Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Houdbaarheid mout

Gestart door Gast, 20-04-2004 13:23 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Gast

Er staat op dit forum een advertentie van iemand die 25 KG Mout over heeft en dit weggeeft.. Dit mout is ongeveer een jaar oud. Nu is het nog wel redelijk ver rijden dus ik moet eigenlijk min of meer een beetje zekerheid hebben dat hier nog iets van te brouwen valt.. wat denken jullie?

Jordi

MO

Ligt eraan hoe het is opgeslagen. Droog en koel, dan is mout zeker een jaar houdbaar.
gr
MO

Patrik_Claes

En Pilsmout is langer houdbaar dan donkere mouten. Caramouten zou ik zeker niet meer gebruiken als ze zo oud zijn...

wim

Zouden ze dan verzuurd raken? Mooie manier om je maisch aan te zuren binnen het reinheitsgebot :) Zuurmout is best wel duur.

:degroeten:

Wim

Arend

Wat kan dan dit dan voor smaakafwijking geven????

groeten Arend

Gio

Hoi,

Ik denk dat met name de enzymatische-activiteit een probleem kan vormen bij oudere mout. Hoe ouder, hoe minder enzymatisch actief, hoe minder omzetting van zetmeel. Ik ruik en proef altijd aan mout. Korrels moeten 'moutig', fris, broodachtig en knapperig zijn in de mond. Oude mout is minder van smaak en ruikt vaak wat muffer. Let ook op aanwezigheid kleine motjes, of kleine vervelingen van rupjes die je soms kan aantreffen in oude mout(wel eens gehad).

In principe kun je ermee brouwen (er zit zetmeel in) maar wat oude mout met het eindresultaat doet, weet ik niet, misschien beetje vergelijkbaar met oxidatiesmaak en daarbij minder bouqette. Er zijn wel brouwers die oude mout aanmengen met wat jongere mout (enzymen) en goede resultaten behalen.

 gr Johan

 

Jacques

Citaat van: wim op 20-04-2004  17:40 uZouden ze dan verzuurd raken? Mooie manier om je maisch aan te zuren binnen het reinheidtsgebod :) Zuurmout is best wel duur.

Niet-geschoot mout verzuurd niet tenzij deze vochtig gemaakt wordt en  geënt wordt met melkzuurbacteriën.

Zoals al eerder is aangegeven kun je met oude mout prima bier brouwen als de mout droog bewaard is geweest. Wanneer de mout vochtig is opgeslagen - bijvoorbeeld in niet goed gesloten zakken en tonnen in een niet geïsoleerd schuurtje in de tuin - dan loop je grote kans dat allerlei micro-organismen zich ontwikkeld hebben op of in de mout (schimmel). Een muffe schimmelachtige smaak, die je ook terug kunt vinden in het uiteindelijke bier, is het resultaat.

Voor 25 kg gratis pilsmout dat een jaar opgeslagen is geweest in een normaal verwarmd huis ben ik in ieder geval bereid een stukje om te rijden  ;D.

:degroeten: Jacques

norbertus

Ik heb onlangs een zak pilsmout van 50 kg aangebroken die ik bewust heb bewaard. Hij is aangekocht in januari 1999 en verkeert in perfekte conditie. Veel hangt af van de bewaring. Mout dient droog en luchtig opgeslagen. Ik bedoel hiermee  niet ergens in een muffe kast of in een vochtig lokaal.

De conditie van de mout kan men best controleren door een klein handvol op te eten. Indien de mout knapperig, krokant en vooral niet zurig smaakt verkeert deze in goede conditie.

We hebben met deze mout deze winter verschillende brouwsels gemaakt en hebben geen nadelen of voordelen ondervonden.

Waarom hebben we dit gedaan? Ik wou gewoon weten of mout inderdaad veroudert en hierbij smaakeffekten ontstaan.

Naar mijn gevoel is mout die in een huiskamer is opgeslagen in een open ruimte perfect bruikbaar.  Maar toch maar even proeven!!

Groeten,

Norbertus.

Vergelijkbare Topics (7)

31188

Reacties: 12
Gelezen: 3395

18979

Reacties: 1
Gelezen: 1615

12580

Reacties: 8
Gelezen: 7117

28387

Reacties: 36
Gelezen: 14207

24-04-2015 16:36 u
door homoeccentricus
42957

Reacties: 15
Gelezen: 1441


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.