Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Chouffe tripel kloon

Gestart door goom, 08-03-2009 17:47 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

goom

Ik wil volgend weekend een kloon van de Chouffe tripel gaan maken.
Nu heb ik twee totaal verschillende recepten en zou graag op- en aanmerkingen over willen.

Hier de eerste versie:

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptGOOMs chouffe tripel 09
Brouwdatum29-3-2009
BiertypeTripel
Aantal liters20
Gewenst begin SG1072 (7,9 vol% alc.)
Brouwzaalrendement65.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater30.66 liter
Maischdikte2.83 l/kilo
Maischwater19.32 liter
Spoelwater2.00 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur12 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid30 EBU (Glenn Tinseth)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC93.0 %6350 gram3 EBC
Kandijsuiker (bruin)6.8 %465 gram10 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Styrian Golding (Slovenia)3.8 %10 gram75 min.4 EBU
Styrian Golding (Slovenia)3.8 %10 gram15 min.2 EBU
Saaz (CZ)2.8 %50 gram75 min.16 EBU
Saaz (CZ)2.8 %40 gram15 min.6 EBU

Opmerkingen-

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Koriander12 gram15 min.

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort3522 Belgian Ardennes
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter2000 ml
Beluchtings tijd24 uur
Temperatuur giststarter20°C
Gist voedingsiris
Hoeveelheid1 theelepel per lite
Opmerkingenbegin sg = 1070
eind sg = 1018

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
160°C45 minuten2.83 l/kg
270°C30 minuten2.83 l/kg
375°C5 minuten2.83 l/kg
478°C1 minuten2.83 l/kg

Opmerkingenhigh gravity brouwen
in gistvat aanvullen met water tot sg is 1070

En hier de tweede versie

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptGOOMs chouffe tripel 09 versie 2
Brouwdatum29-3-2009
BiertypeTripel
Aantal liters20
Gewenst begin SG1075 (8,2 vol% alc.)
Brouwzaalrendement65.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater31.93 liter
Maischdikte2.49 l/kilo
Maischwater20.72 liter
Spoelwater2.00 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur14 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid23 EBU (Glenn Tinseth)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC86.0 %6350 gram3 EBC
Tarwemout5.4 %400 gram3 EBC
Gerstevlokken6.8 %500 gram4 EBC
Maïsvlokken6.8 %500 gram1 EBC
Munchenermout 15 EBC3.9 %290 gram16 EBC
Kandijsuiker (bruin)3.9 %290 gram10 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Styrian Golding (Slovenia)3.8 %10 gram75 min.4 EBU
Styrian Golding (Slovenia)3.8 %10 gram15 min.2 EBU
Saaz (CZ)2.8 %30 gram75 min.10 EBU
Saaz (CZ)2.8 %40 gram15 min.6 EBU

Opmerkingen-


Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Koriander12 gram15 min.

Opmerkingen-

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort3522 Belgian Ardennes
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter2000 ml
Beluchtings tijd24 uur
Temperatuur giststarter20°C
Gist voedingsiris
Hoeveelheid1 theelepel per lite
Opmerkingenbegin sg = 1070
eind sg = 1018

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
160°C45 minuten2.49 l/kg
270°C30 minuten2.49 l/kg
375°C5 minuten2.49 l/kg
478°C1 minuten2.49 l/kg

Opmerkingenhigh gravity brouwen
in gistvat aanvullen met water tot sg is 1075.



Hopmans

Is het een kloon of gewoon een lekker bier?
In beide zit te weinig kandij namenlijk.
 :weetniet:

Albertus

Citaat van: Hopmans op 08-03-2009  17:51 uIn beide zit te weinig kandij namenlijk.

Helemaal mee eens.
Zo'n 8-10 % lijkt mij beter voor een chouffe kloon.

Jouw eerste  recept benadert Chouffe volgens mij nog het meest, maar ik vraag me af of 30 IBU niet te veel is.
Ik heb ooit in een Chouffe-kloon een vergelijkbare hoeveelheid koriander als in recept 1 gebruikt, persoonlijk zou ik een volgende keer iets minder nemen.


Bert

goom

Hoeveel kandijsuiker kan ik dan het beste nemen?

En qua hop hoeveelheid, wat zou ik dan het beste kunnen doen om toch naar de Chouffe toe te brouwen?

Albertus

Citaat van: goom op 08-03-2009  18:33 uHoeveel kandijsuiker kan ik dan het beste nemen?
Citaat van: Albertus op 08-03-2009  18:21 uZo'n 8-10 % lijkt mij beter voor een chouffe kloon.

Citaat van: goom op 08-03-2009  18:33 uEn qua hop hoeveelheid, wat zou ik dan het beste kunnen doen om toch naar de chouffe toe te brouwen?

De hoeveelheid hop zou ik omrekenen naar zo'n 20-23 IBU

Bert

Hopmans

Juist.
8-10% suiker is correct.
30EBU is te veel.
19-25 is goed.
 :degroeten:


goom


MO

En we noemen de La Chouffe meestal geen tripel.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.