Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Brown Ale

Gestart door RobinB, 02-07-2009 22:37 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

RobinB

Ik heb nog 2 kg Mild Ale mout liggen van de TF inkoopactie.
Daarmee wil ik dit weekend een "Brown Ale" gaan maken.

Deze ligt een beetje tussen een Pale Ale en porter in, maar zo bruin maak ik hem niet, ca 40 EBC is voldoende
Hoppigheid is wat minder bij dit type.

Omdat in de tabel van Adrie aangegeven wordt dat de Coopers gist een nootachtige smaak geeft, heb ik hem Nut Brown Ale genoemd.
Ik weet dat er ook een commerciële Nut Brown Ale is, dit is dus nadrukkelijk géén kloonpoging daarvan!

Hier het overzicht:
Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptNut Brown Ale
Brouwdatum4-7-2009
BiertypeBrown Ale
Aantal liters15
Gewenst begin SG1050 (5,3 vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater23.56 liter
Maischdikte4.00 l/kilo
Maischwater13,7 liter
Spoelwater9,9 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur39 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid26 EBU (Mark Garetz)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Mild Ale mout60,0 %2049 gram8 EBC
Crystalmout 150 EBC10,0 %342 gram150 EBC
Pale ale mout (Maris Otter)28,0 %956 gram4 EBC
Chocolademout2,0 %68 gram900 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Target9,0 %20 gram90 min.25 EBU
Fuggle (GB)4,0 %20 gram10 min.0 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soortCooper's Ale
Volume gist250 ml
Opmerkingenrehydratie

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
167°C75 minuten4,0 l/kg
278°C5 minuten4,0 l/kg

Suggesties?

De-Geert

Ziet er goed uit! Recept lijkt veel op Hobbel Gobbel 2, die nog niet gepubliceerd is.  ;D
Nou ja, alleen die 10% Cara en 2% choco. De rest is compleet anders.

Maar lekker bier, dat wordt het.

RobinB

Citaat van: De-Geert op 02-07-2009  22:49 udie nog niet gepubliceerd is.  ;D

Haha! Scooped! ;)

De-Geert

Heb jij eigenlijk een Hobbel Gobbel van mij?

RobinB

Ja, dacht het wel!
Heb alleen niks geproefd de afgelopen dagen in verband met de pijnboombitter. Die lijkt nu weggetrokken! :)

Zat daar ook 10% cara en 2% choco in?

De-Geert

Ow ja, de pijnboompittenaffaire.

11% Cara120 en 2,7% Choco. De rest Pale (MO).

Voor Hobbel Gobbel 2 wordt het denk ik ongeveer 9% Cara en 2% Choco.

RobinB

Ben em nu aan het brouwen, bleek dat er een paar honderd gram meer Mild Ale in zat, dus iets minder pale gebruikt.
Hij staat te koken, ging probleemloos tot nu toe.

RobinB

Hij zit in het vat en alles aan de kant!
Is geëindigd op 1047, en een beetje meer bier. :)
Ik had al iets meer hop (23g van beide) toegevoegd, maar dat komt nu dus mooi uit.

Kon hem koelen tot 22 ºC, de koelkast trekt hem rustig naar 19 ºC waar die de hoofdgisting op moet uitvoeren.
 :gistsmile:

thibolleke

Robin, ik vind je maischschema "nog wat vragen over laten".
Kan je iets meer zeggen over de opwarmtijden?  :bokser:

RobinB

Citaat van: thibolleke op 06-07-2009  22:42 uRobin, ik vind je maischschema "nog wat vragen over laten".
Kan je iets meer zeggen over de opwarmtijden?  :bokser:

Hahaha! Lekker volwassen...

In de laatste 15min van de 67 ºC stap doorverwarmd naar 78 ºC
Ik zie bij mij dan ook geen discrepantie in de aangegeven tijd en de uitgevoerde tijd  :weetbeter:

RobinB

Deze is geheveld bij 1015.
Smaak in (voor mij) niet te beoordelen, aangezien ik nu ff niks proef...
Verkouden, denk door de airco op 't werk...  :echtboos:

RobinB

Daar is in die tijd niet veel aan veranderd!
Net gebotteld op 1013.
Heb 6g/L suiker gebruikt.

Hij smaakte aardig voor zo'n licht bier, redelijk moutig en toch enige body! :)
Ook was hij mooi helder, en dat met 98% TF mouten ;D

Muldermans

Zien we hem over een maandje op het gilde? ;D Ben benieuwd wat dit geworden is.

RobinB


Gerb

Is brown malt nu eigenlijk gewoon een broeimout die op hogere temperatuur/langer is afgeëest?

RobinB

Weet ik niet.
Ik had Mild(Ale)-mout en die een beetje tussen Vienna en Münchner is, maar dan Engels ;D

Gerb

Ik heb even zelf gezocht op internet. Het is dus een soort palemout met een hoger dextrinegehalte.

Munton's:
CiteerMild Ale malt is similar to Pale Ale malt, but it has a higher dextrin content, resulting in a sweeter finished beer.
Add to your base malt to sweeten up your Mild Ales and Brown Ales.
CiteerMade using slightly higher nitrogen than pale malt, mild has good diastatic activity allowing the use of a high percentage of adjuncts in the grist formulation


Pauls Malt
CiteerMild Ale (Dextrin Malt) (3.5° - 4.5° L)
Pauls Mild Ale malt is best suited for infusion mashing. Due to the kilning regime this malt goes through, the wort produced is higher in dextrin content than Pale Ale, resulting in a sweeter finished beer. Best used in Mild Ales and Brown Ales.

RobinB

Hey!
Das leuke info die ik nog niet had gezien.
Ook nog in het goede bier gebruikt! :)

RobinB

Gisteren hier een aantal flesjes van gedronken!
Het is een lekker bier geworden!
Redelijk gebrand, toch wat zoetig en een aardige body.
Ook een mooi bittertje, maar niet veel hopsmaak (hoeft ook niet).

De gist is vrij neutraal, kan het "notige" er niet echt uithalen?
Mooi zomers doordrinkbier!  :lekkerbier:

Vergelijkbare Topics (7)

22104

Gestart door Werner


Reacties: 14
Gelezen: 3952

6663

Reacties: 10
Gelezen: 4079

30036

Gestart door Jerome


Reacties: 0
Gelezen: 1589

10837

Reacties: 7
Gelezen: 3285

15697

Gestart door DP


Reacties: 34
Gelezen: 10422


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.