Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Blonde 002

Gestart door Hopmans, 20-11-2008 08:39 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hopmans

Heren,

Hierbij een recept van mijn favoriete bier.
(Eigenlijk is het gewoon een font-test).  ;D

Best wel weer lastig omdat de syntax anders is op de verschillende fora.
Ik moet dus een knopje verzinnen.

font=Courier
font

maar je hebt ook

Courier
/Courier


----------------------------------------------------------
---------------- ConfoMash recept-raport                  
----------------------------------------------------------

Basis-----------------------------------------------------
Naam recept--------- : Blonde 002
Brouwdatum---------- : ntb
Biertype------------ : C Blond                    
Aantal liters------- : 23 liter
Gewenst begin SG---- : 1060
Brouwzaalrendement-- : 80 %

Algemeen--------------------------------------------------
Totaal brouwwater--- : 36.11 liter
Spoelwater---------- : 16.11 liter
Maischwater--------- : 20 liter
Kooktijd------------ : 90 minuten
Berekende kleur----- : 11.4 EBC
Berekende bitterheid : 20 EBU

Moutstort-------------------------------------------------
0075% 004307 g Pilsmout                          3    EBC  
0020% 001148 g Munchenermout                     16   EBC  
0005% 000287 g Carapils (D)                      2.5  EBC  

Hop en kruidenstort---------------------------------------
Bloemen---00020 g  0010 %az  090 min B Pilgrim                        
Bloemen---00010 g  03.5 %az  010 min B Styrian Golding                

Gist------------------------------------------------------
Gistsoort----------- : Fermentis Safbrew T-58              
Gist toegevoegd als- : starter
Volume-------------- : 2 Ltr
Beluchtingstijd----- : 0.1 uur
Temperatuur--------- : 20°C

Maischschema----------------------------------------------
05m/53°C Maischdikte is: 3.48 L/kg
45m/62°C Maischdikte is: 3.48 L/kg
25m/73°C Maischdikte is: 3.48 L/kg
01m/78°C Maischdikte is: 3.48 L/kg

Opmerkingen-----------------------------------------------


 :degroeten:

Oscar

Citaat van: Hopmans op 20-11-2008  08:39 uGist------------------------------------------------------
Gistsoort----------- : Fermentis Safbrew T-58              
Gist toegevoegd als- : starter
Volume-------------- : 2 Ltr

Ga je nog afgieten...? ;)

Hopmans

Hey Ozz,

Nee, ik giet eigenlijk nooit af.

 :proost2:

Oscar

Dat wordt dan tijd dat je dat eens gaat doen.. ;D  Nu gooi je ruim 1,5 liter zure wort in je bier  :-\

Hopmans

Ik gooi ruim een sixpack goddelijk bier in mijn bier, waardoor de pH iets zakt, en daardoor
het klimaat voor de gist geoptimaliseerd wordt, waardoor er minder kans op infectie is.
Daarbij hou ik dan meer over.
Een win-win situatie dus.
Ik blij, en de gist blij.

Het afgieten is gewoon één of ander modeverschijnsel binnen één bepaald kliekje hier op HB.
De hele wereld knalt gewoon zijn starter in het wort.

 ;)

Oscar

Citaat van: Hopmans op 20-11-2008  10:04 uwaardoor de pH iets zakt,..., waardoor er minder kans op infectie is.

Dit kun je ondervangen door eindkoken je wort aan te zuren tot pH 4,5. Wil ik in de toekomst wel gaan doen..

Citaat van: Hopmans op 20-11-2008  10:04 uDe hele wereld knalt gewoon zijn starter in het wort.

Juist, omdat ze niet beter weten.... ;)

Hopmans


CiteerWil ik in de toekomst wel gaan doen..
Je hebt toch een hekel aan zuur?:
CiteerNu gooi je ruim 1,5 liter zure wort in je bier 

Ik snap er helemaal niets meer van.

 :D

RobinB

Citaat van: Hopmans op 20-11-2008  08:39 u(Eigenlijk is het gewoon een font-test).  ;D

Best wel weer lastig omdat de syntax anders is op de verschillende fora.
Ik moet dus een knopje verzinnen.

font=Courier
font

maar je hebt ook

Courier
/Courier

Ik vind zelf een recept in tabelvorm het mooist, maar dat wordt misschien ook weer niet door ieder forum ondersteund?

Adrie

Citaat van: Hopmans op 20-11-2008  10:04 uHet afgieten is gewoon één of ander modeverschijnsel binnen één bepaald kliekje hier op HB.
De hele wereld knalt gewoon zijn starter in het wort.

Nee hoor. Luister maar eens naar Amerikaanse podcasts, lees maar eens op Amerikaanse fora. Daar gooit niemand de hele starter in het wort, maar laat men de gist bezinken en hevelt af.

Als je de hele starter erbij kiepert is dat meestal een teken dat je een te kleine starter hebt gemaakt.  ;D

Hopmans

CiteerIk vind zelf een recept in tabelvorm het mooist, maar dat wordt misschien ook weer niet door ieder forum ondersteund?
Nee, inderdaad.

CiteerNee hoor. Luister maar eens naar Amerikaanse podcasts, lees maar eens op Amerikaanse fora.
Daar gooit niemand de hele starter in het wort, maar laat men de gist bezinken en hevelt af.

We kunnen het allicht eens proberen natuurlijk.

Maar 2ltr verdubbelde starter moet voldoende zijn voor 23 liter bier.
Het hoeft geen flitsvergisting te worden.
Gewoon 4 cm schuim zoals het hoort.

 ;)

Oscar

Citaat van: Hopmans op 20-11-2008  10:57 uWe kunnen het allicht eens proberen natuurlijk.

Goedzo  :duimop:  Daarna natuurlijk wel het bekende halve litertje wort op de dag van brouwen erbij gooien  :brouwen:

Jacques

Citaat van: Hopmans op 20-11-2008  10:57 uGewoon 4 cm schuim zoals het hoort.


Hahaha, zoals het bij jou gebruikelijk is zul je bedoelen.  :D

Hopmans

Mmm, toch nog maar een reactie op de de filosofie achter mijn gedachtengang.
De filosofie bij mij is dat de gistfabrikant het het beste weet.

Ik koop een XL-pack voor 25 liter: 4 cm schuim
Ik koop een korreltje voor 25 liter: 4 cm schuim

4 cm schuim is dus normaal.
De vergisting gaat dan niet te snel, en niet te langzaam.
Te snel is ook niet goed boys.
Het is stoer (knallende watersloten, ontploffende flessen, deksels tegen het plafond etc.), maar niet goed.
Temperaturen lopen dan te hoog op. (De Sleutel met zijn mislukte bier?)

Daarom adviseer ik: 2-6 cm schuim.

 :biersmile:

Jacques

De hoogte van de schuimkraag is sterk afhankelijk van de gehanteerde temperatuur, de gebruikte gist en de vorm van het gistvat.
Een standaard hoogte bestaat niet.

Vergelijkbare Topics (7)

4782

Reacties: 12
Gelezen: 3557

36687

Reacties: 7
Gelezen: 2454

20952

Reacties: 4
Gelezen: 3191

15510

Gestart door William


Reacties: 39
Gelezen: 15062


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.