenten


Reacties: 8
Gelezen: 3282

23264

Reacties: 18
Gelezen: 6433

18968

Reacties: 29
Gelezen: 10709

40119

Reacties: 30
Gelezen: 4095


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.